Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:08 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plantatiile vitipomicole sunt lasate de izbeliste

ro

03 Apr, 2003 00:00 1056 Marime text

1000 ha cu plantatii de pomi au fost abandonate de proprietarii agricoli * La ora actuala, sunt depuse 15 cereri de intrare in posesie # Inca nu au aparut normele metodologice de aplicare a ordonantei

O problema mai veche, care a fost semnalata in agricultura, este cea a plantatiilor de vita de vie si pomi fructiferi, ce au fost, efectiv, abandonate de catre proprietarii agricoli. In urma sesizarilor privind pericolul in care se afla zecile de hectare de plantatii de pomi fructiferi si vita de vie nobila din intreaga tara, Executivul a emis Ordonanta de Urgenta numarul 118/2002 privind punerea in valoare a plantatiilor vitipomicole abandonate. Conform prevederilor acestui act normativ, plantatiile vitipomicole abandonate se pot atribui, la cerere, in folosinta gratuita asociatiilor agricole cu sau fara personalitate juridica, societatilor agricole, persoanelor juridice, care dovedesc capacitate tehnica si financiara si care au in obiectul de activitate desfasurarea de activitati agricole, precum si asociatiilor familiale si persoanelor fizice in varsta de pana la 40 de ani, autorizate potrivit legii. Tot aici mai trebuie mentionat faptul ca plantatiile vitipomicole abandonate, aflate in domeniul privat al statului, in administrarea societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat din agricultura, care nu fac obiectul retrocedarii potrivit legislatiei din domeniul fondului funciar, vor fi atribuite in folosinta gratuita persoanelor prevazute anterior, de catre Agentia Domeniilor Statului, in baza hotararii adunarii generale a actionarilor din aceste societati.

Nu s-a gasit inca o solutie

Plantatiile vitipomicole abandonate aflate in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale vor fi atribuite in folosinta gratuita acelorasi persoane de catre consiliile locale. Astfel, daca in anul 1989, aproape 4.000 ha constituiau plantatii pomicole, in anul 2000, numai cu putin peste 3.500 ha au mai reprezentat livezile constantene. Din acestea, in jur de 1.000 ha constituie plantatii de pomi abandonate de proprietarii agricoli. La "Horticola Poiana", societate aflata in lichidare, se afla peste 90 ha de livezi ce au fost abandonate in urma cu doi ani. Aceeasi situatie se prezinta si in localitatea Vulturu, unde, in anul 1998, SC "Vultagra" SA a abandonat 122 ha de plantatii cu pomi fructiferi, iar la Topalu, 425 ha de plantatii au fost lasate in voia sortii de SC "Bos Caisa". Daca in cazul livezilor situatia nu este deloc imbucuratoare, situatia plantatiilor cu vita nobila abandonate este mult mai grava. Astfel, daca din anul 1989 si pana in anul 2000, podgoriile s-au extins de la 11.400 ha la 14.625 ha, din care in acest an 12.000 ha sunt cultivate cu vita nobila, numarul plantatiilor abandonate a crescut. La ora actuala, in judet sunt aproape 3.000 ha cu vie nobila nelucrate de mai multi ani. Plantatiile cele mai mari lasate de izbeliste se gasesc in proprietatea SC "Adcervil" din Adamclisi, 550 ha, SC "Vifrucer" din Cernavoda, aflata in lichidare, 631 ha. La Aliman exista in aceeasi situatie 435 ha cu vie nobila, la fel si la Ion Corvin - 210 ha, si Oltina - 255 ha, toate aceste plantatii fiind ale unor producatori agricoli individuali care, din lipsa mijloacelor financiare necesare, le-au abandonat. Tot aici trebuie mentionat ca infiintarea unui hectar de vita de vie necesita investitii de 500 milioane lei, in timp ce intretinerea ar ajunge numai la 15 milioane lei. Desi problema exista de mai bine de doi ani, directorul din cadrul Directiei Agricole, Sorin Bulancea, ne-a declarat ca in toata aceasta perioada au fost depuse numai 15 cereri de intrare in posesie, cereri care nu pot fi analizate din cauza faptului ca inca nu au aparut normele metodologice de aplicare a ordonantei. Acelasi director ne-a mai declarat ca in localitatea Poiana a fost data in arenda, de catre ADS, o livada pe un termen de un an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii