Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:02 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masă rotundă CCINA Pro şi contra exploatării gazelor de şist şi efectul asupra turismului litoral (Galerie foto)

ro

10 May, 2012 01:31 2020 Marime text
CCINA-CCINA.jpg„Cu orice preţ? Cu orice risc? Rolul nostru, al societăţii civile, este acela de a atenţiona asupra tuturor efectelor unor decizii politice"

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Constanţa, Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Expert Manager şi Asociaţia BU.RO.COOP Constanţa au organizat masa rotundă cu tema „Posibile efecte ale exploatării gazelor de şist asupra turismului de litoral".

La eveniment au participat reprezentanţi ai organizaţiilor de mediu, dar şi specialişti, cum ar fi geologul Glicherie Carivan ori Doru Luţac, reprezentant al OIL Terminal, un trimis al Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi al asociaţiilor de turism. Directorul CCINA, Dănuţ Jugănaru, a deschis evenimentul spunând că fiecare ţară din această lume îşi doreşte independenţa energetică. „Cu orice preţ? Cu orice risc? Rolul nostru, al societăţii civile, este acela de a atenţiona asupra tuturor efectelor unor decizii politice. Nu avem un litoral extins, cum au bulgarii sau turcii. Tentaţia creării de locuri de muncă este mare. O astfel de investiţie poate aduce locuri de muncă, dar trebuie să ne amintim că pe lângă noi a mai trecut pericolul unei investiţii care putea dăuna turismului", a spus Jugănaru. Acesta a reamintit importanţa unui Management Integrat al Zonei Costiere şi a atras atenţia: „Avem atâta litoral încât să ne permitem orice?". Geologul Glicherie Caraivan a atras atenţia asupra faptului că prin exploatarea gazelor de şist poate fi afectat cel mai mare acvifer din ţara noastră şi că, astfel, ne-am compromite cea mai mare resursă de apă potabilă. Cu toate acestea, Doru Luţac a vorbit, prin prisma experienţei sale de fost geolog la Petromar, spunând că tehnologiile au avansat şi că acest tip de exploatare are un grad mare de siguranţă.

Majoritatea celor care au fost invitaţi la masa rotundă şi au avut depoziţii au evidenţiat importantele pericole pe care ar trebui să le avem în vedere pe mai departe, în cazul în care s-ar lua decizia de a se realiza prospecţiunea şi apoi exploatarea acestor zăcăminte şi punerea în balanţă, pe de-o parte, a posibilelor seisme ce pot apărea, afectarea apei, utilizarea unor substanţe periculoase, iar de cealaltă parte, posibilele câştiguri financiare, în forţă de muncă ocupată, salarii, dar şi ca venituri ale populaţiei şi ale statului. Concluzia a fost că nu ne putem permite riscurile, atât ca dobrogeni, cât şi ca ţară, de a se realiza exploatarea gazelor de şist în zona litorală. Conducerea CCINA a asigurat că rezultatele întâlnirii vor ajunge la forurile decizionale ale ţării, pentru a fi luate în calcul atunci când se va discuta problematica extragerii gazelor de şist.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii