Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:36 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conditiile impuse de SAPARD autoselecteaza solicitantii

ro

12 Sep, 2002 00:00 946 Marime text

Nici un proiect pentru finantare pe masura 1.1., de imbunatatire a prelucrarii si managementului produselor agricole si piscicole nu a fost considerat conform standardelor SAPARD * Pentru masura 2.1., privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii in mediul rural, au fost depuse 53 de dosare conforme

Conditiile de participare la licitatiile pentru obtinerea de finantare nerambursabila prin programul SAPARD sunt cele care, dupa parerea conducerii Agentiei 2 Sud-Est SAPARD, confera un cadru dificil pentru accesul solicitantilor, acesta fiind primul criteriu de selectie a solicitantilor. Astfel se poate explica si slaba cerere a acestui tip de finantare, in judetul nostru nici un dosar nefiind considerat conform pentru masura 1.1. privind imbunatatirea prelucrarii si managementului produselor agricole si piscicole. Conditiile de obtinere a acestui gen de finantare presupun, in primul rand, participarea solicitantului cu un procent de 50% din valoarea eligibila a proiectului, SAPARD, fiind singurul program care nu da banii inainte. Dupa ce obiectivul a inceput sa fie conturat, in urma investitiilor facute din fondurile proprii ale solicitantului, finantarea SAPARD suplineste suma pentru continuarea lucrarilor. O alta piedica in calea agentilor economici o constituie obligativitatea de a dovedi, pe baza de bilant contabil, ca activitatea acestuia pe ultimii trei ani s-a desfasurat cu profit. O problema valabila in cazul tuturor masurilor este necesitatea ca, la proiecte in valoare de peste 50.000 euro, documentatia sa cuprinda si Planul de afaceri in cadrul caruia trebuie estimate valorile profitului si ale pierderilor. In acest caz, un impediment major il constituie lipsa consultantei in domeniul intocmirii planurilor de afaceri si, dupa cum a declarat directorul Agentiei 2 Sud-Est SAPARD, Gheorghita Corbu, "multi solicitanti se adreseaza agentiei pentru a primi sfaturi in vederea efectuarii planurilor de afaceri in conformitate cu standardele programului". Aceeasi sursa a mai precizat ca, pentru a veni in sprijinul solicitantilor care nu dispun de suma pentru cofinantare, SAPARD a incheiat protocoale cu o serie de banci comerciale (Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Raiffeisen Bank, Banca Comerciala "Ion Tiriac", Romextera si Eximbank) pentru a acorda credite solicitantilor. In plus, directorul general al agentiei a specificat ca "acest gen de creditare este o investitie sigura pentru banci, intrucat, prin programul SAPARD, solicitantul este monitorizat timp de cinci ani pentru a se vedea modul in care se deruleaza investitia, iar riscul bancii de a nu fi rambursat creditul este, practic, zero". Este de mentionat ca solicitantul care incheie un contract de creditare cu o banca in vederea suportarii, prin intermediul acesteia, a partii sale de cofinantare, se obliga sa respecte regulile de creditare ale respectivei banci (dobanda, termen de rambursare etc.).

Tentative timide

Fie datorita cauzelor mentionate anterior, fie, pur si simplu, datorita dezinteresului solicitantilor, este foarte posibil ca sumele puse la dispozitie prin programul SAPARD sa nu ajunga acolo unde este cu adevarat nevoie de aceste fonduri, urmand a se face licitatii consecutive pana la epuizarea fondurilor. Daca pe masura 1.1., privind imbunatatirea prelucrarii si managementului produselor agricole si piscicole in judetul nostru, nu s-a depus nici un program conform standardelor SAPARD, la cea de-a doua masura, privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii in mediul rural lucrurile stau ceva mai bine, existand 53 de dosare conforme. Unul dintre motivele care incurajeaza consiliile locale la solicitarea unei finantari SAPARD in aceasta masura este si faptul ca finantarea prin program este de suta la suta. Conform datelor prezentate de Agentia 2 Sud-Est SAPARD, in judetul nostru au fost depuse 30 de proiecte conforme pentru submasura 1 (drumuri in zonele rurale), 23 de proiecte conforme pentru submasura 2 (alimentarea cu apa in sistem centralizat) si nici un proiect pentru submasura 3 (canalizare in sistem centralizat). Pana la data de 1 ianuarie vor fi introduse cinci noi masuri pentru obtinerea de finantare in cadrul programului SAPARD, una dintre acestea fiind cu finantare publica (prin program) suta la suta. Aceasta masura, 2.5., se refera la proiecte privind impadurirea unor zone scoase din circuitul agricol. Consiliile locale care detin astfel de suprafete vor putea depune proiecte pentru acest obiectiv, dupa care respectivele suprafete impadurite vor fi date in administrare Agentiei Silvice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii