Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fisele fiscale si bilanturile contabile au termen de depunere pana la 29 februarie

ro

24 Feb, 2004 00:00 867 Marime text

Ministerul a publicat lista cu obligatiile fiscale ale contribuabililor

Lista referitoare la obligatiile fiscale ale contribuabililor, persoane fizice sau juridice, publicata de Ministerul Finantelor Publice, cuprinde obligatiile declarative privind administrarea impozitului pe venitul global, cu termene in 2004. "In acest an s-au constituit 16 termene pentru acest tip de declaratii, nerespectarea lor atragand aplicarea de amenzi contraventionale fiecarui tip de persoana, fizica sau juridica", a declarat Catalin Doica, director general al DGFP Constanta

Fisele fiscale, pana la sfarsitul lunii

Potrivit prevederilor Codului Fiscal si ale altor acte normative, respectiv OG 7/2001 privind impozitul pe venit, fiecare angajator are obligatia de a retine impozitul aferent veniturilor din salarii pe fiecare luna in parte, in baza statelor de plata. In plus, tot angajatorul trebuie sa completeze fisele fiscale pentru intreaga perioada in care s-a efectuat plata salariilor angajatilor. Angajatii trebuie, la randul lor, sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa realizeze venituri din salarii, in baza unui contract de munca, la un singur angajator, pe toata perioada anului fiscal (1 ianuarie - 31 decembrie) si sa nu mai realizeze, in aceeasi perioada a anului fiscal, alte venituri care se globalizeaza. Pentru calculul impozitului anual aferent anului trecut si regularizarea diferentelor, angajatorul va avea in vedere baremul anual pentru 2003, declaratia pe propria raspundere a salariatului, precum ca nu a realizat in cursul anului alte venituri din categoriile care se globalizeaza. Fiecare angajator trebuie sa transmita organului fiscal in raza caruia isi are sediul, sau unde acesta este luat in evidenta fiscala, precum si angajatului, sub semnatura, cate o copie a fisei fiscale, pana la 29 februarie 2003. Fisele fiscale vor fi transmise pe cale electronica, obligatoriu, de catre angajatorii care, la data de 30 iunie 2003, au inregistrat un numar mediu de salariati cu contract de munca mai mare de 10 si optional de catre ceilalti angajatori.

Bilanturile contabile

Anual, agentii economici ai Constantei sunt obligati sa depuna la sediul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta bilanturile aferente anului precedent. In acest an, potrivit prevederilor legale, persoanele juridice vor procura pe discheta proprie, de la unitatile teritoriale ale DGFP Constanta, normele metodologice, formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta. Microintreprinderile urmeaza sa depuna in termen de 60 de zile, respectiv 29.02.2004, la unitatile fiscale la care sunt arondate, formularele listate, semnate si stampilate. Acestea trebuie sa fie insotite de copie dupa codul fiscal sau codul unic de inregistrare, raportul administratorului si copia balantei de verificare a conturilor sintetice semnata. Acelasi termen final de depunere a bilanturilor contabile aferente anului fiscal 2003 il au persoanele juridice care nu au desfasurat activitate de la constituire pana la 31.12.2003. Acestea au obligatia de a depune o declaratie pe proprie raspundere in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv 29.02.2004, care sa contina toate datele de identificare a societatii: denumirea completa, conform certificatului de inmatriculare, adresa si numarul de telefon, numarul de inregistrare la Registrul Comertului, codul fiscal sau codul unic de inregistrare si capitalul social. Sanctiunea pentru nedepunerea in termen a bilantului contabil la 31.12.2003 este reprezentata de o amenda contraventionala de la 4 milioane lei la 50 milioane lei.

Serviciile puse la dispozitia contribuabililor

Depunerea situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2003 se face in format electronic, insotite de formularele editate cu ajutorul programului, semnate si stampilate, precum si de o copie de pe codul fiscal, raportul administratorului, o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice si raportul in forma scurta a cenzorilor, la DGFP Constanta - camera 69. Programul de situatii financiare anuale pentru persoanele juridice fara scop patrimonial se poate obtine cu discheta proprie de la DGFP Constanta - camera 57. Termenul de depunere a situatiilor financiare anuale ale persoanelor fara scop patrimonial pe anul 2003 este de 60 de zile (respectiv 29 februarie 2004). Agentii economici din aceasta categorie care conduc contabilitatea in partida simpla, potrivit prevederilor O.M.F.P. nr. 2329/2001, nu intocmesc situatii financiare anuale. Cei care nu au desfasurat activitate de la infiintare pana la 31.12.2003 vor depune o declaratie pe proprie raspundere, in termen de 60 de zile (respectiv 29 februarie 2004).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii