Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Grup As si Metropol nu exista comunicare cu centrul

ro

20 Jan, 2003 00:00 897 Marime text

Excluderea din sistemul de carte verde

Conducerea Consiliului Birourilor va decide pe 6 februarie daca Romania va fi exclusa sau nu din sistemul Carte Verde * Romania este membru cu drepturi depline al Conventiei Carte Verde inca din anul 1965 * Asigurarea de Carte Verde acopera pagubele produse tertilor pe teritoriul altor tari

O stire mai putin imbucuratoare s-a confirmat saptamana trecuta. La inceputul lunii viitoare, mai exact in 6 februarie, se va afla daca Romania va fi sau nu exclusa din sistemul international Carte Verde. Consiliul de Conducere al Consiliului Birourilor a solicitat, printr-o circulara trimisa catre toate birourile din strainatate, situatia datoriei Romaniei si, in special, a datoriilor cumulate de Metropol si Grup As. In functie de raspunsurile primite din partea celor 40 de birouri care fac parte din acest sistem international, conducerea Consiliului Birourilor va decide pe 6 februarie 2003 situatia Romaniei, mai precis va hotari daca Romania va fi exclusa sau nu din sistemul Carte Verde. Daca aceste datorii se vor dovedi mult prea mari, Consiliul va propune Adunarii Generale a Consiliului Birourilor (care se va intruni in mai 2003) aplicarea unei sanctiuni, respectiv suspendarea sau excluderea din sistem, asa cum s-a intamplat si cu Republica Moldova in octombrie 2002.Beatrice Carolina Palea, reprezentanta Uniunii Nationale a Transportatorilor Constanta, a dat mai multe detalii: "Romania este membru cu drepturi depline al Conventiei Carte Verde inca din anul 1965, iar punerea in discutie a excluderii Romaniei in cadrul Adunarii Generale a Conventiei, care va avea loc anul viitor, ar fi o rusinoasa premiera in cei 36 de ani de cand suntem parte a acestei conventii. Pericolul excluderii Romaniei este real, atata timp cat Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania-B.A.A.R. nu va gasi modalitati de a lua masuri mai energice impotriva acelor societati membre care inteleg sa incaseze prime de asigurare pentru Cartile Verzi eliberate, dar nu inteleg sa-si respecte si obligatiile care decurg din aceste documente internationale de asigurare, sau atata timp cat B.A.A.R. face anumite demersuri care sunt sprijinite mult prea putin de catre autoritatile statului".

Conditii si despagubiri

Asigurarea de Carte Verde acopera pagubele produse tertilor pe teritoriul altor tari. Aceasta asigurare se incheie, in mod obligatoriu, atunci cand doriti sa circulati in strainatate, pentru perioade de la 15 zile in sus (20, 30, 45, 60, 90, zile). Primele de asigurare sunt exprimate in dolari si se achita integral si anticipat in lei, la cursul de referinta al B.N.R. din data platii. Primele de asigurare sunt identice la toate societatile de asigurari. Nu se efectueaza inspectie de risc. Ca despagubiri se primesc:. sumele datorate tertelor persoane pagubite ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului, precum si avarierii ori distrugerii unor bunuri printr-un accident produs de autovehiculul asigurat;. cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca a fost obligat la despagubire.

Sucursalele locale nu au nici un raspuns

"Nu suntem la curent cu situatia actuala a acestei probleme", ne-a declarat Constantin Bacula, director sucursala Metropol Constanta. Noi nu am primit nimic de la centru care sa ne autorizeze sa formulam vreun raspuns referitor la intrebarile dumneavoastra. La acest sfarsit de saptamana, actionarii Metropol se vor intalni in sedinta si, cel mai probabil luni, vom afla in mod concret cum stam. Intrebarile au ramas fara raspuns si in ceea ce priveste compania de asigurari Grup As. Atat referitoare la datoriile acumulate in sistemul de Carte Verde, cat si la problema intrarii in lichidare a Grup As, Viorica Mutulica, director sucursala Constanta, nu a putut sa comenteze nimic, pe motiv ca nu e nimeni care sa-i poata raspunda din conducerea societatii. Conditiile de readmitere ca membru in sistemul international de Carte Verde ar fi, in primul rand, stingerea datoriilor acumulate, iar apoi constituirea in banci din strainatate a unui depozit bancar sau a unei garantii bancare de circa 3 milioane euro si prezentarea unui program riguros de reasigurare pentru asigurarea Carte Verde.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii