Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Industria, cel mai nesigur sector al economiei

ro

30 Dec, 2003 00:00 802 Marime text

La jumatatea acestui an, preturile de consum erau cu 5,7% mai mari decat in decembrie 2002 * Scara evolutiva a preturilor de consum s-a mentinut si in ultimul trimestru al acestui an, cand a fost consemnata si cea mai importanta crestere de la inceputul lui 2003 * In primele zece luni ale acestui an, productia din activitatea industriala a evoluat in zigzag si intr-un mod asemanator aceleiasi perioade a anului trecut * Singurul sector care a facut ca industria sa nu atinga cote alarmante a fost industria extractiva

Sfarsitul de an a determinat pe majoritatea agentilor economici constanteni sa traga primele concluzii legate de activitatea desfasurata in decursul acestui an. Astfel, raportat la rezultatele consemnate la finele anului 2002, pe intreg parcursul acestui an, in cazul preturilor de consum practicate de catre majoritatea agentilor economici constanteni a fost inregistrata o crestere evidenta in fiecare luna. Conform raportului statistic realizat de catre Directia Judeteana de Statistica Constanta, la jumatatea anului, preturile de consum erau cu 5,7% mai mari decat in decembrie 2002. Acelasi raport mai precizeaza ca cea mai mare crestere constatata a fost in cazul preturilor de la produsele alimentare, aceasta fiind de 7,5%. Aceeasi tendinta s-a mentinut si in cazul marfurilor nealimentare si al serviciilor prestate, la care cresterile au fost, dupa primele sase luni ale anului, de 4,8% in primul caz si de 3,4% in cel de-al doilea. O scadere a fost consemnata insa in cazul ratei medii lunare a inflatiei, la finele lunii iunie aceasta fiind de 0,9% fata de perioada corespunzatoare a anului 2002, cand nivelul acesteia era de 1,5%. Tendinta de crestere din cazul preturilor de consum a fost mentinuta si pe parcursul celorlalte luni ale anului. Astfel, la finele lunii septembrie acestea erau mai mari cu 9,6% decat cele de la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, dar si decat cele practicate pe piata pana la acea data. Pe categorii separate de marfuri insa, cea mai mare crestere este in cazul produselor nealimentare, care erau cu 11,8% mai mari decat cele de la finele lui decembrie 2002, in timp ce in cazul produselor alimentare si serviciilor, preturile erau cu 8,1%, respectiv 7,7% mai mari. Revenind la rata medie lunara a inflatiei, daca la jumatatea anului aceasta era in scadere cu sase puncte procentuale fata de perioada corespunzatoare a anului, dupa noua luni acesta era de un procent fata de 1,2%, cat a fost in aceeasi perioada a lui 2002.

Octombrie, luna celor mai importante cresteri la preturile de consum

Scara evolutiva a preturilor de consum s-a mentinut si in ultimul trimestru al acestui an, cand a fost consemnata si cea mai importanta crestere de la inceputul anului. Astfel, in luna octombrie a acestui an, preturile de consum erau cu 11,2% mai mari decat cele de la finele lunii decembrie a lui 2002, in timp ce rata medie lunara a inflatiei pe primele zece luni ale lui 2003 a fost de 1,1%, fata de 1,2%, cat a fost inregistrat in aceeasi perioada a anului 2002. Preturile de consum din primele zece luni ale acestui an au crescut cu 9,4% la marfurile alimentare, cu 12,9% la marfurile nealimentare si cu 11,9% la servicii.

Industria, cel mai instabil sector al economiei constantene

De la inceputul acestui an, activitatea industriala desfasurata in economia constanteana a inregistrat o evolutie imprevizibila si in acelasi timp usor nesigura. In industrie, in primele zece luni ale acestui an, productia a evoluat in zigzag si intr-un mod asemanator aceleiasi perioade a anului trecut, dar la un nivel mai scazut incepand cu cel de-al doilea trimestru. Astfel, in tot acest interval de timp, doar in luna martie si foarte putin din lunile februarie si octombrie productia industriala a fost superioara mediei lunare a anului trecut, astfel ca, pe ansamblul celor zece luni de la inceputul acestui an, se inregistreaza o scadere de 5,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Pe sectoare mari ale industriei, in perioada ianuarie-octombrie productia creste in industria extractiva cu un procent de 24,2% si scade in industria energiei electrice si termice cu opt procente. Tot in scadere s-a aflat si productia din industria prelucratoare, in acest caz fiind vorba de 8,5%. Referitor la aceste sectoare, din datele prezentate de catre Directia Judeteana de Statistica Constanta reiese faptul ca singurul sector care a facut ca industria sa nu atinga cote alarmante a fost industria extractiva. In ceea ce priveste cifra de afaceri realizata in activitatea industriala din acest an, datele preliminare pe perioada ianuarie-septembrie anunta o scadere cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii