Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul de Interventii si Salvare Navala va trebui sa gaseasca alti vinovati

ro

13 Feb, 2003 00:00 1014 Marime text

Paguba de peste un miliard lei

Instanta Colegiului Jurisdictional al Curtii de Conturi se va pronunta asupra stabilirii responsabilitatii pentru incheierea unui contract neavantajos de remorcare a navei "Bucegi" pana in India * Dupa ce in cazul directorului Paul Branza, caruia i se intocmise si dosar penal, s-a dispus neinceperea urmaririi penale, GISN a cautat un alt tap ispasitor pentru paguba inregistrata * Procurorul financiar a concluzionat ieri, la ultimul termen al cauzei, ca Elena Badea, director economic, considerata, la randul ei, de catre GISN responsabila pentru incheierea contractului, nu este vinovata

Colegiului Jurisdictional al Curtii de Conturi Constanta va solutiona in urmatoarele zilele dosarul 25/2002 in care sunt implicati Grupul de Interventii si Salvare Navala Constanta si Elena Badea, directorul economic al GISN de la inceputul anilor `90. La mijloc se afla un prejudiciu in valoare de 1,12 miliarde lei. Problemele au aparut in septembrie 1990, cand Grupul de Interventii si Salvare Navala, reprezentat prin directorul general Paul Branza, a incheiat un contract cu firma M/S Hicom International PTE RTD din Singapore, pentru remorcarea navei "Bucegi" pana la portul indian Allang, din statul Bhavnagar. Valoarea contractului a fost stabilita la suma de peste 300.000 USD, fara a fi prevazute toate cheltuielile, in special cele de tranzitare a Canalului Suez. Pentru calculul de eficienta asupra voiajului, directorul Paul Branza nu a cerut sa fie consultata si contabila sefa a unitatii. In timp ce tranzita Canalul Suez, remorcherul "Hercules" a avut o defectiune tehnica, aceasta fiind remediata de o firma locala. Din cauza ca nu a fost achitata contravaloarea reparatiilor, remorcherul a fost arestat si sechestrat in Port Said. Deoarece contractul de remorcare s-a apreciat a fi incheiat in conditii economice nesatisfacatoare, s-a considerat ca in patrimoniul Grupului de Interventii si Salvare Navala s-a produs o paguba de 1,12 miliarde lei. De asemenea, in actul de imputatie contra directorului general se specifica faptul ca acesta nu a respectat, pe parcursul derularii contractului, recomandarile forului superior referitoare la rezilierea contractului si aducerea remorcherului "Hercules" in tara. Inainte de a ajunge la Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi, cauza s-a aflat pe rol la Tribunalul Constanta si la Curtea de Apel Constanta, acestea declinandu-si competenta. In acelasi timp, problema contractului de remorcare a luat si o turnura penala, lui Paul Branza intocmindu-i-se si un dosar penal.

Un alt responsabil pentru paguba

Deoarece in cazul acestuia instanta de judecata a decis neinceperea urmaririi penale, iar contestatia sa inaintata Curtii de Conturi a avut castig de cauza, imputatia fiind considerata tardiva, s-a cautat un alt responsabil pentru imputarea sumei de peste un miliard, acesta fiind gasit in persoana directorului economic din acea vreme, Elena Badea. Aceasta, considerand prescris dreptul de a emite decizia de imputatie din ianuarie 2002, a solicitat anularea deciziei prin care i s-a imputat suma de 1,12 miliarde lei. Instanta insa a unit exceptia de tardivitate cu fondul dosarului, dispunand administrarea probei cu interogatoriu. La termenul din 18 decembrie s-a hotarat depunerea, la urmatoarea data de prezentare in fata instantei, a fiselor posturilor directorului economic si sefului serviciului financiar, Viorica Gurau, dispunandu-se, de asemenea, efectuarea dovezii cu condica in ceea ce priveste repartizarea sarcinilor de serviciu catre Elena Badea, care, in perioada efectuarii contractului, de-abia se intorsese din concediu. La termenul de ieri, procurorul financiar a cerut instantei sa respinga exceptia de tardivitate ridicata de parata si sa anuleze decizia de imputatie contra acesteia, deoarece materialul probator este incert cu privire la vinovatia Elenei Badea. Aceasta fiindca, in momentul aprobarii contractului, parata era in concediu, locul sau fiind tinut de Viorica Gurau, neexistand un proces-verbal de predare-primire a atributiilor celor doua angajate, nici in momentul plecarii in concediu, nici la intoarcerea din acesta. In momentul de fata, dosarul se afla in pronuntare, instanta urmand sa se decida asupra vinovatiei directorului economic. Daca judecatorul va tine cont de precizarile procurorului si va hotari ca Elena Badea nu poarta responsabilitatea incheierii contractului, GISN va trebui sa caute un al treilea posibil vinovat pentru recuperarea pagubei produse in timpul voiajului remorcherului "Hercules".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii