Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locurile de cazare din sezonul estival 2004 vor fi contractate la inceputul lunii februarie

ro

30 Jan, 2004 00:00 781 Marime text

In perioada 10-13 februarie va fi organizata la Constanta cea de-a 12-a editie a Bursei de Turism Litoral * Obiectivul manifestarii este crearea unui cadru adecvat negocierilor dintre prestatorii de servicii turistice din statiunile de pe litoral si agentiile de turism valorificatoare din tara, in vederea incheierii contractelor pentru sezonul estival 2004 * La aceasta manifestare se asteapta ca numarul participantilor sa fie de aproximativ 250-260 agenti economici, pentru care vor fi organizate 90 standuri de prezentare a produselor si a pachetelor de servicii * Pentru acest an se urmareste o crestere a gradului de ocupare de pe litoral cuprinsa intre 8-10% * In cadrul Bursei de Turism vor fi lansate doua programe pentru persoanele cu venituri reduse

Membrii patronatelor din turismul romanesc, directori si detinatori de unitati hoteliere si agentii de turism vor participa in perioada 10-13 februarie, la Constanta, la cea de-a 12-a editie a Bursei de Turism Litoral. Organizata de catre Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, in colaborare cu Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, bursa din acest an are ca principal obiectiv crearea unui cadru adecvat negocierilor dintre prestatorii de servicii turistice din statiunile de pe litoral si agentiile de turism valorificatoare din tara, in vederea incheierii contractelor pentru sezonul estival 2004. Astfel, in cursul zilei de ieri, la sediul Camerei de Comert din Constanta a fost organizata o conferinta de presa care sa anunte oficial pregatirea editiei din acest an. Prezent la eveniment, presedintele FPTR, Daniel Vasilescu, a anuntat ca, dupa toate probabilitatile, editia din acest an ar putea fi si ultima organizata in aceasta perioada, celelalte urmand a se desfasura in toamna premergatoare fiecarui sezon proaspat incheiat, precum si faptul ca tot in cadrul acestui eveniment va mai fi organizata si cea de-a doua editie a Bursei de Turism Rural. Aceasta masura va permite agentiilor de turism sa-si pregateasca mai bine oferta, sa imbunatateasca promovarea acesteia, ceea ce va avea efecte pozitive atat pentru valorificatori, cat si pentru prestatori. Daniel Vasilescu a mai mentionat ca aceasta modificare a datei de desfasurare a Bursei de Turism Litoral are la baza numeroasele solicitari venite din partea reprezentantilor din industria hoteliera si din turismul romanesc, argumentul principal fiind acela ca timpul in care trebuie puse la punct toate pregatirile pentru viitorul sezon si contractarea locurilor de cazare este unul foarte scurt. Pe de alta parte, masura de modificare a perioadei in care va fi organizata bursa se mai datoreaza faptului ca in aceasta perioada o parte a locurilor de cazare, atat din turismul intern, cat si cel extern, au fost deja contractate. Astfel, impreuna cu angajamentele la turismul international, cu contractele la turismul intern deja incheiate, contractele care se vor incheia la actuala editie a bursei vor asigura o utilizare mai buna a capacitatilor de cazare din zona, numarul turistilor care vor vizita litoralul in 2004 estimandu-se la 770 mii persoane. Totodata, s-a mai mentionat si faptul ca sezonul 2003 nu a fost unul pe masura asteptarilor, cresterea gradului de ocupare fiind de 4-5%, in timp ce pentru acest an se urmareste o crestere cuprinsa intre 8-10%, iar la acest lucru sa contribuie semnificativ imbunatatirile aduse in perioada dintre sezoane.

Preturile la cazare vor scadea in acest an

Cadrul de desfasurare a Bursei de Turism Litoral din acest an a fost ales Complexul Perla Mamaia, datorita spatiului mare pe care il poate pune la dispozitie, in conditiile in care numarul participantilor la eveniment este, de la an la an, intr-o continua crestere. La aceasta manifestare, conform celor mentionate de reprezentantii FPTR, se asteapta ca numarul participantilor sa fie de aproximativ 250-260 agenti economici, pentru care vor fi organizate 90 standuri de prezentare a produselor si a pachetelor de servicii, in timp ce numarul celor care vor fi asteptati sa viziteze bursa se preconizeaza a fi in jurul cifrei de 550-600 persoane. Referitor la scopul manifestarii, in cadrul acesteia vor fi stabilite tarifele care vor fi practicate pe perioada sezonului estival. Vasilescu a declarat ca, in acest an, nu se va asista la o crestere nominala a tarifelor de cazare, reducerea cotelor TVA de la 19% la 9%, va permite agentilor economici sa preia cresterea estimata a costurilor prognozate pentru anul 2004, fara o majorare corespunzatoare a tarifelor. Legat de acest aspect, presedintele FPTR a declarat ca preturile din acest an care vor fi practicate la locurile de cazare de pe litoralul romanesc vor fi, in marea lor majoritate, mai mici decat cele de anul trecut, drept dovada stand grila de preturi propuse si care vor fi practicate pentru acest sezon. Conform acestei liste, preturile de cazare la un hotel de doua stele, spre exemplu, vor varia in jurul sumei de 340-500 mii lei/noapte, in functie de statiune, in timp ce reducerile de tarif ajung pana la 17%. Totodata, a mai fost mentionat si faptul ca exista si unele majorari de pret fata de cele de anul trecut, dar acestea se datoreaza faptului ca in respectivele unitati hoteliere au fost facute o serie de investitii care au imbunatatit serviciile si conditiile de cazare. In ceea ce priveste tarifele care au fost deja stabilite de catre unele unitati hoteliere inca de anul trecut, secretarul general al FPTR, Dragos Raducanu, a declarat ca acestea sunt in curs de negociere in aceasta perioada cu privire la modificarea lor datorita faptului ca hotelierii isi stabilisera tarifele inainte de a fi efectuata reducea de TVA pentru unitatile prestatoare de servicii de cazare incluse in sectorul turistic de pe litoral. Pe de alta parte, preturile si tarifele pentru alte servicii turistice in afara celor de cazare la care se aplica cota standard a TVA vor cunoaste cresteri care sunt impuse de inflatie, in acest moment fiind de 9-10%.

Programe sociale si speciale cu ocazia Bursei de Turism

Tot in cadrul aceleiasi conferinte de presa, presedintele FPTR a anuntat ca in cadrul Bursei de Turism Litoral vor fi lansate doua programe. Astfel, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, impreuna cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si cu agentii economici interesati vor promova si in acest sens programele sociale si speciale destinate persoanelor cu venituri reduse. In prezent, se poarta discutii cu privire la conditiile de derulare a programului de la inceputul sezonului 2004 cu unitatile hoteliere interesate. Referitor la acestea, programul social va fi limitat ca numar de locuri, cei vizati fiind veteranii, pensionarii, elevii, studentii si persoanele cu venituri reduse, in timp ce programul special se va adresa oricui, preturile de cazare fiind unele speciale si mai reduse decat cele practicate in plin sezon estival. Totodata, incepand din acest an, in scopul unei mai bune pregatiri a lucratorilor din agentiile de turism si al unei mai bune colaborari dintre acestia si prestatori se va incerca lansarea unui program de vizitare a structurilor turistice de pe litoral care sa se desfasoare in luna mai a acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii