Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:29 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frigidere performante contra caniculei din aceasta vara

ro

21 Apr, 2004 00:00 1255 Marime text

Anumite marci de frigidere sunt dotate cu functia "Fresh Box", care este de fapt un compartiment special conceput pentru alimentele proaspete * Cu functia "Super Cool" se pot raci rapid alimentele recent cumparate, in timp ce activand functia "Super Freeze" se produce foarte rapid gheata in vederea prepararii unei bauturi * Cea mai mare parte dintre frigiderele oferite pietei de consum actuale sunt incadrate la consum de clasa A, inregistrandu-se cele mai reduse consumuri de energie electrica, compensand in scurt timp achizitia initiala

Anul acesta, vara in Constanta se anunta mai greu de suportat, temperaturile in acest sezon luand-o parca razna de la an la an. Fiecare dintre constanteni va incerca sa gaseasca solutii eficiente astfel incat canicula sa fie mai usor de indurat. Probabil, unii dintre ei se gandesc deja sa renunte si din acest motiv la aparatele frigorifice vechi, inlocuindu-le cu altele, performante. Oferta producatorilor pe piata acestor tipuri de aparate frigorifice este mai mult decat diversa, daca pornim numai de la faptul ca acestea sunt structurate pe mai multe categorii: frigidere cu o usa si doua usi, combine frigorifice, iar pentru profesionistii din alimentatia publica, vitrinele frigorifice. Piata frigiderelor de uz casnic este diversa, acestea devenind, in timp, adevarate aparate super-performante, dotate cu tot felul de sisteme si functii care anticipeaza nevoile proprietarului la un moment dat.

Dotari de ultima ora

Exista pe piata romaneasca frigidere dotate cu anumite functii care pot fi programate cu usurinta prin intermediul unui display, fiind in acelasi timp vizibile in culori vii si placute. Numarul redus de comenzi si mesajele simple va permit sa controlati temperatura, iar in cazul eventualelor daune sau al intreruperii curentului electric, veti fi avertizati printr-un semnal acustic. Alte marci de frigidere sunt dotate cu functia "Fresh Box", care este de fapt un compartiment special conceput pentru alimentele proaspete. Folosind acest compartiment, alimentele care necesita o temperatura mai scazuta, anumite branzeturi, carne sau peste, isi vor pastra calitatile organoleptice propriu-zise. Cu functia "Super Cool" se pot raci rapid alimentele recent cumparate, in timp ce activand functia "Super Freeze" se produce foarte rapid gheata in vederea prepararii unei bauturi. Interventia este imediata si rapida, iar la sfarsitul operatiei temperatura revine automat la nivelul programat anterior. Cea mai mare parte dintre frigiderele oferite pietei de consum actuale sunt incadrate la consum de clasa A, inregistrandu-se cele mai reduse consumuri de energie electrica, compensand in scurt timp achizitia initiala. Noua gama de frigidere ofera posibilitatea de a alege sistemul de racire ideal, datorita sistemului de racire integrat si sistemului de racire globala. Gratie actiunii unui ventilator situat pe peretele frigiderului, aerul circula continuu, mentinand gradul de umiditate adecvat. De altfel, temperatura este distribuita uniform, evitand deshidratarea alimentelor. Cu ajutorul sistemului de racire integrat, optima conservare a alimentelor este asigurata chiar si in cazul deschiderii frecvente a usii, deoarece temperatura se restabileste rapid. Modelele dotate cu sistemul de racire globala intrunesc avantajele sistemului A.I.R. in zona frigiderului si cele ale sistemului No Frost in zona congelatorului. Acest sistem inlatura posibilitatea formarii stratului de gheata, a lipirii alimentelor intre ele si tot datorita lui nu sunt necesare operatiuni de dezghet. Datorita implementarii conceptului de produse ecologice, producatorii s-au axat pe producerea frigiderelor fara a utiliza gaze periculoase care se stie ca distrug stratul de ozon si amplifica efectul de sera. Se ofera in prezent o gama larga de modele, toate cu un interior bine proiectat, din plastic igienic si cu un exterior aspectuos, cu manere proiectate ergonomic si foarte estetice. Rafturile sunt reglabile sau fixe, in functie de felul in care este structurat intreg sistemul frigorific. Preturile sunt, in mod obisnuit, criteriul cel mai des folosit in alegerea modelului respectiv: minimul pe piata ar fi de 7.000.000 lei, iar un maxim, pentru un frigider cu doua usi de marca si diverse functii, ar fi de peste 30.000.000 lei.

Recomandari la achizitionare

In momentul vanzarii, comerciantul trebuie sa demonstreze cumparatorului ca produsul este in stare de functionare, sa-i arate modul cum se alimenteaza la reteaua electrica, cum se foloseste si sa precizeze conditiile de mediu in care trebuie folosit (temperatura, umiditate, vibratii). La cumparare, vanzatorul trebuie sa demonstreze functionarea produsului respectiv. Dupa racordarea la reteaua electrica, in compartimentul de congelare trebuie sa apara, dupa cateva minute, un strat subtire cu aspect de zapada. In afara de aceasta, cumparatorul trebuie sa verifice daca: usile frigiderului se inchid etans pe garnituri, becul interior se aprinde la deschiderea uneia dintre usi, vopseaua nu prezinta exfolieri (atat la exterior, cat si la interior), reperele metalice nu au zona cu rugina, produsul nu este lovit sau zgariat, piciorusele de sustinere permit reglarea pozitiei produsului astfel ca acesta sa functioneze in pozitie orizontala. Potrivit Hotararii de Guvern nr.857/1996, frigiderele de uz casnic, atat din productia interna, cat si din import, nu pot fi oferite la vanzare daca nu au aplicata o eticheta care sa indice consumurile de energie si eficienta lor energetica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii