Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doar 170 hectolitri de vin de consum in ianuarie

ro

13 Mar, 2004 00:00 788 Marime text

Aceasta cantitate este una alarmanta, nemaifiind intalnita la nivelul judetului Constanta, in conditiile in care, anul trecut, cea mai scazuta cantitate de vin produsa intr-o luna a fost inregistrata in luna iulie si a fost de 2354 hectolitri * Conform raportului lunar realizat de catre Directia Judeteana de Statistica Constanta, in perioada 1-31 ianuarie a acestui an, industria a debutat cu o scadere a productiei, aceasta situandu-se cu 7,6% sub nivelul lunii decembrie a anului trecut * Tot in scadere se prezinta si cifra de afaceri realizata de agentii economici constanteni in acest sector, cu un procent de 1,5%

Sfarsitul anului trecut gasea activitatea industriala constanteana intr-o usoara tendinta de revigorare, valorile inregistrate fiind cu mult peste media anului trecut, cand datele statistice aratau o anumita instabilitate in acest sector. Din pacate insa, pentru agentii economici constanteni activitatea industriala practicata in judetul de la inceputul acestui an a aratat o noua tendinta descrescatoare. Conform raportului statistic lunar realizat de catre Directia Judeteana de Statistica Constanta, in perioada 1-31 ianuarie a acestui an, industria a debutat cu o scadere a productiei, aceasta situandu-se cu 7,6% sub nivelul lunii decembrie a anului trecut, dar intr-o usoara crestere fata de luna corespunzatoare a anului trecut cu 14,3%. De asemenea, acelasi raport mai arata productia industriala din luna ianuarie, spre deosebire de situatia din ultimii doi ani, este superioara mediei lunare a anului precedent. Pe sectoare mari ale industriei, in luna ianuarie a acestui an, productia a crescut in industria extractiva cu un procent de 57,7%, iar in industria prelucratoare cu 15,6%. In schimb, o scadere destul de semnificativa a fost inregistrata in cazul industriei energiei electrice si termice, cu 9,9%. Tot in scadere se prezinta si cifra de afaceri realizata de agentii economici constanteni in acest sector, cu un procent de 1,5%, in conditiile in care, in luna precedenta, a fost in crestere cu peste 20 de procente.

Constanta nu va mai produce vin?

Pe de alta parte, tabelul cu productia principalelor produse industriale arata unele cifre ingrijoratoare. Cele mai mari scaderi sunt inregistrate la productiile de vin pentru consum si la reparatiile navelor. Daca in al doilea caz scaderea este doar mare, fiind totodata si cea mai mica valoare inregistrata in ultimele 12 luni, cu doar 139 miliarde lei, cand vine vorbe de productia de vin, situatia este de-a dreptul dezastruoasa, reprezentand poate chiar un "record" in materie. Astfel, in luna ianuarie au fost produsi doar 170 hectolitri de vin, fata de 6.109 hectolitri in luna decembrie a anului trecut sau chiar 5038 hectolitri in luna ianuarie, tot a anului trecut. Pentru ca imaginea sa fie cat mai completa, cea mai scazuta valoare a anului trecut la acest capitol a fost consemnata in luna iulie, cu 2354 hectolitri, in timp ce luna septembrie a fost catalogata ca cea mai productiva, cu 32.892 hectolitri de vin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii