Cum se raportează tinerii la salariile medii din companiile de top din România. „Există orașe unde primești un salariu de 5.000 de lei!”
Cum se raportează tinerii la salariile medii din companiile de top din România. „Există orașe unde primești
14 Nov, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2633
Marime text
În România, există zece companii unde angajații sunt plătiți regește. Fie că sunt firme care activează în domeniul bancar, fie că sunt companii care au ca domeniu de activitate IT-ul sau extracția petrolului, orice tânăr visează să prindă un loc de muncă într-o asemenea companie, unde cel mai mic salariu mediu lunar a depășit anul trecut 5.200 de lei, potrivit informațiilor din presa de specialitate.
Cotidianul ZIUA de Constanța și-a propus să afle cum se raportează absolvenții proaspăt ieșiți de pe băncile facultăților la salariile medii din aceste companii. Dacă sunt greu de atins aceste cifre pe fluturașul de salariu și, mai ales, dacă este nevoie de pile pentru a avea acces la astfel de poziții.
„De obicei, un tânăr care doar ce a terminat facultatea vine la pachet cu un minimum de experiență sau chiar deloc. Cel mai probabil, cunoștințele sale din facultate nici nu se aplică la locul de muncă. În acest caz, cum ar putea un tânăr să aibă un asemenea salariu din primele luni de muncă? Practic, nu are nicio șansă să prindă un post așa de bine plătit”, afirmă Ana Maria Ficiu, o tânără de 23 de ani, care lucrează ca recepționeră în cadrul unei agenții de vânzare a mobilierului, adăugând că un salariu mare vine, de obicei, la pachet cu foarte multe responsabilități.
Tânăra consideră că nici nu încape discuția de „pile” când vine vorba de o angajare mai ușoară pe aceste poziții.
Cred că o companie care se respectă și care își dorește performanță nu face recrutări pe pile. În plus, nici nu cred că aceste salarii sunt exagerate, raportate fiind la economia noastră. Depinde ce fac cei care ocupă aceste posturi pentru bani. Poate muncesc și câte 16 ore pe zi sau poate fac alte compromisuri.”
Pe de altă parte, sunt și voci care susțin că asemenea salarii sunt foarte mari, dacă le raportăm la economia locală. Roxana Vlădescu, absolventă de Jurnalism, crede că salariile de peste 5.000 de lei pe lună sunt „exagerate”, în condițiile în care foarte mulți români, 30%, conform statisticilor oficiale, trăiesc cu salariul minim pe economie.
„Eu cred că se intră pe pile. Altă modalitate nu ai. Dacă nu ai experiență, trebuie să ai pile. Sau nu ajungi să atingi salariul ăsta niciodată”, consideră tânăra.
De altfel, Roxana a ales să nu profeseze în domeniul studiat, întrucât salariile sunt destul de mici, gândindu-se să-și înceapă propria afacere. Astfel, tânăra, aflată acum în anul întâi la master, creează lumânări artificiale în timpul liber și le vinde pe internet.
Sunt însă și tineri care știu că a fi bine pregătit profesional însemnă bani mulți și funcții înalte. „Poate că sunt multe persoane care ajung într-o companie de top, dar nu cred că nepotismele primează”, adaugă Mădălina Chițac.
În ceea ce privește salariile lunare de peste 5.000 de lei, ea consideră că cifrele țin cont și de gradul de dezvoltare în care profesează persoanele care ajung să aibă astfel de salarii.
„Există orașe, precum cele din Moldova, unde primești un salariu de 5.000 de lei nu într-o lună, ci în patru!”, explică tânăra.
Notă: Potrivit unui top realizat de Ziarul Financiar, cele zece companii care activează în România cu salarii de top sunt:
- Romatsa - cu activități în controlul traficului aerian,
- Nuclearelectrica - cu activități în domeniul energiei electrice,
- ING Bank - activități în domeniul bancar,
- IBM România - activități în domeniul IT,
- Oracle România - activități în domeniul IT,
- OMV Petrom - activități în domeniul extracției petrolului,
- Ericcson - activități în domeniul IT,
- BCR - activități în domeniul bancar,
- Banca Transilvania - activități în domeniul bancar,
- UniCredit Bank - activități în domeniul bancar.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii