Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comertul ilicit de produse petroliere ramane o afacere profitabila

ro

17 Jan, 2004 00:00 1085 Marime text

Controalele desfasurate de catre comisarii Garzii Financiare in 2003 au urmarit cu precadere activitatea desfasurata in comertul cu petrol, alcool, cafea, tutun, cherestea, produse reciclabile, in transporturi si agricultura * O mai mare atentie a fost acordata activitatilor de comercializare a produselor petroliere si a materialelor feroase si neferoase, fapt dovedit si de numeroasele sesizari si infractiuni constatate in decursul anului trecut * In 2003, aproximativ un sfert dintre agentii economici care desfasoara activitati de comercializare a produselor petroliere au fost sanctionati * Valoarea amenzilor aplicate insumeaza 15 miliarde lei, la care se adauga confiscari de produse de circa 30,3 miliarde lei * Firmele-fantoma sunt alese in numeroase cazuri de catre agentii economici spre a intermedia achizitionarea sau vanzarea diferitor produse, in scopul deducerii de TVA

In cursul anului 2003, activitatea desfasurata de catre comisarii Garzii Financiare Constanta in cadrul actiunilor de control intreprinse a urmarit mai multe sfere de ale economiei constantene, cele mai multe inspectii desfasurandu-se in cadrul pietelor, oboarelor si targurilor, dar si pe drumuri si in unitati de pe litoral. Controalele efectuate au urmarit cu precadere activitatea desfasurata in comertul cu alcool, cafea, tutun, petrol, cherestea, produse reciclabile, importuri, in transporturi si agricultura. Intre toate acestea, o atentie mai mare a fost acordata activitatilor de comercializare a produselor petroliere si a materialelor feroase si neferoase, fapt dovedit si de numeroasele sesizari si infractiuni constatate in decursul anului trecut cu privire la furturile de combustibil din conductele de transport si sustragerile de fier vechi din trenurile de marfa. Conform unui raport al activitatii desfasurate de catre comisarii Garzii Financiare Constanta, anul trecut, in domeniul "Petrol" acestia au realizat un numar de 304 actiuni de control, in urma carora au fost aplicate sanctiuni unui numar total de 84 agenti economici, in valoare de 15 miliarde lei, la care se adauga confiscari de produse de circa 30,3 miliarde lei. Totodata, in urma controalelor au fost constatate diferente la impozit in valoare de 17,5 miliarde lei, respectiv majorari si penalitati de aproximativ 5,8 miliarde lei, in urma carora au fost intocmite 14 dosare penale.

Benzina fara acte de provenienta

In urma efectuarii unui astfel de control la punctul de lucru al SC "Farm Petrol Grup" SRL Bucuresti, situat in judetul Constanta, langa localitatea Basarabi, realizat la inceputul lunii aprilie, s-a constatat ca in cele doua rezervoare (R11 si R12) se afla depozitat carburant pentru care paznicul nu a putut prezenta documente in sensul stabilirii cantitatilor depozitate si calitatii carburantului, in acest sens procedandu-se la sigilarea celor doua vane de umplere-golire si la prelevarea de probe in vederea efectuarii analizelor specifice. In urma efectuarii analizelor s-a constatat ca in cele doua rezervoare era depozitata benzina fara plumb. In urma analizarii situatiilor de intrare si de vanzare de benzina ale firmei in perioada august 2002 - aprilie, a reiesit faptul ca societatea detine 406.647 litri benzina fara plumb pentru care administratorul firmei, Victor Terente, nu a putut prezenta nici un fel de documente legale de provenienta in conditiile legii. Ca urmare, s-a procedat la confiscarea cantitatii mentionate, care a fost estimata la o valoare totala de 9,8 miliarde lei pe baza pretului de vanzare pentru benzina fara plumb. Un alt caz mai deosebit a fost constatat la societatea "Trans Oil Construct Company" SRL, unde, in urma verificarilor efectuate, comisarii Garzii Financiare au descoperit ca societatea, in perioada octombrie-decembrie 2002, nu a inregistrat venituri in valoare de 21.061.938.384 lei si TVA in valoare de 3.994.185.955 lei reprezentand vanzari de C.L.U., motorina, benzina si produse agricole. In baza art. 14 din Legea 87/1994 s-a procedat la calcularea prin estimare a impozitului pe profit si a TVA-ului, rezultand ca societatea a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 11,1 miliarde lei, reprezentand impozitul pe profit, TVA-ul de plata si majorari si penalitati la impozitul pe profit si TVA.

Fier vechi vandut cu facturi fiscale neinregistrate

Un alt caz de evaziune fiscala, de data aceasta in domeniul comercializarii fierului vechi, este cel constatat la SC "Pems Transport" SRL. In urma verificarilor la societatea in cauza s-a constatat ca aceasta a livrat, in perioada ianuarie-octombrie 2002, catre SC "Romferex" SA, SC "Scantel" SA si SC "Alcoper" SRL, diferite cantitati de fier vechi si deseuri neferoase. Valoarea acestor cantitati este una foarte mare, de peste 28 miliarde lei, emitandu-se pentru acestea un numar de 230 de facturi fiscale. Din totalul acestora, un numar de 194 nu au fost inregistrate in evidenta financiar-contabila a societatii, in timp ce pentru un numar de 36 de facturi reprezentantii societatii au refuzat prezentarea, spre verificare, catre organele de control. Pentru toate aceste nereguli constatate, respectiv pentru neinregistrarea veniturilor realizate si refuzul de a prezenta actele financiar-contabile, societatii i-au fost calculate obligatiile catre bugetul de stat care se cifreaza in jurul sumei de 10,4 miliarde lei. Dintre acestea, 5,9 miliarde lei reprezinta impozitul pe profit si 4,5 miliarde TVA-ul nerambursabil aferent sumei calculate. Un ultim amanunt care mai trebuie amintit este acela ca procesul-verbal intocmit de catre inspectorii Garzii Financiare Constanta a fost preluat de catre organele de politie, in vederea continuarii si definitivarii investigatiilor.

Schimbatoare de caldura de la o firma-fantoma

Urmare a verificarilor efectuate la SC "Casa de`l Vino" SRL, cu sediul declarat in Constanta, avand ca asociat unic pe Bulugea Stive Gabriel din Craiova, s-a constatat ca aceasta a achizitionat de la SC "Vistacom Impex" SRL Bucuresti un numar de 12 schimbatoare de caldura, in valoare totala de 402,2 miliarde lei, din care TVA este de 64,4 miliarde lei. Din verificarile efectuate de catre Directia Generala de Revizie Fiscala si de Metodologie si Proceduri pentru Control din cadrul Ministerului Finantelor Publice a rezultat ca SC "Vistacom Impex" SRL Bucuresti este "firma-fantoma" si deci SC "Casa de`l Vino" SRL Constanta a pierdut dreptul de deducere a TVA. Cu aceasta ocazie s-a procedat si la recalcularea impozitului pe profit, stabilindu-se un prejudiciu in valoare totala de 162.460.433.275 lei. De asemenea, societatea a fost amendata contraventional cu suma de 100.000.000 lei, conform prevederilor art. 13 din Legea 87/994, republicata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii