Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pesterile Limanu si Movile au fost date in custodie

ro

16 Apr, 2004 00:00 1045 Marime text

Masuri pentru ariile protejate

Ordinul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, numarul 850/2003, a creat posibilitatea implicarii in administrarea patrimoniului natural si a altor structuri de administrare decat cele apartinand institutiilor statului * S-au inregistrat trei solicitari de custodie pentru urmatoarele arii protejate: Acvatoriul Litoral Marin 2 Mai-Vama Veche, Pestera Limanu si Pestera Movile * Prima locatie a fost solicitata de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta, iar celelalte doua, de catre Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice din Bucuresti

In judetul Constanta exista inregistrate 29 de arii protejate, declarate prin reglementari locale si nationale, care totalizeaza o suprafata de 20.000 de hectare: cinci rezervatii stiintifice, 13 rezervatii naturale, 10 monumente ale naturii si un parc natural. La aparitia unui Ordin al Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, numarul 850/2003, s-a creat posibilitatea implicarii in administrarea patrimoniului natural si a altor structuri de administrare decat cele apartinand institutiilor statului. Scopul prevederilor acestui act normativ a fost acela de eficientizare a conservarii ariilor naturale protejate. Calitatea de custode se instituie pentru ariile protejate care nu necesita structuri speciale de administrare: rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, monumente ale naturii etc. Custozi pot fi, potrivit prevederilor legale, persoane fizice sau juridice care au calificare, instruirea si mijloacele necesare pentru a aplica masurile de ocrotire si conservare a bunurilor incredintate.

Oferte de la institutii in domeniu

In cursul saptamanii trecute s-a intrunit Comisia de evaluare si atestare a solicitarilor de custodie a ariilor protejate din judetul Constanta, in conformitate cu actul normativ emis anul trecut. Persoanele care au facut parte din comisie au fost reprezentanti ai institutiilor de mediu din teritoriu, ai Directiei Silvice Constanta, ai Academiei Romane si Consiliului Judetean Constanta. S-au inregistrat trei solicitari de custodie pentru urmatoarele arii protejate: Acvatoriul Litoral Marin 2 Mai- Vama Veche, Pestera Limanu si Pestera Movile. Prima locatie a fost solicitata de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta, iar celelalte doua, de catre Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice din Bucuresti. Solicitarile scrise pentru incredintarea custodiei au fost insotite de o documentatie vasta: documente care sa ateste identitatea persoanelor fizice si juridice, un memoriu privind activitatea de protectie si conservare a valorilor capitalului natural din aria naturala protejata, raport privind situatia actuala in care se afla aria naturala protejata si problemele cu care se confrunta. Fiecare dintre solicitanti a avut obligatia de a propune plan de actiune pentru exercitarea custodiei ariei naturale protejate care cuprindea: actiunile care se propuneau pentru realizarea protectiei efective, resursele si ideile de proiecte pentru asigurarea resurselor prin atragerea de fonduri. Perioada de evaluare a solicitarilor a fost de 30 de zile de la data inceperii procesului de evaluare a documentatiilor complete depuse.

Evaluarea ofertelor

In urma analizarii cererilor depuse de cei trei solicitanti, in cadrul comisiei s-a constatat ca atat GESS Bucuresti, cat si INCMD Constanta indeplineau criteriile de eligibilitate impuse de legislatie. Acestea constau in experienta profesionala vasta privind activitatea de conservare a naturii si biodiversitatea in general si in zona sitului protejat pentru care s-a solicitat custodia. S-a analizat desfasurarea, de-a lungul timpului, a numeroase actiuni care au contribuit la mentinerea intr-o stare favorabila de conservare a valorilor naturale si cunoasterea situatiei actuale in care se afla ariile protejate, mai ales aspectele negative ce pot afecta iremediabil integritatea acestora. Un cuvant de spus l-a avut si competenta acestor doua institutii ofertante in domeniul conservarii naturii si a biodiversitatii. "Desi toate argumentele de mai sus recomandau cele trei institutii drept competente pentru asigurarea custodiei acelor trei rezervatii naturale, comisia de evaluare a considerat ca sunt necesare anumite completari ce vor fundamenta documentatiile prezentate si, in final, actul de custodie incheiat intre institutia de mediu si solicitanti", a declarat Traian Petrescu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului. Perioada de evaluare va mai dura inca 30 de zile de la prima intrunire a comisiei, timp in care partile vor clarifica toate aspectele necesare asigurarii custodiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii