Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imprumutul la romani (III)

ro

17 Mar, 2003 00:00 933 Marime text

Linia de creditare care vi se potriveste

Conform politicii Alpha Bank si tinand cont de riscul comercial al imprumutului, de calitatea garantiilor propuse, ca regula generala, dobanda se plateste lunar * Banca Tiriac este o banca comerciala de "retail" care ofera o gama variata de produse si servicii bancare, care sa corespunda nevoilor intreprinzatorilor mici si mijlocii

Eficienta unei afaceri depinde decisiv de lichiditatile pe care le are la dispozitie. Pot aparea insa situatii in care firma sa fie nevoita sa apeleze la un imprumut pentru a-si acoperi necesarul de fonduri. Este foarte important pentru o companie care se confrunta, la un moment dat, cu un gol de lichiditati ce trebuie acoperit printr-un imprumut bancar, sa-si stabileasca in mod corect obiectul finantarii. In principiu, o firma se poate confrunta cu necesitati de finantare pe termen scurt, mediu si lung. Exista insa situatii in care, de exemplu, o companie, din lipsa consultantei financiare, sa solicite pentru finantarea stocurilor un credit de investitii - deci pe termen lung - cand, in realitate, aceasta are nevoie de o finantare pe termen scurt. Acest fapt conduce, in mod inevitabil, la cresterea costurilor bancare ale firmei respective, care va avea un impact negativ asupra profitabilitatii si eficientei activitatii sale de ansamblu. Acestea sunt explicatiile pe care toti consultantii de credite mi le-au dat in decursul saptamanii trecute, cand i-am vizitat si le-am cerut detalii pe aceasta tema. Iata doar cateva din opiniile unor agenti economici care s-au aventurat sa intocmeasca un dosar de credit: "Am fost si eu sa fac un imprumut pentru o suma destul de mica la banca. Am avut nevoie de destule hartii si doi giranti, de parca luam miliarde, si, in general, intreaga experienta mi-a lasat un gust amar. Si ne mai miram ca sistemul bancar nu merge bine...", sau o alta parere: "Suma este cheia problemei. In momentul de fata, exista cateva variante care te-ar putea ajuta in relatia cu banca: 1. cardul de credit - avantaje: se face rapid, nu ai nevoie de giranti, o data pornit, beneficiezi in permanenta de "linia de credit". Dezavantaje - salariul net este baza de calcul pentru valoarea creditului (cea mai utilizata metoda este 1,5 ori salariul net); lipsa informatiilor de la ghiseul bancii" si o concluzie deloc optimista: "Daca nu si nu, ramane intr-adevar varianta chinului lent sau a prietenilor".

Linia de creditare BERD prin Alpha Bank

Alpha Bank Romania SA a obtinut, la finele anului 2001, o linie de credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, destinata finantarii IMM-urilor, in valoare de 10 milioane euro. Aceasta linie de finantare provine din fonduri puse la dispozitia sistemului bancar romanesc de catre BERD impreuna cu Uniunea Europeana. Facilitatea este destinata sprijinirii firmelor mici si mijlocii din cele 10 state est-europene care doresc sa adere la Uniunea Europeana. Acesta este primul program de creditare din surse BERD derulat prin Alpha Bank Romania SA.

Destinatia creditului

Creditele sunt destinate finantarii:

Proiectelor de investitii pentru cumpararea de echipamente destinate productiei si prestarii serviciilor, derularea activitatilor comerciale, cumpararea de active pentru sustinerea productiei si a derularii activitatilor de comert;

Proiectelor noi, proiectelor de modernizare sau extindere a activitatii existente in sectoare precum: industrie, agricultura, agroturism, comert, constructii, servicii, mediu, economisirea energiei etc.

O companie poate beneficia de maximum doua credite, a caror suma agreata sa nu depaseasca 125.000 EUR.

Suma si valoarea finantata

Intre 10.000 Euro si 125.000 Euro; proiectele eligibile care depasesc 125.000 Euro pot fi finantate atat din fonduri BERD, cat si din fonduri Alpha Bank.

Este inclusa la finantare si asigurarea capitalului de lucru pentru:

Activitati productive si prestari de servicii, cu o limita maxima de 125.000 Euro

Comert, cu o limita maxima de 50.000 Euro.

Dobanda, durata de finantare, garantii

Conform politicii Alpha Bank si tinand cont de riscul comercial al imprumutului, de calitatea garantiilor propuse, ca regula generala, dobanda se plateste lunar; durata de finantare este de la o luna la 3 ani, cu o perioada de gratie negociabila in functie de situatie. Ca garantii pot fi depuse ipoteci, garantii reale mobiliare asupra bunurilor societatii, depozite colaterale, scrisori de garantie, cesiune de creante, alte garantii acceptate de banca. Activitatile excluse finantarii: jocuri de noroc, productia de armament, speculatii mobiliare, activitati bancare, asigurari sau intermedieri financiare.

Criterii de eligibilitate a beneficiarilor

Conform criteriilor BERD, sunt eligibile pentru aceasta facilitate intreprinderile mici si mijlocii, firme sau alte entitati juridice constituite in conformitate cu legislatia din Romania, ori persoane fizice constituite ca intreprinzatori tot in conformitate cu legislatia romana. Alte criterii de eligibilitate se refera la: numarul de salariati - maxim 100, incluzand conducerea; actionarii si majoritatea conducerii - totalitate sau majoritate rezidenti in Romania; actionariatul si majoritatea controlului sa apartina sectorului privat; cifra de afaceri anuala sa fie de maxim 40 milioane Euro; totalul activelor de maxim 27 de milioane de Euro. Solicitantul creditului urmeaza sa obtina toate aprobarile si permisele necesare demararii proiectului si sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu prevederile privind protectia mediului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii