Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:11 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dumitru Chirescu, acuzat de locuitori de lipsa de interes

ro

26 Mar, 2004 00:00 1121 Marime text

Retrocedari intarziate de primarul de la Rasova

OJCGC Constanta are probleme cu emiterea titlurilor de proprietate de la Rasova * Primarul a tergiversat actiunea de retrocedare pana acum, cand o comisie de lucru, avandu-l in frunte pe subprefectul Nicolae Moga, a descins la fata locului pentru a solutiona problema * Dumitru Chirescu, primarul Rasovei, vazandu-se incoltit, a promis ca pana la 30 iunie actiunea de improprietarire va fi definitivata * In planul de aderare la UE exista doua capitole unde se impune implementarea unui program privind cadastrul si publicitatea imobiliara # Acesta se intinde pe o perioada de patru ani si se face cu sprijinul Bancii Mondiale * Implementarea la nivel local presupune prelucrarea datelor existente si introducerea lor in sistem informatic

OJCGC Constanta are in vedere finalizarea emiterii titlurilor de proprietate atribuite in urma aplicarii legilor de fond funciar si forestier, ramanand pe lista institutiei in jur de 1400 de astfel de titluri, pentru care exista litigii intre comisiile locale si Agentia Domeniilor Statului Constanta, pentru preluarea pamanturilor solicitate. Printre altele, o parte din personalul institutiei este prins in activitati de atribuire a titlurilor in diferite localitati sau comune din judet, unde s-au depistat intarzieri sau probleme cu primarii sau comisiile de fond funciar respective. Un astfel de caz este cel de la Rasova, unde institutia a delegat cativa angajati pentru a urgenta actiunea de retrocedare a terenurilor solicitate de catre locuitorii comunei, in colaborare cu comisia locala. In urma cu ceva timp, toate terenurile arabile din Rasova erau constituite in trei asociatii agricole care, in urma cu un an, s-au dizolvat. Dupa dizolvare, toti cei care au facut parte din aceste asociatii au cerut sa fie improprietariti, alocandu-li-se terenurile solicitate. Problema a intervenit in momentul in care unora li s-au alocat suprafetele solicitate, iar altora nu, si s-a accentuat in momentul in care a venit vorba sa se imparta si viile din comuna, care se impart in trei categorii de folosinta, in functie de starea in care se afla. Din declaratiile unor localnici, se pare ca acestea au fost distribuite preferential. Din aceste motive, la care s-au adaugat si cateva contestatii la adresa dezinteresului manifestat de primarul comunei Rasova vizavi de retrocedarea terenurilor solicitate, s-a format, in urma cu doua zile, o comisie formata din reprezentanti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, OJCGC Constanta, in frunte cu Nicolae Moga, subprefectul judetului Constanta, pentru a rezolva problemele locuitorilor din comuna. Odata pus in fata acestei comisii, Dumitru Chirescu, primarul Rasovei, s-a oferit de bunavoie sa ajute la urgentarea actiunii de retrocedare si sa ajute comisia de fond funciar locala sa o definitiveze pana la sfarsitul lunii iunie. Pentru ca termenul este foarte scurt, personal din cadrul institutiei de cadastru a fost cantonat in Rasova pentru a-l ajuta pe primar sa se tina de promisiune.

Programe pentru aderarea la UE

Indeplinirea planului de integrare in Uniunea Europeana este pentru Guvernul roman de maxima importanta. Ministerele si institutiile subordonate au fost cuprinse de febra programelor, indiferent de sectorul de activitate. Printre multele capitole ale acestui plan, este prinsa si activitatea cadastrala la nivel national, unde se impune implementarea unui program privind cadastrul si publicitatea imobiliara. "Programul se intinde pe o perioada de patru ani, dorindu-se finalizarea lui pana la inceputul anului 2007, iar finantarea acestuia se face cu sprijinul Bancii Mondiale", a declarat Octavian Luncan, directorul general al Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie Constanta. Acest program mai presupune realizarea unui plan cadastral index, rezumandu-se la terenurile intravilane, respectiv municipii, in cazul judetului nostru este vorba despre Mangalia, Eforie, Cumpana si Constanta. Planul cadastral index va cuprinde lucrari edilitare, Cartea Funciara, lucrarile realizate in baza legilor de fond funciar si forestier si va functiona ca o baza de date care va veni in ajutorul institutiilor ce vor fi interesate de astfel de informatii, precum si al persoanelor fizice. Cat despre modul in care trebuie sa se desfasoare la nivel local acest program, Luncan a afirmat ca, deocamdata, personalul institutiei se ocupa de prelucrarea datelor existente si de introducerea lor in sistem informatic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii