Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:01 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai multe nereguli contabile, inregistrate la institutiile statului

ro

13 Apr, 2004 00:00 642 Marime text

Lucrarile de reparatii supraevaluate, o problema permanenta in administrarea banului propriu

Raportul Curtii de Conturi pe anul 2002 demonstreaza ca institutiile statului nu administreaza corect si cu cumpatare banii din bugetele proprii * S-au constatat nereguli, in principal, in decontarea lucrarilor de reparatii sau de investitii, pe baza unor situatii de lucrari supraevaluate la multe dintre institutiile publice din tara * Vanzarea de active si mijloace fixe cu nerespectarea legii a reprezentat doar una dintre multele nereguli financiari-contabile depistate printre agentii economici cu capital privat * Controlul intern nu a fost organizat si exercitat total, sau partial, si in mod profesionist

Ponderea cea mai mare in totalul platilor nelegale constatate, peste 55%, la un numar de 209 de ordonatori de credite, cu un prejudiciu total de 29.986 milioane de lei, din care s-a recuperat doar jumatate, o reprezinta platile peste normele, cotele sau baremurile legale aprobate. Aceasta este una dintre concluziile controlorilor financiari ai Camerelor de Conturi judetene vizavi de anul 2002. Astfel de nereguli s-au constatat, in principal, in decontarea lucrarilor de reparatii sau de investitii, pe baza unor situatii de lucrari supraevaluate, care contin cote de inchidere de deviz peste nivelul celor prevazute de lege sau mai mari decat cele incluse in oferta. In aceeasi categorie au intrat si utilizarea unor indici de actualizare supradimensionati sau plata unor cantitati de lucrari mai mari decat cele efectiv realizate. Un exemplu de ordonator de credite principal care a fost depistat cu astfel de abateri financiar-contabile este Ministerul Justitiei si o parte din institutiile subordonate, printre care s-a evidentiat si Tribunalul Constanta, recent dat in folosinta, unde sumele stabilite pentru executia lucrarilor de reamenajare si reparatii ale imobilului din strada Traian au fost depasite cu 325,1 milioane de lei. In controalele efectuate la institutiile publice, controlorii financiari au constatat, in 129 de cazuri, nereguli in gestionarea patrimoniului public si privat al statului, concretizate in special in neinventarierea si/sau neevidentierea contabila a unor bunuri patrimoniale de peste 8.700 de miliarde de lei. Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar Constanta s-a facut vinovata de neinventarierea unor elemente patrimoniale in valoare de 1794 milioane de lei. O alta institutie, respectiv Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta, nu a organizat si condus evidenta contabila a veniturilor, analitic, pentru sumele declarate ca obligatii de plata de catre agentii economici. Au fost incalcate prevederile HG 1010/2001 privind declararea lunara a obligatiilor de plata la bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj. Consecinta acestei abateri a constat in diminuarea soldului contului "Debitori" cu suma totalizata in solidar cu alte AJOFM-uri din tara de peste 50.145 milioane de lei.

Agenti economici depistati cu nereguli

Vanzarea de active si mijloace fixe cu nerespectarea legii a reprezentat doar una dintre multele nereguli financiari-contabile depistate printre agentii economici cu capital privat controlati in anul 2002 de Camerele de Conturi judetene. Suma neincasata, la nivel national, din astfel de vanzari a depasit 27.000 de milioane de lei. Cateva cazuri pe teritoriul dobrogean au fost semnalate si in Raportul Curtii de Conturi pe anul 2002, unul dintre ele fiind cel al SC Piscicola SA, Murighiol, Tulcea, unde s-a constatat vanzarea unor active cu plata in rate fara ca aceasta sa calculeze, sa factureze si sa inregistreze in contabilitate dobanda datorata de cumparator pana la plata integrala a activului, precum si penalitatile pentru neplata la termen. In timpul controlului s-au facturat dobanzile in suma de 230 milioane de lei, precum si penalitatile de 134 milioane de lei. SC Dobromin SA Constanta a inregistrat cheltuieli de natura investitiilor in suma totala de 2540 milioane de lei, care, fiind efectuate in perioada derularii actiunii de vanzare prin licitatii, nu au fost incluse in pretul de pornire al licitatiei.

Activitatea de control intern

Controlul intern, desi a fost conceput de legiuitor ca un ansamblu de masuri ce trebuie intreprinse de conducatorul institutiei publice in vederea supravegherii continue a tuturor activitatilor, pentru respectarea legalitatii, protejarea activelor si resurselor, efectuarea de inregistrari contabile corecte si complete, totusi in multe institutii publice controlate de Curtea de Conturi s-a constatat ca acesta nu a fost organizat si exercitat total, sau partial, si in mod profesionist. Aceasta situatie a condus la existenta, intr-un numar de 1415 cazuri, a unor abateri si nereguli cu caracter financiar-contabil constatate in activitatea a 928 de institutii publice controlate de Curtea de Conturi, cuantificate la nivelul sumei de aproximativ 6000 de miliarde de lei. Neachitarea la termenele legale a unor obligatii bugetare calculate si evidentiate, in suma totala de 126 de miliarde de lei, de catre 107 institutii publice, intr-un numar de 147 de cazuri, a reprezentat unul dintre modurile de organizare a controlului intern defectuos. Astfel, Casa de Asigurari de Sanatate Constanta, unde s-a constatat ca un numar de opt agenti economici au inregistrat obligatii restante in suma de 4777 milioane de lei, pentru care s-au calculat majorari de intarziere in suma de 8.152 milioane de lei, a fost una dintre institutiile publice care nu au achitat in termenul legal unele contributii de asigurari de sanatate. De altfel, nu a fost singura institutie de acest fel, lista continuand cu spitale orasenesti si alte case de asigurari din tara. Toate aceste nereguli constatate de catre controlorii financiari au atras dupa sine decizii de luare a unor masuri pentru indreptarea acestora, parte din prejudicii fiind recuperate, iar inregistrarile sau neinregistrarile contabile au fost rectificate in timpul controalelor Curtii de Conturi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii