Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:57 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai mare staţie de epurare a Constanţei, în curs de modernizare (galerie foto)

ro

07 Jun, 2012 02:47 3331 Marime text
Raja_Felix_Stroe.jpg„Constanţa Sud este cea mai mare staţie de epurare operată de RAJA şi, aşa cum ştiţi, este în curs de modernizare, i se adaugă treapta terţiară de epurare"

Directorul SC RAJA SA, Felix Stroe, a prezentat ieri stadiul lucrărilor de modernizare ale staţiei de epurare Constanţa Sud, cea mai mare din „arsenalul" companiei, precum şi planurile care vor fi puse în practică în viitor. Alături de Stroe au stat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, dar şi senatorul PSD Nicolae Moga.

Constanţa Sud este una dintre cele 12 staţii de epurare aflate în exploatarea RAJA, iar altele cinci sunt în prag de construire, din fonduri obţinute în baza unui Program Operaţional Sectorial de Mediu. Aşadar, la finele lui 2013, SC RAJA SA va avea în portofoliu 17 staţii de epurare moderne. „Este o activitate complexă, sunt adevărate uzine biologice şi sunt mai multe decât are în grijă orice altă societate de profil din România. Din păcate, este o criză de specialişti extraordinară şi dorim să facem cursuri de pregătire. Constanţa Sud este cea mai mare staţie de epurare operată de RAJA şi, aşa cum ştiţi, este în curs de modernizare. I se adaugă treapta terţiară de epurare ceea ce înseamnă că vor fi înlăturaţi fosforul şi compuşii de azot, nitriţii şi nitraţii, foarte periculoşi pentru sănătate. Astfel, apa vărsată în Marea Neagră în urma epurării va fi curată, fără nitriţi şi nitraţi", a declarat Felix Stroe. Acesta a adăugat că, firesc, noua activitate va însemna costuri suplimentare care se vor regăsi în preţul plătit de constănţeni pentru canalizare.

Modificări legislative

Însă, directorul RAJA SA consideră că acest cost ar putea fi preluat, în baza unei iniţiative legislative, de către autorităţile publice locale, în special de către acelea care câştigă din activităţi de turism (Constanţa, Mangalia, Eforie), şi care ar beneficia direct mai ales pentru lipsa mirosului deranjat pe care o staţie de epurare îl emană. „Ne-ar trebui o iniţiativă parlamentară, o modificare a Legii serviciilor comunale sau a Legii Mediului. În urma modernizării vom transporta nămolul obţinut după epurare în containere etanşe pentru a nu mai răspândi mirosul neplăcut în atmosferă. Am plantat perdele forestiere şi vom mai planta, pentru a atenua mirosurile", a declarat Felix Stroe. Directorul general al SC RAJA SA a precizat că, anual, costurile pentru întreţinerea unei staţii de epurare sunt mai mari de două milioane de euro, sumă care se regăseşte, firesc, în costurile de canalizare. Conducerea RAJA a pus la punct un plan pentru construirea unei staţii de cogenerare energie electrică, ce va asigura funcţionarea staţiei de epurare, dar şi o parte din energia necesară reţelei de iluminat public a municipiului Constanţa.

Contractul pentru modernizarea staţiei de epurare Constanţa Sud a fost semnat în iulie 2011 şi are o valoare de 15,7 milioane de lei fără TVA şi 900 de zile perioadă de execuţie, ceea ce înseamnă că se va finaliza la jumătatea lui 2013. O etapă de modernizare va avea loc şi la Staţia de epurare Constanţa Nord, pentru a se înlătura mirosurile neplăcute care vara deranjează turiştii din staţiunea Mamaia. „Vom acoperi bazinele, iar nămolul va fi pompat prin conducte la Poiana. Această lucrare va fi terminală la finele lui 2013, iar turiştii nu vor mai avea de suferit", a mai spus Stroe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii