Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O saptamana de raportare la euro

ro

10 Mar, 2003 00:00 962 Marime text

S-a produs intarirea monedei europene in raport cu dolarul

Principala explicatie se afla in esenta economiei noastre in ceea ce priveste importul si exporturile, trafic de marfuri realizat de cele mai multe ori prin Portul Constanta * Exporturile realizate in ianuarie 2003 au totalizat 1,24 miliarde de dolari, mai mari cu 332,8 milioane de dolari comparativ cu ianuarie 2002 * Dolarul s-a depreciat, miercurea trecuta, pana la un nou minim din ultimii patru ani, cursul de schimb fiind de 1,098 dolari pentru un euro * Totul se ia in calcul: pretul aurului, petrolului si evolutia principalelor companii europene pe piata de capital * Atmosfera de incertitudine care exista pe plan international s-a intensificat, afectand, in acest fel, cursul dolarului

Vestea venita pe neasteptate si adoptata in graba de Banca Nationala a Romaniei si forurile superioare privind raportarea generala la euro i-a facut pe toti sa astepte neincrezatori viitorul afacerilor romanesti, pana nu demult aflate sub guvernarea, aproape absoluta, a dolarului. Cel putin in ceea ce priveste afacerile din zona dobrogeana, acestea au fost si, probabil, foarte mult timp de acum incolo vor avea inca drept etalon moneda americana. Mihai Butcaru, director MRB Bank, agentia Constanta, declara: "Schimbarile survenite vor aduce modificari, dar nu de esenta, in oferta bancii noastre, mai ales datorita faptului ca, avand sustinere financiara proprie care provine dintr-o zona unde dolarul este inca stapan, vom aduce noutati doar in masura cererii acestora".In date statistice, trecerea la euro, ca si moneda de referinta, a scazut deficitul comercial al Romaniei in luna ianuarie cu 51 la suta fata de decembrie 2002. In ianuarie, acesta a fost de 218,4 milioane de dolari, iar in decembrie 444,3 milioane de dolari. S-a inregistrat o scadere de 17,4 la suta si fata de deficitul lunii ianuarie din anul precedent, cifrat la 263,6 milioane de dolari. Aceasta crestere poate fi pusa pe seama cresterii exporturilor si a reducerii importurilor. Principala explicatie se afla in esenta economiei noastre in ceea ce priveste importul si exporturile, trafic de marfuri realizat de cele mai multe ori prin Portul Constanta. In general, importurile se fac in dolari, iar exporturile in euro. In concluzie, s-a produs intarirea monedei euro in raport cu dolarul". Aceasta parere expusa de un bancher al orasului nostru a fost confirmata si de opinia presedintelui Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

Vestile bune nu intarzie

Exporturile realizate in ianuarie 2003 au totalizat 1,24 miliarde de dolari, mai mari cu 332,8 milioane de dolari comparativ cu ianuarie 2002. Raportat la luna precedenta, exporturile din ianuarie au consemnat o crestere de 2,5 procente. Trebuie mentionat ca, in ultimul an, exporturile spre tarile Uniunii Europene s-au majorat cu 28,5 la suta. Importurile realizate in ianuarie 2003 au fost de 1,46 miliarde de dolari, mai mari cu 24,4 la suta fata de ianuarie 2002, insa mai mici cu 1,6 la suta fata de media din 2002. Pretul FOB (Free on Board) reprezinta pretul la frontiera al tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcate la bord. Cea mai mare pondere in structura exporturilor, de 24,5 la suta, o detin, in continuare, articolele de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, si materii textile, livrarile pe piata externa insumand 304,7 milioane dolari, in crestere cu 24,4 la suta fata de ianuarie 2002. Segmentul cu dinamica cea mai accentuata fata de luna ianuarie 2002 a fost cel al produselor metalurgice, exporturile din aceasta gama inregistrand o crestere cu 56 la suta, pana la valoarea de 164,7 milioane dolari. De asemenea, fata de perioada similara a anului trecut, exporturile spre tarile Uniunii Europene s-au majorat cu 28,5 la suta. In topul destinatiilor exporturilor romanesti conduce Italia, cu 24,1 la suta, urmata de Germania - 16,9 la suta, si Franta - 6,8 la suta. Importurile CIF realizate in luna ianuarie 2003 au fost de 1,46 miliarde de dolari, mai mari cu 24,4 la suta fata de luna ianuarie 2002, insa mai mici cu 1,6 la suta fata de media anului 2002. Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, importurile au cunoscut o scadere cu 11,8 la suta. Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) reprezinta pretul la frontiera al tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international. Importuri semnificative continua sa fie inregistrate pentru echipamente electrice, masini si dispozitive mecanice, aparate de inregistrat sau reprodus sunete si imagini. Aceste importuri reprezinta 22,5 la suta din total si au totalizat 329,3 milioane dolari, cu 30,2 la suta peste nivelul lunii ianuarie 2002. Pe pozitia a doua in structura importurilor se plaseaza produsele minerale si petroliere (in valoare de 252,2 milioane dolari si in crestere cu 22,1 la suta), urmate de articolele de imbracaminte (in suma de 244,5 milioane dolari, desemnand un spor de 24,2 la suta raportat la ianuarie 2002). Italia acopera 18,7 la suta din importurile romanesti, iar pozitia a doua, cu 14,1 la suta, este ocupata de Germania. O pondere semnificativa o detine Federatia Rusa, care furnizeaza 13,3 la suta din totalul importurilor.

Situatia pe plan mondial

Dolarul s-a depreciat, miercurea trecuta, pana la un nou minim din ultimii patru ani, cursul de schimb fiind de 1,098 dolari pentru un euro, dupa ce secretarul Trezoreriei americane, John Snow, a declarat ca "nu este ingrijorat prea tare" de scaderea sustinuta a monedei nationale. In acelasi timp, pregatirile americane pentru razboi au planat si mai mult asupra burselor internationale, determinand ascensiunea petrolului si a pretului aurului. La acesti factori s-au adaugat tensiunea crescanda dintre administratia de la Washington si guvernul Coreei de Nord, precum si explozia care a avut loc marti intr-un aeroport filipinez si care s-a soldat cu cel putin 20 morti. Pietele europene au incheiat sedinta de marti in scadere, pana in apropierea minimului din ultimii sase ani, consemnat saptamana trecuta. Cele mai insemnate pierderi au fost raportate de companiile de autovehicule, cum ar fi producatorii Porsche (-12%), BMW, Renault si Peugeot (fiecare cu un declin intre sase si noua procente). In randul celor mai mari perdanti s-a numarat si tour-operatorul german TUI, ale carui actiuni au coborat cu 7,8 la suta, pana la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Declinul a fost determinat de anuntul companiei cu privire la numarul de rezervari inregistrate pentru sezonul de vara, care este inferior cifrei din perioada similara a anului trecut.

Evolutia bursiera

Bursa din Amsterdam a consemnat cea mai slaba evolutie in randul pietelor de valori din Europa, intrucat resimte inca efectul nociv al anchetei in care este implicat lantul olandez de retail Ahold. In acelasi timp, bursele de pe Wall Street au fost afectate de rezultatele companiilor auto, care au semnalat o scadere considerabila a vanzarilor. In schimb, pretul petrolului a crescut, miercuri, de la 352,55 dolari pe uncie la 355 dolari pe uncie. Barilul de petrol s-a mentinut in apropierea valorii stabilite in sedinta de marti, cand a crescut cu aproape trei procente, pana la 36,94 dolari. Previziunile sunt ca petrolul va depasi 40 de dolari pe baril, dupa ce Statele Unite vor lansa un atac asupra Irakului. Operatorii bursieri apreciaza ca dolarul a fost afectat de decizia Parlamentului turc, de la sfarsitul saptamanii trecute, care a respins motiunea guvernamentala privind desfasurarea masiva de trupe americane pe teritoriul acestui stat. Hotararea autoritatilor de la Ankara poate amana declansarea unui razboi impotriva Irakului. In acelasi timp, lipsa frontului din Turcia presupune cheltuieli mai mari pentru armata americana, in contextul in care economia SUA traverseaza o perioada de criza. In plus, atmosfera de incertitudine care exista pe plan international s-a intensificat, afectand in acest fel cursul dolarului. Parerile sunt totusi impartite. In vreme ce o serie de operatori bursieri considera ca amanarea razboiului se va dovedi benefica pentru dolar, altii apreciaza ca ascensiunile din urmatoarele zile vor fi modeste, in contextul in care pietele se asteapta la un atac iminent asupra Irakului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii