Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:08 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Lacrima lui Ovidiu" va curge doar in Romania

ro

01 May, 2004 00:00 1568 Marime text

Nici un produs traditional dobrogean nu va fi marca inregistrata in UE

Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a solicitat anul trecut principalilor producatori din industria alimentara, precum si directiilor agricole din tara sa intocmeasca o lista cu produsele care s-ar incadra in categoria "traditionale" * La nivel national, oficialii de la Bruxelles nu au acceptat deocamdata decat salamul de Sibiu, babicul de Buzau si branza de Brasov * Faimosul vin "Lacrima lui Ovidiu" nu are sanse sa intre pe lista produselor traditionale intrucat vinul nu poate fi considerat pur romanesc

"Batalia" pentru produse traditionale romanesti are o importanta deosebita pentru firmele autohtone deoarece includerea unui produs specific si acceptarea lui pe piata europeana ar garanta producatorului unicul drept de folosinta asupra marcii respective. De anul trecut, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a solicitat principalilor producatori din industria alimentara, precum si directiilor agricole din tara sa intocmeasca o lista cu produsele care s-ar incadra in categoria "traditionale". Desi, conform standardelor romanesti, exista o varietate de produse alimentare, acestea nu pot fi incadrate toate in categoria "traditional romanesti". Despre acest lucru, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Sorin Bulancea, a declarat: "Institutia noastra a inaintat ministerului inca din luna martie o lista cu produsele care s-ar putea incadra in cerintele Uniunii Europene. Dar sortimentele de branzeturi transmise nu pot fi catalogate a fi traditional dobrogene intrucat modul in care se fabrica branza este acelasi in toata zona Balcanilor". Vinarsul de Murfatlar - un sortiment de coniac autohton - nu se incadreaza nici el pe aceasta lista intrucat tehnologia fabricarii este de esenta franceza. La nivel national, oficialii de la Bruxelles nu au acceptat deocamdata decat salamul de Sibiu, babicul de Buzau si branza de Brasov. Teoretic, in judetul Constanta ar trebui sa se prepare rachiu de piersici sau vin de mere de Mangalia. Dar aceste produse nu pot fi incluse intrucat, la ora actuala, nu este nimeni care sa le produca la scara industriala. Faimosul vin "Lacrima lui Ovidiu" nu are sanse nici el sa intre pe lista produselor traditionale, considera specialistii din cadrul DADR Constanta, intrucat vinul nu poate fi considerat pur romanesc. Placinta dobrogeana sau cascavalul dobrogean vor avea aceeasi soarta deoarece, in intregul spatiu balcanic, modul de preparare a produselor in cauza este identic. Si, ca in totdeauna, balcanicii au reusit sa ne-o ia inainte, produsele lor fiind omologate, si ale noastre nu. Astfel, producatorii dobrogeni au ajuns sa iasa din ecuatie si sa se piarda in multime.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii