Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ocoalele silvice din judet au stocuri de lemne de foc disponibile pentru populatie

ro

18 Oct, 2003 00:00 6769 Marime text

Principala preocupare in acest sezon a Directiei Silvice Constanta este asigurarea pietei lemnului de foc pentru populatie * Punctele de vanzare a combustibilului solid sunt ocoalele silvice, subordonate directiei judetene * Pentru anul urmator, conducerea directiei doreste sa distribuie toata productia de masa lemnoasa pentru asigurarea necesarului de piata * S-a demarat o actiune de infiintare a trei noi depozite de lemn de foc cu material lemnos de cea mai buna calitate adus din tara

Directorul Directiei Silvice Constanta, Ion Bogdan, a declarat ca intreaga cantitate de lemn de foc disponibila pana la sfarsitul anului pentru valorificare la populatie este de 11.000 mc. Preturile unitare de valorificare a lemnului de foc sunt in toate cazurile pentru conditia de livrare loco-cioata, acest lucru insemnand vanzarea combustibilului direct in padure, dupa doborarea acestuia cu ferastraul mecanic. Preturile variaza in functie de zona, ele fiind cu atat mai mari cu cat ne apropiem de zona litorala a judetului Constanta, care este cea mai bine dezvoltata economic. Zonele periferice, indepartate de litoral, sunt cele mai sarace economic si, traditional, pretul lemnului de foc este mai mic. Preturile includ TVA si sunt stabilite la unitatea de masura loco-cioata. Aceste tarife sunt o medie a preturilor materialului lemnos care se vinde la populatie pentru foc, deoarece la populatie se valorifica si lemnul de lucru din parchetele respective. Cu aprobarea Directiei silvice si respectarea pragurilor minime impuse de regie, fiecare ocol silvic intocmeste pentru fiecare parchet un deviz de exploatare care cuprinde si un pret unic de valorificare. Lemnul de foc poate fi achizitionat de populatie de la ocoalele silvice din subordine, si anume: O.S. Basarabi (tel. 234.035) - 3000 mc, O.S. Baneasa (tel. 850197) - 5000 mc, O.S. Cernavoda (tel. 238528) - 1500 mc, O.S. Harsova (tel. 870228) - 1500 mc. Cererea de lemn este atat de mare in judetul Constanta incat nu este nevoie sa se transporte lemnul la domiciliu sau in depozite. Depozite la parchet nu se pot face intrucat criza de lemn poate duce la disparitia rapida a lemnului din padure, daca ar fi exploatat in prealabil, paza lemnului fasonat fiind o mare problema. Solutia traditionala este vanzarea lemnului direct din padure, imediat dupa doborare, in special pentru beneficiarii din mediul rural. Beneficiarii isi transporta singuri lemnul la domiciliu.

Cererea este mai mare decat oferta

In general, cererea lemnului de foc este acoperita de oferta ocoalelor silvice, dar numai in mediul rural. Pentru mediul urban, cererea este satisfacuta in continuare de depozitele de lemne de foc care se aprovizioneaza cu lemn de foc ieftin si de calitate din tara, precum si de comerciantii de lemn de foc care vin din judetele Vrancea si Tulcea. Ca o mare noutate, pentru a veni in intampinarea acestei cereri mari, incepand din acest an, Directia Silvica Constanta a demarat, cu acordul si sprijinul RNP - Romsilva Bucuresti, o actiune de infiintare a trei noi depozite de lemn de foc cu material lemnos de cea mai buna calitate adus din tara. Pana in prezent, s-a angajat o comanda de 500 mc de la Directia Silvica Resita din judetul Caras-Severin, care ne-a oferit lemn de foc in conditii avantajoase. Cererea lemnului de foc anual in judetul Constanta este, conform datelor ultimului recensamant al locuintelor din 2002, de cel putin 250.000-300.000 mc, deoarece exista 112000 locuinte care se incalzesc cu combustibil solid. Cota de masa lemnoasa pe care a putut-o exploata in anul 2003 Directia Silvica Constanta a fost de numai 65.000 mc, din care numai 40.000 mc pentru nevoile populatiei, restul fiind cota alocata agentilor economici din industria exploatarii si procesarii lemnului. Unul dintre scopurile urmarite de directie in anul viitor este ca aproape toata cota de masa lemnoasa sa fie alocata nevoilor locale ale populatiei, pentru a realiza o protectie sociala de care este atata nevoie, intrucat sortimente cu destinatie industriala certa sunt putine. De asemenea, se doreste sa se extinda intermedierea cu lemn de foc provenit de la directiile silvice din tara care au mai mult lemn de foc in zone in care nu exista o cerere atat de mare si competitiva economic. Sprijinind acest proces demarat de Directia Silvica Constanta, RNP - Romsilva va realiza un mare pas inainte in crearea unei piete echilibrate a lemnului de foc in judet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pascu Florica 11 Sep, 2018 12:05 Doresc lemne foc in orasul Tulcea 4 m stern cu transportul dv. Vreau sa stiu cat este m stern de esenta tare si un nr de telefon .