Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Erorile in subventionarea energiei termice, depistate de Curtea de Conturi

ro

07 Apr, 2004 00:00 833 Marime text

Conducerile institutiilor publice nu stiu sa administreze banul romanului

Verificarea conturilor de executie ale bugetelor locale si ale institutiilor si serviciilor publice din structura unitatilor administrativ-teritoriale la un numar de 1141 de ordonatori de credite a absolvit de orice vina doar putin peste jumatate din numarul acestora * S-au constatat nereguli in ce priveste legalitatea, realitatea si exactitatea evidentelor contabile si a bilanturilor contabile * SC "Cosmorom" SA nu a inscris in declaratiile de impunere sau fiscale bunurile impozabile sau veniturile din aceeasi categorie, in valoare de peste 570 de milioane de lei * La cateva primarii din judetul Constanta au fost gasite nereguli de contabilizarea unor ajutoare sociale si subventii pentru energie termica

Curtea de Conturi a Romaniei a facut public, in luna martie, raportul privind finantele locale pe anul 2002, punand accent si pe administrarea si utilizarea resurselor financiare publice locale, gestionarea patrimoniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale, al institutiilor si serviciilor publice de interes local. Astfel, la unul dintre capitolele de control ale Camerelor judetene de conturi, respectiv conturile de executie ale bugetelor locale si ale institutiilor si serviciilor publice din structura unitatilor administrativ-teritoriale, s-au inregistrat, la nivel national, peste 6.000 de conturi de executie verificate, la un numar de 1141 de ordonatori de credite. In urma controalelor, doar in cazul a putin peste 600 de ordonatori de credite s-a dispus descarcarea de gestiune. S-au constatat nereguli in ce priveste legalitatea, realitatea si exactitatea evidentelor contabile si a bilanturilor contabile. Unele exemple ar fi: neinventarierea integrala a patrimoniului si, implicit, nereflectarea in contabilitate si in bilantul contabil a rezultatelor inventarierii, neevidentierea in contabilitate a unor operatiuni patrimoniale de intrari de valori, de incasari si plati, inregistrandu-se 168 de ordonatori de credite din 35 de judete din tara.

Veniturile proprii ale bugetelor locale

Controalele financiare privind veniturile proprii ale bugetelor locale pe anul 2002 au dus la concluzia ca volumul realizat al veniturilor bugetare proprii nu exprima potentialul real al primariilor intrucat, in urma verificarilor efectuate asupra dosarelor fiscale ale unui numar relativ restrans de contribuabili, s-au omis calcularea si evidentierea unor obligatii banesti sau acestea au fost evidentiate, dar nu au fost incasate. Un astfel de exemplu in care nu s-au inscris in declaratiile de impunere sau fiscale bunurile impozabile sau veniturile din aceeasi categorie este SC "Cosmorom" SA. Aceasta nu a declarat numarul de site-repertoare utilizate pe raza municipiului, pentru care s-au calculat obligatii de plata de 572 milioane de lei, asezonate cu majorari de intarziere de 199 milioane de lei si penalitati de 96 milioane de lei.Controlorii financiari au verificat si modul in care s-au utilizat subventiile, sumele defalcate din impozitul pe venit, din TVA si transferurile de la bugetul de stat la bugetele locale. In aceasta categorie au intrat fondurile destinate asigurarii ajutoarelor sociale, ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor, subventionarea energiei termice. Cateva primarii din judetul Constanta au fost gasite cu nereguli privind restituirea la bugetul de stat a unor sume defalcate din impozitul pe venit pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei, acordata bugetelor locale peste nivelul legal al acestora, in suma totala de 40.828 milioane de lei. Pentru nerestituirea la termen a sumelor alocate peste cotele legale au fost calculate foloase nerealizate in suma de 2292 milioane de lei. In general, acolo unde s-a putut, ordonatorii de credite au mai scapat cu decizii de impunere sau cu reglementarea neregulilor constatate pana la data incheierii controlului financiar. In schimb, o parte dintre societatile comerciale verificate in acel an au ajuns inregistrate ca parate in dosarele Tribunalului Comercial Constanta, statul urmarind recuperarea prejudiciilor aduse bugetului de stat prin manevrarea defectuoasa de catre conducerea acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii