Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prea putini se inghesuie la finantare prin Sapard

ro

09 Aug, 2002 00:00 706 Marime text

Nici un proiect pentru imbunatatirea managementului produselor agricole si piscicole * Doar sapte proiecte viabile pentru infrastructura rurala

Ieri a avut loc o conferinta de presa organizata de Biroul Regional de Implementare al Agentiei Sapard, sustinuta de directorul acestui organism, Gheorghta Corbu. Scopul intrevederii a fost prezentarea etapelor pregatitoare ale depunerii proiectelor Sapard si a unei informari asupra stadiului actual al depunerii proiectelor. Un instrument important in informarea celor interesati il constituie Ghidul Solicitantului, care a fost lansat pe 7 mai. Procurarea acestui ghid este primul pas pe care solicitantii unei finantari prin proiecte Sapard trebuie sa il faca. Finantare Sapard este acordata in prezent pe doua tipuri de activitati, fiecare constituindu-se ca masuri de reforma a unor sectoare: masura 1.1. - imbunatatirea managementului produselor agricole si piscicole, masura 1.2. - dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii in mediul rural. La prima masura au existat 159 de solicitari pentru Ghid, dar nu s-a elaborat nici un proiect. La cea de-a doua masura au fost 57 de solicitari pentru Ghid, au fost depuse de catre consiliile locale 26 de proiecte, dar au fost considerate viabile sapte proiecte, depuse de consiliile locale din Tuzla, Costinesti, Mereni, Cobadin, Castelu, Pecineaga, Saraiu. Dupa depunerea oficiala a proiectelor, acestea vor intra in selectia nationala. Pana la data de 20 octombrie, solicitantii vor fi anuntati daca vor primi sau nu finantarea. Prima sesiune de depunere a cererilor si proiectelor a fost demarata de la 1 august, urmand sa se deruleze in sesiuni lunare care cuprind prima si ultima zi lucratoare a unei luni.

Finantare europeana si... cofinantare romaneasca

Pentru masura 1.1. privind imbunatatirea managementului produselor agricole si piscicole, finantarea totala (la nivel national) este in valoare de aproximativ 53 milioane euro, din care 39 milioane euro vor fi contributia Uniunii Europene si 14 milioane euro din cofinantare nationala. Valoarea maxima a unui proiect este de 2 milioane euro, iar cea minima de 30.000 euro. Cea de-a doua masura, 2.1., privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii in mediul rural, va fi finantata cu suma totala de aproximativ 151 milioane euro, din care 113 milioane euro vor fi contributia Uniunii Europene, iar 38 milioane reprezinta cofinantarea nationala. Dupa cum a precizat Gheorghita Corbu, "in vederea elaborarii proiectelor pentru finantare, solicitantii beneficiaza de tot sprijinul, Ghidul si consultanta din partea specialistilor Sapard fiind gratuite". In plus, costurile pentru efectuarea studiilor de fezabilitate care trebuie alaturate proiectelor sunt suportate de Agentia Sapard, dar aceasta pentru proiectele eligibile. Un alt avantaj este faptul ca verificarea tehnica a proiectelor cuprinse in masura 2.1. este realizata de specialistii Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, care are reprezentanti in cadrul fiecarui Birou Regional al Agentiei Sapard.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii