Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

hotnews.ro Ce judeţe preferă imigranţii care vin în România? Cum a evoluat numărul străinilor şi ţara de origine a acestora în ultimii 15 ani

ro

24 Oct, 2016 13:29 2771 Marime text
România înregistrează mai mulţi emigranţi decât imigranţi. Cu alte cuvinte, sunt mai mulţi cei care pleacă decât cei care vin în ţară. Până să ne integrăm în UE, la noi veneau în special arabii, chinezii şi turcii. După integrare, Moldova preia conducerea în topul ţărilor din care se pleacă spre România. Despre ce judeţe preferă ei, de ce anume şi cum stăm la capitolul "imigranţi care lucrează la negru", aflaţi din articolul de mai jos.Există mai multe perioade în ceea ce-i priveşte pe imigranţi. Prima, care a durat până în 2004, când imigranţii veneau din Siria, Iordania, Egipt, China şi Turcia. Marea parte a străinilor, în majoritate bărbaţi, se află în România cu scopul de a desfăşura mici afaceri, se arată într-un studiu (pdf) dedicat imigraţiei în România.. Mulţi dintre ei erau în fapt absolvenţi ai facultăţilor noastre, care au trecut de la vânzarea de blugi, săpunuri şi ciorapi de damă prin cămine, la mici buticuri.
 
Cel mai mare business îl aveau, de departe, chinezii, concentraţi în pieţele en-gros de la periferia capitalei. În a două etapă, în condiţiile dezvoltării economiei româneşti şi nevoii de forţă de muncă, angajatorii din România încep să aducă muncitori din China, în sectoare precum: construcţii, pe şantiere navale, inclusiv în construcţii de drumuri şi poduri, textile, comerţ şi servicii. Un parcurs similar îl înregistreza şi imigranţii proveniţi din Turcia, muncitorii turci regăsindu-se concentraţi cam în aceleaşi sectoare ale economiei că şi muncitorii chinezi, excepţie făcând sectorul confecţiilor unde erau angajate muncitoarele venite din China. Perioada 2007-2010 reprezintă un interval interesant: înainte de criză din 2008 asistăm la o intensificare masivă a imigraţiei în scop de muncă urmată de o scădere drastică a acestora odată cu declanşarea contracţiei economice şi pe toată perioada de criză economică şi financiară, aferentă anilor 2009-2010.
 
 
Materialul complet poate fi citit pe hotnews.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii