Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru 150 de debitori va fi declansat falimentul

ro

17 Feb, 2005 00:00 1189 Marime text

Judetul Constanta are 18.500 de contribuabili inactivi

La ora actuala sunt inregistrati 18.500 de contribuabili inactivi, din care au fost notificati 2700 agenti economici pentru corelarea evidentei pe platitor, precum si declansarea procedurii de executare silita pentru cei care inregistrau debite restante si nu erau in evidenta organelor fiscale * 700 de agenti economici vor fi monitorizati pe tot parcursul anului 2005, intentionandu-se disciplinarea acestora in privinta respectarii termenelor de plata a obligatiilor inregistrate la buget * Pentru alti 150 de debitori care au inregistrat un grad redus de colectare se va declansa procedura de faliment sau vor fi considerati insolvabili pentru 2300 miliarde lei

"In prima luna a anului in curs, au fost incasate la bugetul de stat consolidat sume in valoare de 4191,8 miliarde lei, ceea ce comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004 reprezinta o crestere de 13,3%", a declarat ieri in cadrul conferintei de presa Elena Damian, director adjunct in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. Cea mai insemnata pondere a avut-o taxa pe valoarea adaugata care a contribuit cu 40,5% din totalul incasarilor realizate. In ordinea volumului taxelor si impozitelor colectate la bugetul de stat, dupa TVA s-au situat accizele-20,42%, taxele vamale-7,25%, impozitul pe venit-7,08%, pe ultimul loc situandu-se contributiile la asigurarile sociale de somaj. "Suplimentar, in aceeasi perioada de raportare au fost atrase la bugetul de stat consolidat 54.392 milioane lei, prin activitatea de control fiscal desfasurata de cei 116 inspectori fiscali din cadrul Activitatii de Control Fiscal, serviciu aflat in structura institutiei fiscale teritoriale", a adaugat Florentina Serban, director adjunct ACF din cadrul DGFP Constanta. In timpul controalelor realizate s-au incasat 1771 milioane lei, iar numarul total al controalelor efectuate a fost de 318. Una dintre principalele sarcini ale Activitatii de Control Fiscal in luna care a trecut a fost aceea de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, atat prin programa proprie, cat si prin finalizarea verificarilor solicitate de catre alte organe de cercetare locale. S-au efectuat controale privind modul de folosire a banului public, in special pe tema subventiilor acordate de stat. Ca obiective principale pe termen mediu si lung ale acestui serviciu din cadrul directiei finantelor din teritoriu se inscriu: realizarea programei de control, intensificarea prin control inopinat a activitatii de colectare si depistare a fenomenului de evaziune fiscala, precum si verificarea contribuabililor inactivi. "In acest context, tinandu-se cont ca la ora actuala sunt inregistrati 18.500 de contribuabili inactivi, in conformitate cu art.75 din OG 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala au fost notificati in conformitate cu OMFP 551/2003, un numar de 2700 agenti economici, rezultatul final fiind corelarea evidentei pe platitor cu cea a agentilor economici, precum si declansarea procedurii de executare silita pentru cei care inregistrau debite restante si nu erau in evidenta organelor fiscale", a mentionat Emil Mihailescu, sef Serviciu de Colectare si Indrumare Venituri.

Debitorii sunt monitorizati

In prezent sunt inregistrati cu debite la bugetul de stat 22.065 de platitori de taxe si impozite, persoane juridice si fizice autorizate, cu un volum total de 7.931 miliarde lei. Dintr-un numar de 1024 de somatii emise pentru o suma totala de 296 miliarde lei, au fost incasate tot la nivelul lunii trecute peste 58 de miliarde lei. S-au instituit la nivelul SICV doua calendare cu principalii contribuabili care inregistreaza restante la bugetul de stat, precum si cu cei care au un grad redus de colectare. In primul caz, este vorba de 700 de agenti economici care vor fi monitorizati pe tot parcursul anului 2005, intentionandu-se disciplinarea acestora in privinta respectarii termenelor de plata a obligatiilor inregistrate la buget. Cel de-al doilea calendar face referire la 150 de debitori care au inregistrat un grad redus de colectare, pentru care se va declansa procedura de faliment sau vor fi considerati insolvabili. Suma totala a debitelor cu care acestia sunt inregistrati se ridica la 2300 miliarde lei. Emil Mihailescu a mai adaugat ca s-au format echipe mixte, impreuna cu inspectori ACF si administratiilor finantelor publice teritoriale, operative, care vor intreprinde actiuni de verificare/incasare in vederea cresterii gradului de colectare al creantelor fiscale. Din declaratiile celor prezenti din partea Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, judetul nostru continua sa ramana pe locul doi pe tara privind volumul de incasare a obligatiilor la bugetul de stat general consolidat, iar un aport considerabil l-au avut administratiile finantelor publice din municipiul Constanta si Eforie, care in luna ianuarie au dublat practic incasarile fata de decembrie 2004. "Din aceasta luna, ne-am propus realizarea unei comunicari eficiente cu contribuabilii, care sa conduca la cresterea gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor catre bugetul general consolidat. De asemenea, urmarim foarte atent colectarea contributiilor sociale, astfel incat sa se asigure resursele necesare indeplinirii programelor sociale ale guvernului", a adaugat la finalul conferintei Elena Damian. Ca activitati pe termen lung, DGFP Constanta are in program monitorizarea societatilor comerciale cuprinse in calendarul debitorilor in vederea incasarii creantelor restante, precum si prevenirea acumularii de noi arierate catre buget. Intensificarea activitatii de colectare a obligatiilor la bugetul de stat va trebui, potrivit pronosticurilor conducerii, sa conduca la cresterea incasarilor cu 20%.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii