Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:47 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Douasprezece societati de profil pot incheia polite de asigurare a culturilor agricole

ro

10 Jan, 2003 00:00 1431 Marime text

Anul trecut, 150.000 hectare de paioase au fost distruse de seceta

Ministerul Agriculturii subventioneaza 20% din suma pe care producatorii trebuie sa o achite catre asigurator * Sucursalele constantene ale Asirom, Alliantz-Tiriac, Ardaf, Asiban, Asitrans, Astra, Atlassib, AGI Romania, Generali, Interamerican, Omniasig si Unita pot incheia asigurari in acest domeniu * Aceste companii acorda despagubiri numai pentru culturile de grau, floarea-soarelui, sfecla de zahar, soia, vii nobile, livezi intensive si pentru crescatorii de bovine * Factorii de risc impotriva carora se fac asigurarile sunt grindina, ploile torentiale, furtuna, ingheturile tarzii de primavara sau timpurii de toamna * Statul va plati compensatii pentru toate culturile si toate speciile de animale, pasari, albine sau pesti

Inghetul, grindina, seceta sunt doar cateva dintre fenomenele naturale care afecteaza in mod ireversibil culturile agricole, determinand, prin calamitarea acestora, mari pierderi producatorilor. Incepand cu acest an insa, cei care lucreaza pamantul, proprietari sau arendasi, au obligatia de a incheia contracte de asigurare a culturilor, astfel incat sa poata beneficia de prevederile Legii numarul 381 din 2002 privind acordarea de despagubiri in cazul calamitatilor din agricultura. Printr-o nota informativa trimisa Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Constanta se specifica de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei Publice ca activitatea mentionata este considerata de maxima insemnatate deoarece are ca efect crearea de certitudini pentru producatorii agricoli in recuperarea eventualelor pagube produse de cauze naturale, precum si in obtinerea drepturilor care se cuvin legal proprietarilor de terenuri agricole arendate. Asadar, angajatii DGAIA care desfasoara activitati in teritoriu au obligatia de a informa corect agricultorii constanteni cu privire la obligativitatea incheierii contractelor de asigurare amintite. Initial, in octombrie anul trecut, la propunerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru aplicarea Legii 381/2002, societatile de asigurare agreate de MAAP au fost Asirom si Alliantz-Tiriac. Intre timp, alte zece astfel de societati au fost incluse pe lista Ministerului Agriculturii pentru a incheia polite cu producatorii agricoli in vederea despagubirii acestora in cazul inregistrarii unor calamitati. Acestea sunt: Ardaf, Asiban, Asitrans, Astra, Atlassib, AGI Romania, Generali, Interamerican, Omniasig si Unita. Aceasta din urma a preluat, la sfarsitul anului trecut, compania Agras Omniasig, una dintre cele trei societati de asigurari acreditate initial de Ministerul Agriculturii. Institutia guvernamentala va acorda producatorilor agricoli, incepand din acest an, despagubiri pentru factorii de risc nespecificati in politele incheiate cu societatile de asigurare. Conditia pe care agricultorii trebuie sa o indeplineasca pentru a fi despagubiti este de a incheia o polita de asigurare impotriva unor factori de risc standard, precum grindina, ploile torentiale, furtuna, ingheturile tarzii de primavara sau timpurii de toamna, alunecarile si prabusirile de terenuri agricole. In plus, ministerul va sprijini agricultorii prin acordarea unei subventii de 20% din prima pe care acestia trebuie sa o achite la societatea de asigurari.

Calamitatile naturale nu au ocolit Constanta

Culturile pentru care se acorda despagubiri de catre companiile de asigurare sunt numai cele de grau, floarea-soarelui, sfecla de zahar, soia, vii nobile, livezi intensive. De asemenea, si crescatorii de bovine vor primi despagubiri in asemenea cazuri. In acelasi timp, Ministerul Agriculturii va plati compensatii pentru toate culturile si toate speciile de animale, pasari, albine sau pesti. Subventiile acordate de minister privesc pagubele inregistrate in caz de seceta, ploi abundente, temperaturi excesiv de scazute, inundatii din revarsari de rauri si ruperi de baraje, topiri bruste ale zapezilor sau alte calamitati care nu reprezinta factori de risc standard. Spre deosebire de anii trecuti, in 2002 Constanta nu a fost declarata judet calamitat. Cu toate acestea, au existat culturi afectate de fenomenele naturale periculoase. Conform datelor obtinute de la Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara, aproape 150.000 hectare de paioase au fost distruse de seceta. In acelasi timp, furtuni puternice au afectat suprafete restranse cultivate cu porumb si floarea-soarelui, grindina fiind, de asemenea, unul dintre dusmanii agriculturii constantene in anul care tocmai s-a incheiat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii