Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va afecta economia raportarea leului la moneda unica europeana

ro

10 Feb, 2003 00:00 821 Marime text

Din luna martie, cursul leului va fi stabilit direct, in functie de cererea si oferta de euro de pe piata valutara

Multe companii gandesc deja in euro, si nu numai cele care au operatiuni in moneda europeana * Preturile serviciilor vor creste mai mult ca sigur * Toti agentii economici, inclusiv cei din orasul nostru sunt foarte sensibili la orice schimbare, apreciere sau depreciere a monedei de referinta

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat oficial ca, incepand din luna martie, cursul de referinta al leului va fi calculat in raport cu euro, si nu cu dolarul american, ca in prezent. Practic, cursul leului va fi stabilit direct, in functie de cererea si oferta de euro de pe piata valutara, in timp ce cursul leu/dolar va rezulta indirect, in functie de valoarea dolarului in euro. Aceasta nu inseamna ca banca centrala va renunta sa se uite la dolar. Asa cum in prezent cursul de referinta al leului este calculat prin raportare la un cos implicit compus din euro in proportie de 60 la suta si dolar 40 la suta, din martie leul va fi evaluat in functie de un cos in care ponderea euro va creste, probabil, la 75 la suta, in timp ce dolarul va ramane cu 25 la suta. In cursul saptamanii trecute, am stat de vorba cu mai multi profesionisti din domeniul finantelor Constanta despre impactul pe care aceasta decizie o va avea asupra economiei orasului nostru.

Diferente de aprecieri la trecerea dolar-euro

"Peste 62 la suta din exportul romanesc merge pe piata Uniunii Europene, si o pondere importanta de marfuri pleaca direct din Constanta. Asadar, contravaloarea acestor produse se incaseaza in euro. Cu toate acestea, economia romaneasca este legata de dolar", a declarat un director de marketing al sucursalei uneia dintre cele mai active banci romanesti. Pretul utilitatilor - al energiei electrice, al gazelor, al telefoanelor, al materiilor prime - se raporteaza la dolar. Aceasta situatie defavorizeaza firmele producatoare, care astfel sunt puse in situatia de a introduce in fabricatie materii prime scumpe si de a vinde la export ieftin. Pe parcursul anului trecut, dolarul s-a apreciat fata de leu cu 43 procente, in timp ce moneda Comunitatii Europene, cu numai 36 procente. Aproximativ 100 milioane dolari s-au pierdut, anul trecut, ca efect al diferentei de curs dolar/euro.

Cererile de credite in euro vor creste

"Schimbarea ii va face pe oameni sa inceapa sa gandeasca in euro. Multe companii o fac deja si nu numai cele care au operatiuni in moneda europeana. De asemenea, este de asteptat sa fie din ce in ce mai multe salarii indexate la euro in loc de dolar. Preturile serviciilor vor creste mai mult ca sigur. Toti agentii economici, inclusiv cei constanteni, sunt foarte sensibili la orice schimbare, apreciere sau depreciere a monedei de referinta. "Aproape 75 la suta din clientii nostri au si conturi in euro. Au crescut cererile de credite in euro, dar si depozitele in moneda europeana. Poate nu se vede, dar cifrele asa arata", spune dealer-ul unei banci. Bancile care opereaza in Romania sunt niste vanzatori de bani. Ele vand banii colectati de la agentii economici si de la populatie, fie Ministerului de Finante, fie ii plaseaza in strainatate. Indiferent de marimea sau puterea financiara a unei companii, mai devreme sau mai tarziu majoritatea firmelor bat la usa bancilor pentru a obtine fonduri pe care, ulterior, le folosesc fie pentru achizitionarea de capital circulant (materii prime), fie pentru dezvoltarea unor proiecte de investitii de anvergura: dezvoltarea de noi linii de fabricatie, modernizare, extinderea activitatii in mai multe domenii. Pe piata bancara romaneasca, insa, cu toate ca aparent exista multe banci, teoretic sunt putini furnizori de credite.

Ce presupune trecerea la euro

Trecerea la euro include 12 tari si mai mult de 300 de milioane de locuitori. Exista cateva diferente (de exemplu: data exacta de retragere din circulatie a monedelor nationale), dar aceste diferente nu sunt importante: in fapt, toate tarile respecta un program comun, definit de sefii de stat si de guvern la Madrid, in 1995, si precizat in 1999 pentru operatiunile fiduciare. Optiunea adoptata a constat in a defini, la nivel european, principalele linii de trecere la euro, permitand, in acelasi timp, fiecarei tari introducerea unor elemente specifice. Autoritatile europene competente asigura o urmarire permanenta a deciziilor luate si a progreselor realizate de fiecare tara in parte. Care este rolul institutiilor europene (Banca Centrala Europeana/Eurosistemul, Comisiile) in operatiunea de trecere la euro? Institutiile europene asigura coerenta de ansamblu a planurilor de trecere la euro. Ele au un rol important in schimbul de informatii si experienta intre tarile implicate. Astfel: Eurosistemului - format din Banca Centrala Europeana si bancile nationale ale statelor din zona euro - ii revine misiunea de a emite eurobancnote si de a pune in circulatie bancnotele si monedele. Pe aceasta baza, Eurosistemul se ocupa de fabricarea stocului necesar de bancnote euro si de definirea modalitatilor de punere in circulatie. Raspunde, de asemenea, de o vasta campanie de informare care ajuta viitorii utilizatori de bancnote si monede euro sa se familiarizeze cu noile insemne monetare. Aceasta campanie vizeaza facilitarea colaborarii cu alte autoritati publice si cu numerosi parteneri publici si privati. Comisia europeana participa, din punct de vedere financiar, la campaniile de informare efectuate de diferitele state membre in perspectiva schimbarii unitatii monetare. Consiliul ministrilor economiei si finantelor din tarile UE supravegheaza fabricarea stocului de monede euro in cooperare cu Eurosistemul. El urmareste buna derulare a scenariului comun stabilit de Consiliul European la Madrid, in decembrie 1995.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii