Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea pune bete in roate soferilor si asiguratorilor

ro

27 Jan, 2003 00:00 1281 Marime text

Peste cinci zile intra in vigoare noul Cod Rutier

Lacuna majora a noului Cod Rutier este ca nicaieri nu se specifica obligatia Ministerului de Interne (sau a Politiei) de a comunica autoritatii de supraveghere a asigurarilor informatiile privitoare la conducatorii auto si vehiculele implicate in accidente de circulatie, atat de necesare in vederea introducerii sistemului "Bonus-Malus"

Noul Cod Rutier va intra in vigoare incepand cu 1 februarie. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 195, din 12 decembrie 2002, privind circulatia pe drumurile publice, se prevede, in mod expres, la art. 73, ca societatile de asigurari sunt obligate sa comunice Politiei, in mod periodic, date referitoare la vehiculele asigurate si la conducatorii auto implicati in accidente de circulatie. De asemenea, la art. 111 se specifica faptul ca C.S.A. (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) va intocmi programe de preventie rutiera si va indruma, coordona si controla modul de aplicare a acestora de catre societatile autorizate. "Lacuna majora a noului Cod Rutier este ca nicaieri nu se specifica obligatia Ministerului de Interne (sau a Politiei) de a comunica autoritatii de supraveghere a asigurarilor informatiile privitoare la conducatorii auto si vehiculele implicate in accidente de circulatie, atat de necesare in vederea introducerii sistemului "Bonus-Malus"", a declarat Carmen Grofu, director Interamerican, sucursala Constanta. Acest sistem prevede ca persoanele care nu au produs accidente in decursul unui an de zile vor plati prime de asigurare obligatorie auto (RCA) mai mici, iar cele care au produs unul sau mai multe accidente vor fi nevoite sa scoata din buzunar mai multi bani.

Sistemul BONUS-MALUS

Proprietarul are dreptul la bonus si este obligat la plati suplimentare in cazul malus-ului, in functie de evenimentele inregistrate pe an de referinta. Asiguratorul, incepand cu anul in care se hotaraste aplicarea sistemului, trebuie sa tina evidenta contractelor de raspundere civila auto conform sistemului "Bonus-Malus", iar la modul de calcul al tarifelor practicate trebuie sa aiba in vedere acest sistem. Sistemul "Bonus-Malus" are ca baza categoria A0, 10 clase bonus si 4 clase malus. Avantajele si dezavantajele sistemului sunt legate de persoana contractanta, indiferent de cine a condus autovehiculul in momentul accidentului. Daca autoturismul a fost insusit fara acordul proprietarului si acest lucru este raportat inainte de accident, sistemul "Bonus-Malus" al persoanei contractante nu este influentat. In cazul intreruperii contractului de raspundere civila auto pe o perioada mai scurta de un an de zile, clasa dobandita in sistemul "Bonus-Malus" nu este afectata.

Drepturi si obligatii

In cazul in care contractul s-a desfiintat prin neplata primelor de asigurare aferente, clasa bonus nu se transmite, in schimb clasa malus se pastreaza daca se incheie un nou contract intr-un an de zile. Asiguratorul este obligat sa elibereze "adeverinta Bonus-Malus". La prezentarea ulterioara a adeverintei pentru clasa bonus, bonusul se poate acorda retroactiv. In situatia in care contractantul nu prezinta adeverinta, noul asigurator este obligat sa solicite vechiului asigurator datele referitoare la situatia bonus-malus. Adeverinta este valabila 30 zile de la data eliberarii. In cazul autovehiculelor, clasele de bonus se reduc astfel: 1 accident - 2 clase de bonus, 2 accidente - 4 clase de bonus, 3 accidente - 6 clase de bonus, la 4 accidente in acelasi an de referinta se trece automat intr-o clasa speciala. In cazul autovehiculelor cu gabarit depasit (camioane, autobuze, masini agricole), la fiecare accident clasa de bonus scade cu o unitate. In cazul in care, in termen de 6 saptamani de la producerea evenimentului, vinovatul plateste suma totala a despagubirii societatii asiguratoare, clasa de bonus-malus ramane nemodificata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii