Carnea de miel trebuie sa fie marcata
Carnea de miel trebuie sa fie marcata
17 Apr, 2003 00:00
ZIUA de Constanta
1190
Marime text
Stampila ovala cuprinde trei indicii importante si mentiunea "Controlat sanitar-veterinar"
Splina tuturor animalelor, indiferent de varsta, este interzisa de la comercializare
In perioada sarbatorilor de Paste auzim tot mai multe povesti despre ororile si ciudateniile pe care le putem gasi in piete vandute drept carne calitatea intai. Poate ca toate nu sunt decat niste povesti, dar este mai bine sa fim informati despre indiciile pe care marfa expusa spre comercializare ar trebui sa le contina. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara, aduce la cunostinta opiniei publice diverse aspecte privind marcarea carnii de miel. Astfel, in conformitate cu prevederile legale, carnea rezultata din taierea mieilor in abatoare se marcheaza cu o stampila de forma ovala, cu diametrul mare de 6,5 cm si diametrul mic de 4,5 cm. Stampila cuprinde urmatoarele inscriptii: in partea superioara - Romania, in centru - codul judetului, urmat de numarul de autorizare sanitar-veterinara a unitatii, sub acesta - numarul de identificare al medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia carnii, iar in partea inferioara mentiunea "Controlat sanitar-veterinar". Carnea rezultata din taierea mieilor in alte locuri special amenajate se marcheaza cu o stampila de forma rotunda, cu diametrul de 4,5 cm, care cuprinde urmatoarele inscriptii: in partea superioara - Circumscriptia sanitar-veterinara, urmata de numele acesteia. In centru se va afla numarul de identificare al medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia carnii, iar in partea inferioara mentiunea "Controlat sanitar-veterinar. Marca de sanatate se aplica pe carcasa miel sub 12 kg cu o singura stampila in regiunea greabanului. La carcasa de oaie, aceasta se aplica pe una din spete si pe una din pulpe. Sunt interzise comercializarii capul in intregime provenit de la animale in varsta de peste 12 luni, sau cu un incisiv permanent erupt in gingie, si splina de la toate animalele, indiferent de varsta. Stere Economu, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Constanta, a declarat ca producatorii vor sa obtina un pret de 120.000 lei/kg. Realitatea pietelor insa infirma sperantele particularilor: in Tomis III, piata Unirii, Grivitei si piata Brick putem gasi carne de miel cu preturi cuprinse intre 80000 si 100000 lei/kilogram.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii