Insamantarile la culturile de grau intampina probleme
Insamantarile la culturile de grau intampina problemeIn prezent, cantitatea totala de samanta de grau este de 9.500 de tone, care a fost deja livrata producatorilor agricoli, dintr-un necesar de 26 mii tone * Agricultorii intampina probleme la achizitionarea de samanta de grau datorita pretului ridicat * Suma totala necesara infiintarii unui hectar cu grau este cuprinsa intre sase si sapte milioane lei * Producatorii agricoli se pot prezenta, incepand de astazi, pentru a-si ridica prima transa a subventiei de doua milioane oferite de stat pentru infiintarea de culturi agricole
Anul 2003 a fost unul dintre cei mai dificili si mai plini de incercari pentru producatorii agricoli constanteni si totodata pentru agricultura judetului. Astfel, asa cum era de asteptat, pierderile suferite de pe urma gerului si a ingheturilor de iarna trecuta, care au afectat si distrus aproape in totalitate culturile de grau de la nivelul judetului, se resimt si in campania agricola de toamna din acest an. Primele semnale de alarma au fost trase in urma cu doua-trei luni, cand s-a pus pentru prima data problema asigurarii semintei de grau pentru fabricarea produselor de panificatie, lucru care a determinat si scumpirea painii. Al doilea semnal de alarma a constat in "goana" producatorilor agricoli pentru a-si asigura necesarul de samanta de grau pentru insamantarile din campania de toamna. Si cum situatia din judet nu este singulara, la nivel national a inceput o concurenta intre judete pentru a incheia contracte de asigurare a necesarului de seminte pentru lucrarile de insamantare. Desi, inainte de inceperea campaniei agricole, erau incheiate mai multe precontracte cu alte judete pentru acordarea necesarului de samanta de grau, doar o parte dintre acestea s-au concretizat. La ora actuala, cand mai sunt aproximativ doua saptamani pana la incheierea campaniei de toamna, situatia este alarmanta. Conform directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Sorin Bulancea, in prezent cantitatea totala de samanta de grau este de 9.500 de tone, care a fost deja livrata producatorilor agricoli. Un fapt ce trebuie remarcat aici este acela ca, desi culturile de grau au fost compromise in totalitate, din cele 9.500 tone, 1.500 sunt asigurate de judetul Constanta. Toate aceste cifre, la prima vedere, nu reprezinta nimic, dar in conditiile in care pentru a acoperi cele 121 mii hectare destinate infiintarii culturilor de grau, care sunt in conformitate cu programul guvernului, sunt necesare 26 mii tone de samanta de grau sau macar pentru a acoperi suprafata de anul trecut, care a fost de 110 mii hectare, sunt necesare 20 mii tone de grau, situatia devine, daca nu delicata, cel putin alarmanta. Si daca toate acestea nu sunt de ajuns, producatorii agricoli se confrunta, mai nou, cu cei care urmaresc sa obtina anumite profituri de pe urma acestei situatii. Astfel, desi la inceputul campaniei de toamna se spera ca un kilogram de samanta de grau sa fie achizitionat la cel mult valoarea de anul trecut, adica sapte mii lei pe kilogram, in prezent kilogramul de samanta de grau a ajuns pana la 10.000 lei si probabil ca va mai creste in conditiile in care campania agricola se apropie de final, iar necesarul de seminte nu este inca asigurat. In acest ultima problema este greu de prevazut ce se va intampla pentru ca e bine cunoscuta situatia financiara precara a producatorilor agricoli. Si pentru a intelege si mai bine neajunsurile cu care se confrunta producatorii agricoli, cel mai simplu exemplu ar fi o scurta analiza asupra costurilor necesare cultivarii unui hectar cu grau. Astfel, pentru lucrarile de arat, discuit si semanat costurile ajung pana la cinci milioane de lei. La aceasta suma se mai adauga si costurile percepute pentru lucrarile de fertilizare si erbicidare, care variaza intre unu si doua milioane lei, ceea ce face ca suma totala sa ajunga pana la sase-sapte milioane lei pentru fiecare hectar. Si cum agricultura reprezinta un domeniu cu un grad ridicat de risc, in care productia agricola depinde foarte mult de natura, este de urmarit pe viitor ceea ce se va intampla in acest sector. Legat de profiturile pe care producatorii agricoli le pot realiza, directorul D.A.D.R. Constanta a precizat ca, pentru a-si acoperi macar cheltuielile, producatorul agricol trebuie sa scoata de pe fiecare hectar de grau aproximativ 2,5 tone de grau. In schimb, partea buna a acestei probleme este ca producatorii agricoli se bucura de tot sprijinul din partea conducerii D.A.D.R., aceasta facand eforturi pentru a veni in sprijinul agricultorilor, acestia din urma putand, incepand de astazi, sa se prezinte pentru ridicarea primei transe din subventia acordata de stat pentru suprafetele de pana la cinci hectare de teren arabil. La ora actuala, lucrarile de insamantare sunt in plina desfasurare, fiind acoperita suprafata de 24.033 hectare, ceea ce reprezinta o proportie de 20% din suprafata totala destinata culturilor de grau.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp