Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi autoritati contractante ale www.e-licitatie.ro

ro

13 Aug, 2002 00:00 970 Marime text

Statul Major al Fortelor Navale a intrat in sistem

Valoarea totala a tranzactiilor din sistem depaseste 110 miliarde lei, dintre care peste 70 de miliarde constituie valoarea tranzactiilor deja incheiate

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a dat in folosinta un sistem electronic de achizitii publice, aplicabil prin intermediul site-ului www.e-licitatie.ro. In urma evaluarilor realizate de Comisia de supraveghere a functionarii Sistemului electronic de achizitii publice, Guvernul a aprobat extinderea listei institutiilor ce au obligatia sa utilizeze sistemul electronic de achizitii publice www.e-licitatie.ro cu o serie de institutii, printre care si Statul Major al Fortelor Navale. Preluarea noilor autoritati contractante in cadrul sistemului electronic se va face esalonat, cu acordul ministerelor implicate. Numarul unitatilor contractante a fost extins de mai multe ori pana in prezent, atingand, prin aceasta ultima decizie, cifra de 454. Se poate vorbi deja despre o piata electronica guvernamentala bine conturata, in plin proces de maturizare, care aduce beneficii considerabile institutiilor care efectueaza achizitiile publice prin acest sistem, echilibreaza bugetul de stat prin reducerea cheltuielilor la minimul permis de piata si deserveste astfel fiecare cetatean. Folosirea www.e-licitatie.ro este o garantie pentru administrarea judicioasa si impartiala a fondurilor publice apartinand institutiilor obligate sa foloseasca sistemul electronic de achizitii publice. Sistemul a intrat in functiune in data de 4 martie 2002 pentru un numar limitat de autoritati contractante si produse, dovedind, in cele cinci luni de functionare, transparenta si rapiditate in finalizarea in bune conditii a contractelor de achizitie publica.

Tranzactii conform legislatiei europene

Valoarea totala a tranzactiilor din sistem depaseste 110 miliarde lei, dintre care peste 70 de miliarde constituie valoarea tranzactiilor deja incheiate. Numarul licitatiilor inchise este de 8.550, aproximativ 800 de tranzactii fiind definitivate saptamanal pe www.e-licitatie.ro. Achizitiile publice efectuate prin mijloace electronice respecta cele cinci principii prevazute in legislatia europeana pentru atribuirea contractului de achizitie publica: libera concurenta; eficientizarea utilizarii fondurilor publice; transparenta; tratamentul egal; confidentialitate. Autoritatile contractante au obligatia sa aplice procedura de licitatie electronica pentru atribuirea oricarui contract de achizitie publica avand ca obiect unul dintre produsele incluse in sistemul electronic de achizitii publice si a carui valoare nu depaseste 200.000 euro. De asemenea, acestea au obligatia de a publica in sistemul electronic de achizitii publice anuntul de participare si anuntul de atribuire a contractului de achizitie publica avand o valoare de cel putin 40.000 euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii