Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale cu munitie si spray-uri paralizante

ro

16 Jan, 2004 00:00 576 Marime text

Comisarii Garzii Financiare trebuie sa invete o limba straina

Pentru acest an, Garda Financiara a anuntat pregatirea, declansarea si valorificarea actiunilor de control astfel incat sa se asigure eficienta in depistarea si restrangerea fenomenului evaziunii fiscale in sectoarele predispuse acestuia, cum ar fi: petrol, alcool, tigari, produse agroalimentare * In 2003, comisarii institutiei au verificat un numar de 9.703 agenti economici si au intocmit 8.170 de acte de control, valoarea sanctiunilor aplicate fiind de 97 miliarde lei # Tot in urma controalelor au fost intocmite 155 de dosare penale si au fost confiscate bunuri de aproximativ 102 miliarde lei * Garda Financiara a contribuit la bugetul statului, in decursul anului trecut, cu peste 62 miliarde lei, cea mai mare parte a acestei sume provenind din amenzi aplicate agentilor economici evazionisti, de 41 miliarde lei, si diferentele la taxe si impozite, de aproape 17 miliarde lei.

O data cu incheierea anului 2003, inspectorii Garzii Financiare Constanta si-au organizat principalele obiective ale activitatii pe care o vor desfasura in decursul acestui an. Astfel, conform unui comunicat remis de catre institutie, pentru perioada urmatoare, in contextul noii organizari structurale, s-a impus ca pentru primul semestru al acestui an strategia in activitatea sectiei judetene sa aiba ca obiective atingerea unor parametri superiori, prin exigenta si rigurozitate si obiectivitate in aplicarea prevederilor legale, continuarea specializarii si profesionalizarii stricte a comisarilor prin organizarea de colective al caror obiectiv de control sa se rezume la un numar restrans de probleme specifice, precum si dotarea si extinderea logisticii cu tehnica moderna de conectare a bazelor de date de la toate structurile teritoriale si centrale ce au legatura cu sfera de activitate si atributiile Garzii Financiare. In ceea ce priveste activitatea desfasurata de comisarii Garzii Financiare pe intreaga durata a anului 2004, aceasta va fi reprezentata de pregatirea, declansarea si valorificarea actiunilor de control astfel incat sa se asigure eficienta in depistarea si restrangerea fenomenului evaziunii fiscale in sectoarele predispuse acestuia, cum ar fi: petrol, alcool, tigari, produse agroalimentare, cresterea responsabilitatii, pregatirii profesionale specifice si insusirea de cunostinte colaterale. Astfel, conform liniei stabilite, comisarii Garzii Financiare vor avea obligatia de a cunoaste cel putin o limba de circulatie mondiala si utilizarea calculatorului, in vederea realizarii documentarii si pregatirii actiunilor inopinate specifice. O ultima categorie de activitati care vor fi desfasurate in decursul acestui an vor urmari in special extinderea masurilor concrete care sa conduca la reducerea actelor si faptelor de coruptie in randul personalului, intre care vor fi incluse actiuni de verificare si monitorizare a controalelor efectuate de comisari, precum si actiuni ulterioare de verificare, acolo unde exista suspiciuni ca nu s-au aplicat in totalitate prevederile legale, precum si initierea de actiuni comune cu celelalte organisme locale de control in vederea combaterii evaziunii fiscale si atragerea la bugetul de stat a veniturilor datorate. Totodata, conform unei hotarari de guvern, comisarii Garzii Financiare vor avea in dotare munitie de razboi constand in pistoale cu incarcator la care se adauga munitia, precum si spray-uri paralizante, bastoane cu electrosocuri si costume reflectorizante, menite sa-i impresioneze pe cei supusi verificarilor.

Amenzi si controale, in crestere fata de 2002

Pe de alta parte, din acelasi comunicat al Garzii Financiare Constanta mai reiese faptul ca in cele 12 luni ale anului 2003 comisarii institutiei au verificat un numar de 9.703 de agenti economici si au intocmit 8.170 de acte de control. Totodata, in urma controalelor efectuate au fost sanctionati 6.876 de agenti economici, in timp ce valoarea amenzilor aplicate depaseste 97 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 54 miliarde lei fata de cele din anul 2002. Tot in urma controalelor au fost confiscate bunuri in valoare de 102 miliarde lei si intocmite 155 de dosare penale pentru o valoare totala de peste 500 miliarde lei. Pe de alta parte, indicatorii activitatii desfasurate de catre comisarii din cadrul Garzii Financiare Constanta au mai constatat in urma controalelor la diversi agenti economici diferente la impozite in valoare de peste 520 miliarde lei. Si in acest caz a fost consemnata o crestere fata de anul 2002 cu aproximativ 400 miliarde lei. Dintre acestea cele mai mari diferente au fost constatate in cazul impozitului pe profit de peste 229 miliarde si al TVA-ului cu 196 miliarde lei. Incasarile realizate de Garda Financiara in decursul anului trecut arata ca institutia a contribuit la bugetul statului cu peste 62 miliarde lei, cea mai mare parte a acestei sume provenind din amenzi aplicate agentilor economici evazionisti, insumand 41 miliarde lei, si diferentele la taxe si impozite, de aproape 17 miliarde lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii