Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:16 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 100 milioane lei pentru 100 kg de seminte de ardei

ro

25 Feb, 2003 00:00 1151 Marime text

S-a stabilit valoarea subventiei in cazul semintelor

Anul trecut, judetul Constanta a primit peste 17 miliarde lei drept ajutor financiar destinat semintelor si materialului saditor * Anul acesta, agricultorii constanteni vor primi pentru fiecare 100 kg de produs sume cuprinse intre 234.000 lei si 108 milioane lei, in functie de specie * La nivel national, bugetul alocat pentru acordarea acestor subventii este de 1.077 miliarde lei

Conform datelor statistice inregistrate de catre Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Constanta, anul trecut producatorii agricoli constanteni au intocmit cateva sute de dosare care au fost verificate de catre specialistii DGAIA pentru acordarea subventionarii semintelor. Prin Hotararea de Guvern 755/2002 pentru stabilirea ajutorului financiar pentru productia interna de seminte certificate oficial, destinata pentru insamantare in campania agricola din toamna anului 2002, si pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii sumelor reprezentand ajutorul financiar pentru productia de seminte certificate, folosita pentru insamantare in campania agricola din toamna anului 2002, s-au distribuit in Constanta 17,4 miliarde lei. Dupa cum ne-a informat directorul DGAIA Constanta, Sorin Bulancea, si anul acesta producatorii vor beneficia de ajutor din partea statului pentru aceasta categorie de produse. Astfel, subventionarea totala pentru seminte acordata de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor este de peste 1.077 miliarde de lei. Pentru 100 kg de samanta de porumb, agricultorii din judet vor beneficia de sume cuprinse intre 2,4 milioane si 2,9 milioane lei; pentru 100 kg de orez se acorda un ajutor cuprins intre 750.000 lei si un milion lei. Pentru floarea-soarelui, la 100 de kg de samanta se vor acorda 4,8 milioane lei, iar pentru cartofi subventia este de 234.000-285.000 lei pentru 100 de kg. Producatorii vor beneficia in mod direct de un sprijin de 300.000 lei pe tona de grau sau orz, de 850.000 lei pentru soia, 868.000 lei pentru fasolea de camp, 3 milioane pentru inul de fibra, 2,2 milioane pentru canepa de fibra, banii fiind acordati pentru cate 100 kg de produs. De asemenea, semintele de lucerna si trifoi se vor subventiona cu 3,37 milioane lei/100 kg, cele de tomate cu 98 milioane lei/100 kg, pentru semintele de castraveti acordandu-se 26 milioane lei/100 kg, cat este ajutorul si pentru semintele de varza si cele de ceapa de samanta. Cele mai scumpe seminte sunt cele de ardei, subventia fiind pentru acestea de 108 milioane lei/100 kg. In cazul materialului saditor pomicol, arbusti fructiferi, pomi altoiti, finantarea este cuprinsa intre 80.000 lei (pentru capsun) si 2,8 milioane lei (pentru pomi altoiti), suma fiind distribuita pentru fiecare 100 bucati. In cazul materialului saditor viticol, 100 bucati de vite altoite se subventioneaza cu 1,8 milioane lei. Toate aceste sume au fost stabilite conform Hotararii de Guvern 1588/2002 pentru stabilirea speciilor si a ajutorului financiar pentru productia interna de seminte, certificata oficial, destinata pentru insamantare in campaniile agricole din primavara si toamna anului 2003 si din primavara anului 2004, si pentru aprobarea normelor metodologice.

Suspendarea autorizatiilor agentilor economici

Subventia se acorda atat pentru semintele certificate oficial, provenite din productia interna, obtinute din recolta din anul de vanzare, cat si pentru semintele aflate in stoc. De asemenea, termenul maxim pana la care pot fi vandute semintele sau pana la care se pot insamanta, dupa caz, in functie de specie, este 30 mai pentru campania agricola de primavara si 15 noiembrie pentru cea de toamna. Beneficiarii acestui ajutor financiar sunt agentii economici constanteni care produc samanta in baza unui contract sau a unei declaratii de multiplicare, inregistrata la autoritatea desemnata in conditiile legii, si care comercializeaza samanta, in vederea insamantarii, societatilor agricole, asociatiilor fara personalitate juridica, producatorilor agricoli individuali, precum si altor proprietari si detinatori legali de terenuri agricole. In acelasi timp, beneficiari pot fi agenti economici persoane fizice sau juridice care utilizeaza samanta pentru insamantare proprie in vederea multiplicarii si/sau pentru productia de consum. Directia Fitosanitara Constanta are obligatia sa verifice inainte de aprobarea cererii de ajutor financiar daca achizitionarea produselor de uz fitosanitar necesare tratarii semintelor certificate oficial s-a efectuat in conditiile legii. Daca o cerere de subventionare se refera la seminte care nu sunt certificate oficial sau care nu au fost produse in tara, la faptul ca nu se acorda ajutorul financiar se adauga faptul ca autorizatia acordata in urma inregistrarii agentului economic respectiv pentru producerea, prelucrarea si/sau comercializarea semintelor va fi retrasa pe o perioada de cinci ani. Sustinerea productiei vegetale reprezinta cea mai mare pondere din bugetul MAAP, aproximativ 20% (5.371 miliarde lei).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii