Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMV Petrom despre proiectul energetic gigant din Marea Neagră. Sume colosale investite. De ce depinde totul

ro

03 Dec, 2019 04:33 3524 Marime text
OMV Petrom a anunţat luni că este pregătită să accelereze o injecţie de miliarde de dolari într-un proiect energetic gigant din Marea Neagră, pe care îl deţine cu ExxonMobil, odată ce noul Guvern de la Bucureşti ridică barierele pentru a face aceste investiţii, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

O decizie finală privind lucrările la zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, după un deceniu de lucrări de explorare, a fost obstrucţionată anul trecut de schimbările aduse Legii proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale şi de noile taxe în industria energiei impuse de fostul guvern.

Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat pentru Reuters că "decizii în timp util" vor fi importante pentru înlăturarea barierelor aflate în calea investiţiilor şi a reducerii riscurilor proiectului.

"Suntem pregătiţi să începem o investiţie de miliarde de euro la zăcământul Neptun, odată ce toate barierele sunt înlăturate", a afirmat Christina Verchere.

Noul Guvern s-a angajat să modifice legislaţia din domeniul energiei şi să ajute la deblocarea proiectelor de gaze din Marea Neagră, pentru a face ca România să fie deplin independentă energetic şi să devină un exportator cheie de gaze în regiune.

Rezervele României de hidrocarburi din Marea Neagră ar putea permite ţării să conteste rolul dominant al gigantului rus Gazprom în furnizarea de gaze în Europa Centrală şi ar ajuta statele din regiune dependente de importuri să-şi diversifice sursele de energie.

Luna trecută, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului de gaze Romgaz, declara că se ia în considerare preluarea de la Exxon a unei participaţii de 15-20% la proiectul Neptun din Marea Neagră.

Se estimează că în zăcământ se află între 42 - 84 miliarde de metri cubi de gaze.


"Pentru a dezvolta proiecte de o asemenea amploare, investitorii au nevoie, în primul rând, de un cadru economic viabil pentru proiect, cu stabilitate fiscală şi predictibilitate. În acelaşi timp, cu Neptun avem nevoie de un cadru de reglementare în vigoare, stabilitate fiscală şi condiţii competitive, o piaţă liberalizată şi dezvoltarea infrastructurii de gaze", a declarat Verchere.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii