Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finantare Phare pentru CNE Cernavoda

ro

27 Jul, 2002 00:00 915 Marime text

Pana in noiembrie 2003, Centrala Nuclearo-Electrica va primi 1,4 milioane euro pentru asistenta in domeniul securitatii * Mediul de afaceri constantean va primi fonduri Phare pentru investitii in domeniul infrastructurii

Romania va beneficia de o asistenta financiara nerambursabila in valoare totala de 42,7 milioane de euro, aferenta unui numar de cinci programe Phare avand ca obiective cresterea securitatii nucleare, sprijinirea investitiilor, dezvoltarea cooperarii transfrontaliere, precum si pregatirea documentatiei necesare proiectelor derulate cu finantare comunitara. Executivul a aprobat, in sedinta de joi, ratificarea unor memorandumuri de finantare dintre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei referitoare la programe Phare. Primul dintre acestea - programul orizontal Phare 2001 - are o valoare de 1,4 milioane euro si prevede acordarea de asistenta in domeniul securitatii nucleare. Acordul a fost semnat la Bucuresti, la 19 decembrie 2002, si va fi derulat pana la 30 noiembrie 2003.Programul vizeaza consolidarea regimului de reglementare in domeniul securitatii nucleare prin asigurarea managementului optim al deseurilor radioactive, mineritului si prepararea corespunzatoare a materiilor prime radioactive, asigurarea protectiei si securitatii nucleare. De asemenea, se urmaresc instruirea practica a personalului si cresterea sigurantei de exploatare si a protectiei impotriva incendiilor la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda, Unitatea 1.

Imbunatatirea mediului de afaceri cu investitii straine

Un al doilea program finantat de Phare - Facilitatea suplimentara pentru investitii 2001 - are o valoare de 24,8 milioane euro si este destinat imbunatatirii mediului de afaceri in diverse regiuni ale tarii, printre care si cea de Sud-Est, coridoarele de transport europene IX si IV (judetele Constanta, Galati, Braila, Tulcea). Proiectele cuprind actiuni de reabilitare a cladirilor si utilitatilor existente, lucrari de modernizare a drumurilor, crearea de centre de afaceri. Un alt program este destinat dezvoltarii cooperarii transfrontaliere dintre Romania si Bulgaria, prin promovarea bunei vecinatati in regiunile de frontiera din ambele tari, a coeziunii economice si sociale, imbunatatirea infrastructurii locale si transnationale, precum si prin protectia mediului. Valoarea asistentei nerambursabile este de opt milioane de euro. Programul se va derula pana la 30 noiembrie 2002. De asemenea, UE acorda Romaniei prin Facilitatea de pregatire a proiectelor Phare o asistenta financiara nerambursabila in valoare de 3,5 milioane de euro. Scopul programului este sprijinirea activitatilor de pregatire a documentelor tehnice si de implementare necesare pentru proiecte de finantare din fondurile Phare 2000 si 2001.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii