Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In anul 2001 nu s-a cultivat nici un hectar cu aceasta planta

ro

13 Nov, 2002 00:00 711 Marime text

Cultura de sfecla de zahar este pe cale de disparitie

Introdusa in agricultura romaneasca dupa anul 1870, sfecla de zahar a gasit la noi conditii naturale optime de dezvoltare. Inainte de 1989, Romania se numara printre exportatorii destul de importanti de sfecla de zahar, productia obtinuta de pe cele 256.000 ha cultivate cu aceasta planta tehnica ajungand la peste 6,5 milioane tone. Datorita diminuarii considerabile a suprafetei cultivate cu sfecla de zahar, aproximativ 30.000 ha in anul 2001, si administrarii defectuoase a celor 33 de fabrici de zahar existente la inceputul anilor `90, din care mai functioneaza in prezent cel mult zece, Romania nu a mai fost capabila sa-si asigure din resurse proprii necesarul de 500.000 tone zahar/an. De aceea, tara noastra a fost nevoita sa importe peste 80% din cantitatea trebuincioasa consumului intern. Declinul inregistrat la nivel national se observa din plin si in cadrul judetului nostru. In anul 2000, multi producatori agricoli constanteni au intocmit cereri pentru obtinerea ajutorului promis de stat pentru infiintarea de culturi cu sfecla de zahar. Astfel, ei au primit cel putin zece cupoane de cate 100.000 lei fiecare, in functie de marimea suprafetei cultivate. Insa, o parte dintre acestia au infiintat alte culturi in locul sfeclei de zahar, iar cealalta parte a obtinut o productie insignifianta, existand hectare intregi de pamant pe care plantele nici macar nu au rasarit (cauzele fiind conditiile meteorologice nefavorabile, aplicarea unor tehnologii agricole inadecvate culturii si neirigarea culturilor). Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Constanta a stabilit atunci amenzi destul de mari pentru cei care au utilizat in mod necorespunzator banii statului, DGAIA avand de recuperat sute de milioane de lei de la producatorii constanteni. Intre timp, acestia si-au invatat lectia si, in 2001 si 2002, in Constanta nu s-a mai cultivat nici un hectar cu sfecla de zahar. Directorul DGAIA Constanta, Sorin Bulancea, ne-a precizat ca pentru anul 2003 SC "Fruvimed" Medgidia va infiintat pe 60 de hectare o cultura de sfecla de zahar care urmeaza sa fie livrata fabricii de zahar din Buzau. De asemenea, un intreprinzator particular va cultiva aceeasi planta pe o suprafata de 20 hectare, tot la Medgidia. In ceea ce priveste singura fabrica de zahar din judet, cea din Navodari, incepand cu data de 2 octombrie a.c. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a suspendat pentru o perioada de 90 de zile tranzactionarea actiunilor acesteia. Oricum, chiar daca pe la jumatatea anilor `90 fabrica fusese retehnologizata de francezi, ea a inregistrat pierderi uriase, acum avand datorii de sute de milioane de lei. In acelasi timp, fabrica de zahar din Babadag este in stare de nefunctionare inca din anul 1998.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii