Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Paradis" fiscal si vamal autohton

ro

06 Sep, 2002 00:00 1057 Marime text

Made in Constanta

Investitiile in Zona Libera Constanta-Sud raman cele mai profitabile

Facilitatile si pozitia strategica de care dispune Zona Libera Constanta-Sud ofera destule motive investitorilor pentru a derula anumite activitati in perimetrul acestei zone * Firmele pot concesiona, pe o perioada de maximum 50 de ani, loturi in incinta Zonei Libere * Chiar si dupa aplicarea unor modificari legislative, facilitatile acordate continua sa atraga investitorii

Dupa cum spuneam in primul material cu care am deschis rubrica "Made in Constanta", conditia ca o societate sa fie prezentata in acest cadru este ca obiectul sau de activitate sa fie unic in judetul Constanta. Probabil ca este un drept castigat "din oficiu" de Zona Libera Constanta-Sud si Basarabi, intrucat daca pe teritoriul tarii noastre mai exista inca cinci astfel de zone, cea din judetul nostru, pe langa faptul ca este unica in perimetrul vizat, este cea mai intinsa si singura cu deschidere la mare, putand astfel sa efectueze si operatiuni portuare.

Infiintata in anul 1993 prin Hotararea Guvernului nr. 410/16 august 1993 ca regie autonoma in subordinea Ministerului Transporturilor, Zona Libera Constanta-Sud si Basarabi a devenit un spatiu in care investitorii romani sau straini au obtinut facilitati materializate prin scutiri de la plata taxelor vamale si fiscale. Singura conditie pentru a beneficia de aceste reglementari este inchirierea unui lot in perimetrul Zonei Libere pe o perioada de maximum 50 de ani si/sau inchirierea unei cladiri pe o perioada de maximum un an, cu posibilitatea de prelungire.

Concesionarea

Activitatea de concesionare de terenuri si constructii din Zona Libera Constanta-Sud se desfasoara pe baza unei licitatii publice care este precedata de anumite formalitati, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 682/1994. Administratia Zonei Libere face cunoscuta intentia organizarii licitatiei si a obiectului acesteia cu cel putin 45 de zile inainte de organizarea licitatiei. Solicitantii pot depune cererea de participare la sediul Administratiei Zonei Libere (AZL) in termen de 15 zile de la publicarea anuntului in Monitorul Oficial. In maximum cinci zile de la data anuntata a fi ultima zi de primire a cererilor, Administratia va pune la dispozitia solicitantilor admisi la licitatie, contra cost, documentele necesare. Fiecare ofertant trebuie sa depuna, o data cu "Oferta tehnica", cate o copie a dovezii de depunere a garantiei de participare la licitatie si o copie a dovezii de depunere a taxei de participare in contul AZL. Oferta de pret se va prezenta Comisiei de licitatie in plic sigilat, iar castigatorul trebuie sa prezinte, in maximum 10 zile de la castigarea licitatiei, confirmarea scrisa a bancii ca a depus garantia de buna executie a contractului, a carei valoare nu trebuie sa depaseasca 25% din valoarea totala a contractului. In cazul in care castigatorii licitatiei sunt ofertanti din strainatate, acestia au obligatia ca, in termen de trei luni de la adjudecarea licitatiei, sa isi deschida birou sau filiala pe teritoriul Romaniei.

Facilitati

In contextul geo-politic actual, cand Romania poate constitui o placa turnanta a relatiilor economice dintre Extremul Orient si Vestul Europei, zonele libere pot oferi facilitati investitionale, realizandu-se relatii de cooperare internationala in prelucrarea si comercializarea unor materii prime pentru piata Europei Centrale si de Vest. Prin finalizarea, in anul 1992, a Canalului Rhin-Maine-Dunare si prin constructia Canalului Dunare - Marea Neagra, s-a format o artera de navigatie ce strabate in diagonala intregul continent, conectand intre ele retele de cai navigabile interioare din 13 tari europene. Prin extinderea Portului Constanta, Zona Libera Constanta-Sud strabate 4 kilometri zona de larg si 6,5 kilometri de tarm ca linie de demarcatie, ceea ce permite operarea navelor de tip Panamax si mai mari. In afara de Zona Libera Constanta-Sud, in Romania mai exista, la acest moment, cinci zone libere, amplasate in localitatile: Braila, Galati, Giurgiu, Sulina si Curtici - Arad, dar cea mai intinsa ca suprafata este cea din judetul nostru, insumand o arie de 134,43 hectare. Dupa cum ne-a declarat directorul comercial al AZLCSB, Florentin Cinatti, "un avantaj important si in acelasi timp specific al Zonei Libere Constanta-Sud il constituie deschiderea la mare prin cele doua dane si posibilitatea efectuarii operatiunilor portuare". In zonele libere existente in tari vecine si concurente Romaniei, pachetul de facilitati garantate utilizatorilor, conform Legii nr. 84/1992, este cel mai atractiv, cuprinzand, in principal: concesionarea de terenuri si inchirierea de constructii, pe o perioada de maximum 50 de ani; scutire de taxe vamale, accize si reduceri ale impozitului pe profit si TVA (conform noilor reglementari in vigoare); posibilitatea de transfer in strainatate al capitalului si profitului; garantarea investitiilor realizate; plata in valuta a serviciilor si salariilor; posibilitatea schimbarii originii marfurilor; birocratie redusa. De asemenea, importatorii si exportatorii care realizeaza investitii in Zona Libera mai beneficiaza de o serie de facilitati: mijloace de transport, marfurile si alte bunuri provenite din strainatate sau destinate altor tari, care se introduc sau se scot din Zona Libera, sunt exceptate de la plata taxelor vamale si a impozitelor; materialele si accesoriile romanesti care intra in Zona Libera si sunt folosite pentru fabricarea unor bunuri sunt scutite de taxe vamale, cu indeplinirea formalitatilor de export; bunurile fabricate in Romania care se utilizeaza pentru constructii, reparatii si intretinerea de obiective pe teritoriul Zonei Libere Constanta-Sud sunt scutite de taxe vamale; bunurile dintr-o zona libera pot fi transportate in alta zona libera fara plata taxelor vamale.

Modificari legislative

Daca la inceput activitatile din zonele libere erau scutite de orice fel de taxe, impozite si accize, modificarile aduse de Legea nr. 345/2002 si Legea 414/2002 au creat un val de teama in randul investitorilor, val care ulterior s-a risipit intrucat, comparativ cu alte activitati, cele din Zona Libera raman cele mai profitabile. Un exemplu concludent in argumentarea celor afirmate anterior este rezultatul ultimei licitatii prin care firmele "Acvarius" si "Shamrock" au concesionat doua loturi in incinta Zonei Libere. Astfel, pe langa mentinerea scutirii de taxe vamale si accize conform Legii 84/1992, noua lege privind taxa pe valoarea adaugata (Legea nr. 345/2002) prevede scutiri la plata acestei taxe pentru o serie de operatiuni: perfectionare activa; introducerea de bunuri in zonele libere direct din strainatate, in vederea simplei depozitari a acestora, fara intocmirea formalitatilor vamale etc. In ceea ce priveste impozitul pe profit, legea aparuta anul acesta (Legea 414/2002) prevede plata unei cote de impozit pe profit de 5% de catre contribuabilii care obtin venituri din activitatile desfasurate pe baza de licenta in Zona Libera. In plus, contribuabilii care au realizat investitii in Zona Libera, in active corporale amortizabile utilizate in industria prelucratoare, in valoare de cel putin un milion de dolari, beneficiaza pentru o perioada de cinci ani de scutire de la plata impozitului pe profit. In plus, concesionarea de terenuri pe o perioada de maximum 50 de ani, inchirierea de cladiri pe o perioada de maximum un an, cu posibilitatea de prelungire, garantarea investitiilor realizate si repatrierea capitalului si a profitului sunt argumente in favoarea unei investitii in Zona Libera Constanta-Sud si Basarabi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii