Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:42 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea va beneficia de circa 800 de hectare de noi perdele forestiere

ro

01 Nov, 2003 00:00 1092 Marime text

Deja s-au identificat si stabilit suprafetele care urmeaza sa fie impadurite si care sunt arondate ocoalelor silvice din zonele Baneasa, Cernavoda, Harsova, precum si ocoalelor silvice Basarabi, Hagieni si Negru Voda * "Termenul prevazut pentru finalizarea lucrarilor de plantare a perdelelor forestiere in zonele stabilite este de maxim o luna", a declarat Ioan Bogdan, directorul Directiei Silvice Constanta * La capitolul investitii, pana la sfarsitul anului se doresc finalizarea imprejmuirii pepinierei Agigea, achizitionarea unei prese de baloturi si a unei instalatii de sonorizare

De saptamana viitoare, Directia Silvica Constanta va demara campania de impaduriri din toamna in judet. Pentru desfasurarea intregii actiuni a fost mobilizat tot personalul aferent directiei, inclusiv cel al ocoalelor silvice. Prima etapa va fi cea de recoltare a puietilor din pepiniere, procedandu-se apoi la plantarea lor. Suprafata de plantat propusa este de circa 800 de hectare, din care 470 hectare sunt repartizate de la Agentia Domeniilor Statului, iar 315 hectare sunt proprietatea Regiei Nationale a Padurilor "RomSilva", respectiv a directiei judetene. Deja s-au identificat si stabilit suprafetele care urmeaza sa fie impadurite si care sunt arondate ocoalelor silvice din zonele Baneasa, Cernavoda, Harsova, precum si ocoalelor silvice Basarabi, Hagieni si Negru Voda. Terenurile care provin de la ADS sunt din zonele Stupina, Pestera, Ciocarlia si Baneasa, terenuri aride, care nu au mai avut vegetatie forestiera. Puietii care vor fi plantati sunt din categoria salcamului, visinului turcesc, ienuparului de Virginia, pinului negru, care, potrivit unui studiu de sol, ar fi soiurile potrivite sa se adapteze tipului de sol predominant in judet, si anume calcaros. In lunca Dunarii unde exista vegetatie se vor planta puieti de plop si salcie, iar zonele de deal vor fi plantate cu salcam, stejar, frasin, arbusti. Solurile aride au inceput sa fie prelucrate pentru plantare prin lucrari de arat sau manual. "Termenul prevazut pentru finalizarea lucrarilor de plantare a perdelelor forestiere in zonele stabilite este de maxim o luna", a declarat Ioan Bogdan, directorul Directiei Silvice Constanta.

Investitii de realizat pana la sfarsitul anului

Campaniile de recoltare a plantelor medicinale si a fructelor de padure s-au incheiat cu o recolta de 30 de tone. Aceasta a fost valorificata incheindu-se cu un castig de aproximativ 80 de milioane net pentru Directia Silvica. La capitolul investitii, pana la sfarsitul anului se doresc finalizarea imprejmuirii pepinierei Agigea cu un gard de plasa, achizitionarea unei prese de baloti, a doua grape polidisc si a unei instalatii de sonorizare, acestea din urma avand destinatia Herghelia Mangalia. Pentru toate aceste investitii s-au planificat 500 milioane lei, alocate din buget. Aceasta campanie de impadurire care va fi demarata este parte a unei strategii clare de dezvoltare a fondului forestier al judetului, strategie elaborata sub patronajul Prefecturii judetului Constanta. Conform strategiei de dezvoltare durabila a silviculturii judetului, parte integranta a Strategiei de Dezvoltare Durabila a Romaniei - "Orizont 2025", lansata in iunie 2003 la Constanta, pentru a atinge pragul de minima securitate ecologica de 8-10% ar fi necesar un total de 80.000 de hectare fata de cele 35.000 pe care Directia Silvica le are in prezent in administrare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii