Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:24 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionuţ Mişa interviu la Antena 3. Despre controalele la bănci, la companii din oil&gas, şi contrabandă

ro

09 Jan, 2019 06:58 3049 Marime text
Ionuț Mișa, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a prezentat, marți seara, la emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3, unul dintre modurile prin care poate crește colectarea de taxe și impozite la bugetul de stat, dând exemplul Direcției de Administrare a Marilor Contribuabili.

„Am fost primul care am inițiat controale în sistemul bancar, primul care am făcut controale efective la bănci, am pregătit, în decurs de doi ani de zile, aceste controale, am pregătit oameni, am instruit oameni, am creat un serviciu special pentru sistemul financiar-bancar și de asigurări. Să nu uităm că, totodată, sub conducerea mea, s-au realizat primele controale din România la companii multinaționale. La companii din domeniul oil&gas se poate face mai mult. Este nevoie să pregătim mai mulți oameni. Este neapărat, dar neapărat necesar să motivăm acești oameni”, a spus Ionuț Mișa, aseară, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3.

În ceea ce privește numărul de oameni care pot face aceste controale, fostul președinte al ANAF a dat exemplu direcției pe care a avut-o sub conducere, cea pentru Administrarea Marilor Contribuabili, sunt 480 de persoane, dar 410 posturi ocupate.

„Sunt echipe de doi oameni care atrag suplimentar, în urma unei singure acțiuni de control fiscal, peste 100 de milioane de euro, nu de lei.

Sume de ordinul milioanelor de lei deja sunt contidiene - dacă acum doi–trei ani erau sume extraordinare, acum sunt cotidiene. Dar indiscutabil că potențial există, se poate mult mai mult, dar trebuie să ne gândim foarte mult și foarte serios la resursa umană și la resursa financiară pe care o oferim pentru a primi rezultate”, a detaliat Mișa.

În departamentul de control al băncilor și asiguratorilor, ANAF avea 17 angajați, care trebuiau să controleze bănci din toată țara și asigurări, dar, în prezent, mai are șapte angajați. „N-am avut resursele financiare, ca să putem angaja mai mulți. N-am primit bani pentru a face angajări”, a susținut Mișa.

România este una dintre țările cu cel mai redus grad de colectare din Uniunea Europeană, având o pondere a taxelor și impozitelor de aproape 26% din PIB.

Mişa a fost întrebat şi despre contrabanda prin Portul Constanţa la care acesta a spus că „pe timpul mandatului meu am încercat să reducem contrabanda nu numai prin Portul Constanţa şi numai în vamă”.


„Avem rezultate în acest domeniu”, a mai spus Mişa.
 

Fostul șef al ANAF a explicat de ce nu a reuşit ANAF să recupereze banii pe care familia Iohannis îi datorează statului român în cazul imobilului dobândit ilegal în Sibiu. 

"Noi, la momentul respectiv, am prezentat situaţia şi către ministru, în scris, de mai multe ori, chiar. Ni s-au cerut informări legate de paşii procedurali parcurşi pentru recuperarea creanţei.

Nu există un titlu de creanţă. Hotărârea instanţei nu reprezintă un titlu de creanţă pentru ANAF. Mai mult decât atât, nu ANAF este organul care trebuia să recupereze această sumă, în acest stadiu procesual.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii