Nuclearelectrica și US-TDA parteneriat privind acordarea unui grant neramburasbil uriaș. Iată pentru ce
Nuclearelectrica și US-TDA parteneriat privind acordarea unui grant neramburasbil uriaș. Iată pentru ce
14 Jan, 2021 01:11
ZIUA de Constanta
3236
Marime text
- Pe portalul Bursa de Valori București a fost postat aseară un Raport curent conform Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiunile de piață.
Potrivit raportului SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) informează acționarii și investitorii despre acordarea de către USTDA a unui grant neramburasbil in valoare de 1.277.115 dolari americani pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în Romania.
„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie”, a spus Todd Abrajano, COO al USTDA și director al agenției.
Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanța costurile de asistență tehnică pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici si modulare (“SMR”) și elaborarea unei foi de parcurs pentru licențierea acestora.
SUA și România sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare.
Potrivit Proiectului de Strategie Energetică a României, utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacități energetice fără emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035.
Așadar, interesul SNN este de a iniția în timp util identificarea și evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.
„Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesați de caracteristici precum flexiblitate, modularitate și eficiență ridicată care ar putea să ofere avantaje atât pentru sistemul energetic cât și pentru mediul de afaceri după anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente și tehnologie având o asistență tehnică adecvată și să inițiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al SNN.
Sursa foto: Nuclearelectrica
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii