Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:11 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neautorizarea activitatii este cea mai des intalnita abatere

ro

07 Feb, 2004 00:00 794 Marime text

Agentii economici certati cu legislatia in domeniu, in atentia Garzii de Mediu Constanta

Comisariatul Judetean Constanta a aplicat un numar de 169 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 3,8 miliarde de lei * Unii dintre agentii economici au avut repetate sanctiuni pentru aceleasi abateri, cel mai des intalnite situatii fiind neluarea masurilor preventive pentru a se evita poluarea factorilor de mediu

Desi se pune mare accent pe autorizarea activitatii din punctul de vedere al protectiei mediului, fiind de altfel si primul pas in debutul desfasurarii unor anumite obiecte de activitate din sfera economica, raportarile facute de comisarii Garzii de Mediu din Constanta releva gradul de indiferenta al unui mare numar de agenti economici fata de conformarea privind legislatia de mediu. Potrivit raportului de activitate aferent anului care a trecut, Comisariatul Judetean Constanta a aplicat un numar de 169 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 3,8 miliarde de lei, care au fost insotite de decizii de impunere a unor masuri de reabilitare a situatiilor neconcordante cu prevederile tehnologice legate de mediu. "Faptele care au constituit si continua sa constituie contraventii, si care au fost cel mai des sanctionate, au fost: neautorizarea activitatii, depozitarea necontrolata a deseurilor pe sol, evacuarea de ape uzate", a declarat Maria Buzea, comisar-sef al Garzii de Mediu locale. Unii agenti economici au avut repetate sanctiuni pentru aceleasi abateri, situatiile cel mai des intalnite fiind neluarea masurilor preventive pentru a se evita poluarea factorilor de mediu, neincheierea de contract pentru eliminarea deseurilor, precum si sortarea necorespunzatoare a deseurilor. Dintre agentii economici sanctionati de mai multe ori in cursul anului trecut s-au evidentiat: SC "Agroexport Siloz" SA, SC "Baby Beef" SA Tortomanu, SC "Eforie" SA, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Valu lui Traian, Consiliul Local Eforie si SC "Saturn" SA. In sfera de competenta a comisarilor locali au intrat si urmarirea si sanctionarea vinovatilor in cazurile de poluare accidentala, precum si finalizarea masurilor de depoluare a zonelor contaminate cu diverse substante poluante, de exemplu hidrocarburi, reziduuri petroliere, bitum etc.

Accidente in semestrul al doilea din 2003

La sfarsitul lunii octombrie, in dana RO-RO 3 s-a produs o poluare cu pacura de catre nava "Golden Aries", sub pavilion Panama. De la bordul navei s-au deversat in acvatoriul portuar circa 150 kilograme de pacura ca urmare a neglijentei la operatiunea de incarcare. La numai doua zile, pe soseaua Mangalia-Constanta, in zona podului rutier Neptun aflat in constructie, un autotractor apartinand SC "Eurotranzit 2000" SRL Constanta s-a rasturnat pe partea dreapta a drumului. Acesta, cu o capacitate de 20,5 tone, transporta bitum de la Mangalia la Constanta. In urma impactului s-a scurs bitum pe la gura de alimentare, afectand o suprafata de 30 metri patrati de sol. Sunt bine cunoscute si situatiile de poluare accidentala a terenurilor din jurul conductelor "Petrotrans" si "Conpet", produse din cauza fisurilor provocate de vechimea conductelor sau a intruziunii umane cu scopul de a beneficia de un bun care nu-i apartine de drept. Societatea "Conpet" SA Ploiesti - Regionala Constanta a fost amendata cu 75 milioane lei, cel mai curand in august, pentru lipsa de supraveghere a conductei de transport titei Constanta-Midia, astfel incat sa se evite riscul eliberarii accidentale de poluanti in mediul inconjurator. Aceasta a facut posibila nedepistarea la timp a coroziunii acesteia si poluarea subsolului in Portul Ovidiu, constatata inca din primele zece zile ale lunii iulie. Si astfel de situatii au mai fost de-a lungul anului trecut, enumerand doar cateva dintre ele. Maria Buzea, seful Garzii de Mediu Constanta, a tinut sa puncteze faptul ca nu sunt predominante doar cazurile de eliberare accidentala a produselor si reziduurilor petroliere, ci si acelea in care diversi producatori agricoli, respectiv fermieri, prin deversarea de dejectii de la fermele de animale prin canale colectoare, in apele curgatoare din zona. Un alt aspect des intalnit este acela de depozitare a resturilor menajere in gropile de gunoaie special amenajate, care, din punct de vedere constructiv, nu sunt amenajate corespunzator si prezinta un pericol de poluare pentru populatie si sol. "In acest an se va intensifica actiunea de control al tuturor agentilor economici din judet asupra conformarii scriptice si faptice la prevederile legislatiei de mediu, alaturat de rezolvarea sesizarilor primite referitor al eventualele fenomene de poluare accidentala sau nu", a mai declarat comisarul-sef al Comisariatului Judetean Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii