Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 75 de societati constantene vor fi privatizate de APAPS anul acesta

ro

07 Mar, 2003 00:00 871 Marime text

Pana in septembrie, Sucursala Centrala isi va goli portofoliul

Societatile de servicii informatice, cum sunt Infomar si Totaldata, vor fi vandute numai unor investitori strategici din domeniul tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor * Sucursala Sud-Est mai are in portofoliu 56 de unitati * In cele mai multe cazuri, statul detine pachetul minoritar de actiuni * Societatile cu o importanta aparte in regiune sau cu grad ridicat de risc social se afla in portofoliul APAPS Bucuresti

Institutia care detine un rol cheie in aplicarea strategiei Guvernului privind intregul proces de privatizare si de dezvoltare a sectorului privat in economie este Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului. Institutie de interes public, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Guvernului, APAPS este un organism specializat printre ale carui principale obiective se numara vanzarea catre sectorul privat, prin metodele prevazute de lege, a pachetelor de actiuni detinute de stat in societatile comerciale; administrarea, in calitate de actionar semnificativ sau majoritar, dupa caz, a societatilor comerciale aflate in portofoliu, la care statul detine actiuni; restructurarea societatilor comerciale si acordarea asistentei financiare necesare retehnologizarii si modernizarii acestora. La acestea se adauga controlul cu privire la modul in care sunt respectate clauzele din contractele de privatizare, precum si supravegherea societatilor in cauza in ceea ce priveste gradul de realizare a performantelor economice si financiare asumate prin contractul de privatizare si transferul, in conditiile legii, catre unele ministere si autoritati publice locale al activitatii de administrare si vanzare a actiunilor detinute de Autoritatea pentru Privatizare in societatile comerciale, in scopul accelerarii procesului de privatizare si intaririi controlului in perioada post-privatizare. Pentru a detine un control real asupra intregului teritoriu al tarii, APAPS are opt sucursale regionale, la Constanta aflandu-se sediul Regionalei Sud-Est, al carei director este Constantin Radulescu. Sucursala Sud-Est coordoneaza activitatea din sase judete: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea, in portofoliul acesteia fiind cuprinse 122 societati.

Patru societati deosebite

Conform informatiilor primite din partea directorului din cadrul Directiei de Comunicare a APAPS Bucuresti, in portofoliul Sucursalei Sud-Est mai sunt 14 societati comerciale constantene la care statul este actionar majoritar si care urmeaza a fi privatizate. Printre acestea se numara Agromec Horia si Mihai Viteazu, Agrotransport, Cofetaria Aurora Navodari, Contex Dobrogeana, Palas, SSI Infomar si SSI Totaldata. Totodata, sucursala respectiva detine la alte 42 de societati comerciale constantene pachetul minoritar de actiuni. Agromec Valu lui Traian, Harsova, Seimenii Mari si Albesti, Aviatia Utilitara Tuzla, Antrecon, complexele Alcor, Bicaz si Siret din statiunea Mamaia, ICH Constructii Grup Constanta, Samtronic, Tabara pentru tineret Victoria Navodari, Topaz Aurora Mangalia se afla printre aceste unitati care urmeaza a fi privatizate. De asemenea, in portofoliul APAPS - Sucursala centrala, se mai afla patru societati comerciale la care statul detine pachetul majoritar de actiuni si care urmeaza a fi privatizate, unitatile in cauza avand o anumita importanta pentru regiune sau prezentand un grad ridicat de risc social. Acestea sunt: Dobromin, IMU Medgidia, Petromin si Santierul Naval 2 Mai Mangalia. In acelasi timp, APAPS Bucuresti este actionar minoritar la alte 11 societati constantene: Complex Savoy Mamaia, Constructii Nuclearo-Electrice Cernavoda, Societatea de Constructii Hidrotehnice, Tomistone, Vinvico, CCCH, Convex, Coral Mod Mangalia, Diamant Jupiter, Eforie si Model. Dupa cum ne-a informat directorul din cadrul APAPS, toate aceste societati urmeaza a fi privatizate pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an. Adriana Pitic Tran ne-a mentionat ca in cazul societatilor comerciale de servicii informatice (SSI), cum sunt Infomar si Totaldata, strategia de privatizare aplicata consta in vanzarea pachetelor de actiuni corespunzatoare numai catre investitori strategici al caror principal obiect de activitate il constituie actiunile in domeniul tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii