Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Milioane de euro pentru modernizarea satelor

ro

27 May, 2003 00:00 734 Marime text

In judetul Constanta au fost depuse 26 de cereri de finantare, cu un buget solicitat de peste 22 milioane euro, si sunt semnate contracte de finantare cu 17 consilii locale

Sala de Consiliu a Agentiei SAPARD a Regionalei 2 Constanta Sud a gazduit, ieri, conferinta de presa prin care s-au anuntat rezultatele asupra proiectelor depuse la diferitele masuri deja implementate si planurile privind masurile ce urmeaza a fi aplicate de la 1 septembrie 2003. Gheorghita Corbu, director in cadrul Regionalei 2 Constanta Sud, a declarat: "In ceea ce priveste masurile 2.1 (dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale) si 1.1 (imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole) putem preciza urmatoarele: pentru masura 2.1, la data de 30 noiembrie 2002 nu s-a mai admis primirea de proiecte deoarece fondurile alocate s-au epuizat. La aceasta masura s-au primit 181 de cereri de finantare, din care s-au evaluat cele din lunile august, septembrie si octombrie, iar cele din luna noiembrie au fost deja evaluate, dar nu s-au depus rezultatele. Astfel, au fost declarate eligibile 94 de cereri, la care s-au si semnat contracte, cu un buget cumulat de peste 70 milioane euro. Din cele 70 milioane euro au fost onorate 43 de cereri de finantare constand in modernizari drumuri, cu un buget de 34 milioane euro, 46 de cereri de finantare la un buget de 31 milioane euro si 5 la proiecte cu cereri de canalizare, cu un buget cumulat de 4 milioane euro. La sesiunea 1.1 se preiau inca proiecte cu cereri de finantare". In judetul Constanta au fost depuse 26 de cereri de finantare, cu un buget solicitat de peste 22 milioane euro, si avem semnate contracte de finantare cu 17 consilii locale, astfel: la modernizare de drumuri au fost eligibile proiectele consiliilor locale din Poarta Alba, Mereni, Castelu, Pecineaga, Saraiu, Tuzla, Cobadin, Albesti, Independenta, Limanu, Ostrov, Mihai Viteazu, 23 August. Extinderi pentru alimentari apa au fost aprobate spre finantare la Cumpana si Costinesti, ca si la Silistea si Cerchezu. Pentru cererile de finantare la care s-au semnat contracte, valoarea acestora este 146.603.000 euro. Valoarea proiectelor pentru care nu mai sunt fonduri este de 3.819.000 euro.

Pregatirea masurilor noi

De la 1 septembrie 2003, se va trece la implementarea masurilor 3.1 (investitii in exploatatiile agricole), 3.4 (investitii privind activitatea si serviciile de turism rural si agroturism, activitatile mestesugaresti) si 4.1 (imbunatatirea pregatirii profesionale a celor care beneficiaza de finantare SAPARD). In baza masurii 3.1, va putea fi asigurat sprijinul financiar pentru investitii in exploatatii agricole private, vegetale si de crestere a animalelor, asigurand rationalizarea si reorientarea productiei pentru cresterea calitatii produselor obtinute prin aplicarea unor tehnologii competitive si care ar putea limita poluarea asupra mediului inconjurator. Aceasta masura va contribui la imbunatatirea veniturilor producatorilor agricoli, la atragerea tinerilor in activitatile agricole prin imbunatatirea conditiilor lor de viata si munca, precum si la asigurarea conditiilor de igiena si bunastare a animalelor. Bugetul alocat pentru aceasta masura este de 400 milioane euro, iar ca beneficiari (in cazul tuturor celor trei masuri) ii amintim pe producatorii agricoli individuali, asociatiile familiale, societatile agricole si societatile comerciale private. In cadrul tuturor acestor proiecte, contributia privata trebuie sa fie 50 la suta. Directorul SAPARD Constanta a conchis: "Daca bancile ar da dovada de mai mare flexibilitate, atunci s-ar usura si munca celor din cadrul SAPARD si a potentialilor beneficiari".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii