Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inghetul a afectat 90% din suprafetele insamantate in toamna

ro

26 Mar, 2003 00:00 1333 Marime text

Pagube in valoare de 300 miliarde lei

Cea mai mare parte a terenurilor agricole care au fost semanate toamna trecuta cu culturi paioase sunt arse de ger * Sunt distruse aproape in totalitate culturile de orz, ovaz, grau si secara * Paguba producatorilor agricoli provocata de ger se ridica la peste trei sute de miliarde de lei * In ultimii trei ani, inghetul, grindina si seceta au determinat, la nivelul intregului judet, pagube de 3.700 miliarde lei * Temperaturile scazute de saptamana trecuta s-ar putea sa afecteze si ceea ce nu a inghetat in iarna * DGAIA a propus ministerului de resort cateva masuri de ajutorare a agricultorilor constanteni

Sezonul rece care tocmai s-a incheiat a inregistrat pentru judetul nostru unele dinte cele mai scazute temperaturi din ultimii ani, ajungandu-se si pana la -20 grade Celsius. Astfel, conform declaratiilor directorului general din cadrul Directiei pentru Agricultura si Industrie Alimentara Constanta, Sorin Bulancea, culturile de toamna au fost grav afectate ca urmare a acestor temperaturi excesiv de scazute, sub limita biologica de rezistenta a plantelor. Daca la vremea respectiva se avansasera idei cum ar fi ca au fost calamitate in proportie de 100% culturile de orz, orzoaica de toamna, rapita de toamna si grau de toamna, specialistii din cadrul DGAIA au hotarat ca mai intai trebuie sa astepte venirea caldurii pentru a vedea daca plantele vor reintra in vegetatie si de-abia dupa aceea sa aprecieze intinderea dezastrului. In functie de posibilitatile financiare ale producatorilor agricoli constanteni au fost administrate fazial ingrasaminte chimice pe baza de azot pentru a ajuta pornirea in vegetatie mai viguroasa a plantelor in primavara. Insa, cu toate acestea, din analizele facute recent de specialistii si producatorii din localitatile afectate rezulta ca situatia culturilor de toamna este foarte grava. "Cultura graului de toamna au fost calamitate de inghetul din iarna in proportie de 30%, ceea ce inseamna o suprafata de 35.900 hectare dintr-un total de 119.811 hectare. In cazul orzului sunt afectate 90% din terenuri, acelasi procent fiind inregistrat atat la orzoaica de toamna cat si la rapita de toamna", ne-a declarat Sorin Bulancea. "Pe total, procentul de calamitare a culturilor de toamna este de 51%", a mai adaugat directorul DGAIA Constanta. Mentionam ca in judet fusesera infiintate culturi de orz pe o suprafata de aproape 20.000 hectare, de orzoaica pe 25.000 hectare, culturile de rapita intinzandu-se pe 18.000 hectare. Nivelul estimativ al pierderilor provocate producatorilor agricoli constanteni este de 300 miliarde lei. Conform precizarilor directorului Sorin Bulancea "agricultorii sunt decapitalizati si lipsiti de resurse financiare din cauze binecunoscute dintre care amintesc numai preturile mari ale pieselor de schimb si ale utilajelor in comparatie cu cele mici oferite la produsele livrate. De asemenea, seceta excesiva din ultimii trei ani a determinat pagube in valoare de peste 3.700 miliarde lei la nivelul intregului judet."

Terenul va ramane nelucrat

Constantenii se gasesc intr-o situatie cu atat mai grava cu cat numai 8% dintre suprafetele afectate de inghet fusesera asigurate in conformitate cu prevederile Legii 381/2002, acest fapt inregistrandu-se ca urmare a lipsei de fonduri pentru contractarea primelor de asigurare. Fata de aceasta situatie foarte grava in care se gasesc producatorii agricoli, DGAIA propune ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor Ilie Sarbu acordarea unui sprijin persoanelor care au culturi afectate concretizat in procurarea motorinei, semintelor si ingrasamintelor chimice in mod gratuit in totalitate sau intr-un procent stabilit de Guvern, "asa cum s-a procedat si in alte judete ale tarii". Totodata, se propune acordarea de despagubiri tuturor celor care au suprafetele agricole calamitate in totalitate de inghet, chiar daca eu nu si-au asigurat culturile. Punctul al treilea al documentului inaintat ministrului Ilie Sarbu contine cererea de acordare a unor facilitati pentru procurarea motorinei, ingrasamintelor chimice si semintelor folosite in aceasta primavara cu plata in produse agricole sau bani la recoltarea culturilor, iar pentru arealele cuprinse in sectoarele irigate se propune studierea posibilitatii ca plata prestatiei sa se efectueze in produse agricole. "Volumul de lucrari agricole din aceasta primavara este foarte mare, la aceasta adaugandu-se decapitalizarea oamenilor si calamitarea celor 92.000 hectare. Daca agricultorii din judet nu vor fi sprijiniti financiar de catre institutiile cu putere de decizie in domeniu, aceste suprafete afectate vor ramane necultivate", a mai declarat Sorin Bulancea. Cum o nenorocire nu vine niciodata singura, temperaturile scazute de la sfarsitul saptamanii trecute au determinat inghetarea solului, plantele intrate in vegetatia din cauza incalzirii anterioare a vremii putand fi afectate si de acest fenomen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii