Eticheta si specificatiile ei
Eticheta si specificatiile ei
28 May, 2003 00:00
ZIUA de Constanta
943
Marime text
Mentiunile de pe eticheta se inscriu astfel incat sa fie lesne de inteles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi vazute cu usurinta
Obligativitatea etichetarii produselor alimentare este prevazuta atat de legislatia romaneasca, cat si de cea a Uniunii Europene. Verificarea respectarii conformitatii informatiilor inscrise pe eticheta produsului se face de catre autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, si anume: Autoritatile pentru protectia consumatorilor desemnate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatile sanitare desemnate de Ministerul Sanatatii si Familiei; Autoritatile sanitar-veterinare, fitosanitare si de control tehnologic, desemnate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.Etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu denumirea sub care este vandut alimentul, lista cuprinzand ingredientele, care contine toate ingredientele din alimente in ordinea descrescatoare a cantitatii determinate in momentul introducerii in fabricatie; vitaminele si mineralele adaugate in alimente se mentioneaza in lista cuprinzand ingredientele; aditivii se inscriu in lista cuprinzand ingredientele cu denumirea categoriei, urmata de numele specific sau codul numeric C.E.. Din acestea trebuie mentionata cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, cantitatea neta pentru alimentele preambalate. Data durabilitatii minimale trebuie exprimata sub forma "A se consuma de preferinta inainte de...", daca in data este inclusa ziua; sau "A se consuma de preferinta pana la data...", daca se indica luna si anul sau numai anul; sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum (termenul de valabilitate), exprimata sub forma "expira la data de...", indicandu-se in ordine ziua, luna si eventual anul, in forma necodificata. De asemenea, trebuie indicate conditiile de depozitare si de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale. In plus, eticheta trebuie sa aiba tiparita:- Denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului; in cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului inregistrat in Romania;- Concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volume;- O mentiune privind lotul, indicarea lotului este precedata de litera "L"; indicarea lotului nu este obligatorie atunci cand data durabilitatii minimale sau data limita de consum sunt indicate prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii.Toate mentiunile facute prin etichetare trebuie sa fie redactate in limba romana, fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi. Mentiunile de pe eticheta se inscriu astfel incat sa fie lesne de inteles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi vazute cu usurinta, lizibil si intr-un mod ce nu permite stergerea si nu vor fi mascate, inscriptionate in locuri obscure sau intrerupte prin inscriptii ori imagini. Eticheta este un mijloc prin care consumatorul este informat despre ingredientele produselor alimentare. Scopul etichetarii este acela de a pune la dispozitia consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, care sa permita acestora sa aleaga acel produs ce corespunde exigentelor si posibilitatilor lor financiare, precum si sa cunoasca eventualele riscuri la care ar putea fi expusi.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii