Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii cheltuiesc sute de mii de lei pentru cadourile de Craciun destinate cadrelor didactice

ro

07 Dec, 2002 00:00 870 Marime text

Practici financiare paguboase in invatamant

Suma de bani stransa variaza in functie de amplasarea scolii intr-un cartier central sau marginas si de nivelul social al elevilor # Pastele si ziua de nastere a vreunui profesor sunt tot atatea prilejuri de a primi daruri din partea copiilor * Organizarea de protocoale cu diverse ocazii golesc buzunarele parintilor

Conform legislatiei in vigoare, invatamantul de stat este gratuit, in afara, desigur, de cazul locurilor de scolarizare cu taxa. Asta inseamna ca nici un elev nu trebuie sa plateasca nimic pentru ca procesul scolar sa se desfasoare in bune conditii. Daca pana nu de mult era larg raspandita practica "fondului clasei" si cea a "fondului scolii", in care se strangeau sume destul de mari (cate 300.000-500.000 lei de persoana in fiecare luna pentru clasa a XII-a), aceasta s-a mai redus prin interventiile ministrului invatamantului, nedisparand, totusi, asa cum ar fi fost normal. Insa, alte obiceiuri paguboase ale cadrelor didactice prolifereaza, reusind sa goleasca buzunarele parintilor. Cum s-a intrat in "luna cadourilor", dirigintii s-au apucat de strans bani pentru a putea cumpara tuturor profesorilor care predau la clasa respectiva cate un dar de Mos Craciun. Daca acest dar s-ar fi redus la un simbolic buchet de flori oferit din respect pentru cei care lumineaza mintile copiilor, atunci nu ar fi fost nici o problema, dar sumele pe care acestia trebuie sa le adune sunt mari, acestea diferind de la scoala la scoala, in functie de cartierul in care este amplasat si de nivelul social al copiilor din clasa. Astfel, un elev din clasa a VII-a de la o scoala din centrul Constantei trebuie sa dea 200.000 lei pentru a se cumpara cadouri profesorilor. Daca in clasa sunt 25 elevi carora le predau 11 cadre didactice, inseamna ca fiecare dintre profesori va primi un cadou de Craciun in valoare de 450.000 lei, adica a cincea parte din salariul unui profesor debutant. Acest obicei este practicat si in gradinite, sumele pe care parintii se straduiesc sa le adune fiind insa mai mici. Iar actiunea de strangere a banilor pentru cadouri se repeta cu fiecare ocazie mai importanta: Pastele, 1 si 8 martie, ziua de nastere a invatatorului, aniversarea zilei onomastice a dirigintelui. De fapt, exista doua modalitati in care se pot face aceste cadouri: ori se aduna aceeasi suma de bani de la toti elevii din clasa, ori fiecare se descurca in felul sau, cumparand un dar dupa posibilitatile proprii. "Un coleg de-al meu i-a cumpara dirigintei un parfum de 2 milioane lei de ziua ei. Si apoi ni s-a laudat ca el nu trebuie sa mai invete, deoarece si-a asigurat notele de trecere", ne-a spus o eleva din ciclul gimnazial. Nimeni nu ii obliga pe parinti sa cumpere diferite daruri cadrelor didactice, insa discutiile din cancelarie in care fiecare lauda clasele de la care au primit ceva si le critica pe cele de la care nu au primit, facand comparatii calitative si cantitative intre cadouri, ii determina pe diriginti sa le sugereze acestora aceasta practica.

Mancare si bautura pentru protocol

Un alt obicei inrudit cu cel prezentat anterior este cel al asa numitelor protocoale. Termina elevul clasa a VIII-a, se face obligatoriu un protocol, adica o masa plina de bunatati, la care sunt invitati desigur si profesorii. La fel si cand se termina clasa a XII-a, aceste "protocoale" fiind diferite de banchetul de absolvire. Daca cineva urmeaza anumite cursuri, in urma carora trebuie sa sustina lectii finale la anumite materii la clasele din ciclul gimnazial sau liceal, protocolul oferit pentru cadrele didactice metodiste este indispensabil pentru a face "o impresie buna". Un caz asemanator este cel al invatatorilor sau profesorilor care trebuie sa sustina examenul de definitivat. Iata ce ne-a povestit o invatatoare care a dat acest examen in timp ce preda la o scoala dintr-o localitate rurala: "Dupa ce am prezentat toate lectiile model si tot materialul pregatit, am invitat cadrele didactice la o masa, protocol cum i se spune. Nu exagerez cand va spun ca mama mea pregatise pui fripti si alte astfel de mancaruri bogate, deoarece stiam ca membrii comisiei sunt destul de exigenti si in ceea ce priveste aceasta chestiune". La nivelul invatamantului universitar, aceste practici nu mai au o asemenea amploare, fiind inlocuite cu alte metode de a obtine bani de la studenti, pentru proliferarea acestora fiind vinovati atat tinerii cat si cadrele didactice. Toate aceste "traditii banesti" amintite constituie o rusine pentru invatamantul constantean, ele fiind incurajate de salariile mici din acest domeniu si de "spiritul economic" al celor implicati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii