Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cooperare transfrontaliera romano-bulgara

ro

19 Feb, 2003 00:00 603 Marime text

PHARE finanteaza proiectul in proportie de 82%

Proiectul de parteneriat este destinat comunitatilor de afaceri locale din Constanta si Dobrici, grupurile tinta fiind constituite din firmele care actioneaza in domeniul industriei alimentare si al serviciilor de alimentatie publica

Pentru a reusi implementarea cat mai rapida si in conditii cat mai bune a programelor comunitare de cooperare transfrontaliera, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta a demarat, avand ca partener Camera de Comert si Industrie din Dobrici, Bulgaria, proiectul "Constanta intalneste Dobrici - promovarea cooperarii transfrontaliere in domeniul economic". In cadrul unei conferinte de presa desfasurate ieri, presedintele CCINA, Mihai Daraban, a declarat ca acest proiect, destinat comunitatii de afaceri locale si din localitatea Dobrici, este finantat in proportie de 82% prin Programul Phare Cross Border Cooperation, 10,8% de catre CCINA Constanta si 7,2% de catre partea bulgara. Dupa cum a precizat coordonatorul proiectului, Adriana Barothi, seful Departamentului Relatii Comerciale CCINA, daca pana in acest moment cele zece firme bulgaresti care vor fi incluse in programul special de pregatire au fost deja nominalizate, in Constanta, unitatile care actioneaza in domeniu nu s-au inscris inca, chiar daca toate serviciile oferite in cadrul proiectului de cooperare transfrontaliera sunt gratuite pentru aceste firme-pilot. Irina Frigioiu, consilier de specialitate din cadrul EufoInfo Centre si membru in echipa de implementare a proiectului romano-bulgar, a mentionat faptul ca scopul acestuia este acela de a contribui la crearea de relatii de cooperare pe termen lung intre comunitatile locale si reprezentantii lor, in special intre comunitatile locale de afaceri din regiunile transfrontaliere Constanta si Dobrici. Grupurile tinta ale proiectului sunt firme romanesti si bulgaresti din industria alimentara si servicii de alimentatie publica, precum si institutii conexe acestor domenii. Obiectivele imediate pe care proiectul le va atinge prin activitatile sale sunt stimularea cooperarii intre comunitatile de afaceri din cele doua regiuni partenere, prin promovarea oportunitatilor de investitii si de afaceri; initierea unei mai bune cunoasteri reciproce a celor doua regiuni, totul raportat la specificul grupului tinta, ceea ce va spori increderea reciproca necesara stabilirii de cooperari concrete si pe lunga durata. La acestea se adauga constientizarea comunitatilor locale de afaceri si a reprezentantilor acestora asupra necesitatii integrarii conceptului de cooperare transfrontaliera, in vederea aderarii la Uniunea Europeana, si sprijinirea comunitatilor locale, inclusiv a celei de afaceri, interesate de acest gen de cooperare.

Cursuri de informare

"Activitatile proiectului se vor realiza prin pregatirea unui punct de informare si documentare pentru cooperare transfrontaliera in cadrul CCINA Constanta, organizarea unui curs de informare si instruire, parteneriate de afaceri si vizite de studiu la Constanta si la Dobrici, la care se adauga si organizarea unui salon expozitional romano-bulgar de produse alimentare si servicii de alimentatie publica", a mai precizat Irina Frigioiu. Incepand cu data de 17 martie, pe durata a cinci zile, se va derula la Constanta cursul de informare si instruire cu lectori din Uniunea Europeana, specialisti romani si bulgari, care vor prezenta legislatia UE in domeniul industriei alimentare si exemple de cooperare transfrontaliera, precum si traditii gastronomice ale celor doua popoare vecine. In lunile mai si iunie vor avea loc doua parteneriate de afaceri si vizite de studiu la Dobrici, respectiv in municipiul nostru, iar in luna august se va desfasura la Constanta, pe durata a doua zile, un salon expozitional romano-bulgar cu produse alimentare, specialitati culinare si vinuri. Coordonatorul proiectului, Adriana Barothi, a mentionat ca printre serviciile oferite de Punctul de informare si documentare pentru cooperare transfrontaliera se numara oferirea de informatii asupra situatiei economico-sociale, despre turism din cele doua tari partenere; accesul la legislatia bulgara privind investitiile straine, comert exterior; punerea la dispozitie a documentatiei referitoare la cooperarea transfrontaliera. Tot pentru stimularea unei astfel de cooperari se vor edita brosuri in limba engleza cu prezentarea regimului investitiilor straine in Romania si Bulgaria, realizarea unei pagini de internet dedicata proiectului care va fi un instrument interactiv pentru introducerea on-line a ofertelor, cererilor si propunerilor de cooperare ale firmelor romanesti si bulgaresti. Phare, programul comunitar care va sprijini financiar aproape intregul proiect, este primul program de cooperare tehnica si financiara al Uniunii Europene cu tarile Europei Centrale si de Est, lansat in anul 1989. Acesta se constituie ca un instrument de preaderare care are ca scop sprijinirea tarilor candidate in vederea aderarii la UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii