Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:55 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preţul aurului se va menţine ridicat şi în 2024

ro

22 Jan, 2024 15:40 1248 Marime text
Sursa foto: Pexels



 
  • Preţul aurului a crescut în ultimele luni ale anului 2023, în baza achiziţiilor masive din partea băncilor centrale şi a temerilor crescânde ale investitorilor cu privire la conflictele Israel-Hamas şi Rusia-Ucraina, potrivit unei analize realizate de banca americană de investiţii JPMorgan Chase & Co., care anticipează păstrarea cursului ascendent şi în 2024, relatează Bursa.ro.

Aceasta notează că scăderea dolarului american şi aşteptările cu privire la reducerea ratei dobânzii de către Rezerva Federală (Fed) au stimulat şi mai mult preţul metalului galben, care a atins un maxim record de 2.135,39 dolari/uncie în decembrie.

După un ciclu de creşteri care a dus dobânda Fed la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, conducerea băncii centrale americane a indicat cel puţin trei reduceri în 2024, pe măsură ce inflaţia va scădea de la maximele ultimilor 40 de ani, observate la mijlocul anului 2022.

Nataşa Kaneva, şefa departamentului de strategie globală pentru mărfuri din cadrul JPMorgan, spune: "Este puţin probabil ca mărfurile, per ansamblu, să beneficieze de pe urma inflaţiei de bază în 2024. Inflaţia ar trebui să scadă sub 3%. Astfel că, pentru al doilea an consecutiv, singura perspectivă optimistă pe care o avem este pentru aur şi argint".
Conform analizei citate, incertitudinea economică şi cea geopolitică tind să fie factori pozitivi pentru evoluţia cotaţiei aurului, metal văzut pe scară largă drept un activ sigur, de încredere.

„Dintre toate metalele, avem cea mai mare convingere că previziunea este optimistă pe termen mediu atât pentru aur, cât şi pentru argint, pe parcursul anului 2024 şi în prima jumătate a lui 2025", menţionează Gregory Shearer, şef al diviziei de strategie pentru metale de bază şi preţioase în cadrul JPMorgan.


 Maxim record de 2.300 de dolari/uncie, în 2025

Preţul aurului va atinge vârful la 2.300 de dolari/uncie în 2025, potrivit estimărilor JPMorgan Research, care subliniază: "Această predicţie presupune un ciclu de reducere a dobânzilor Fed, care va duce preţul aurului la noi niveluri maxime".
Previziunile legate de preţul aurului se bazează pe estimările oficiale ale Fed, care arată că inflaţia de bază din SUA se temperează la 2,4% în 2024 şi la 2,2% în 2025, înainte să revină la ţinta de 2% în 2026.


Economiştii JPMorgan estimează că, până în al doilea trimestru al anului 2024, creşterea PIB-ului SUA va încetini până la 0,5% (trimestrial), ceea ce trebui să determine Fed să înceapă să reducă dobânzile în iunie.

Conform JPMorgan, preţul mediu al aurului va fi, în primul trimestru din 2024, de 1.950 de dolari uncia, în al doilea trimestru - de 1.980 dolari uncia, în cel de-al treilea - de 2.100 dolari/uncie, iar în ultimul trimestru, de 2.175 dolari/uncie. În 2025, estimarea arată un preţ de 2.225 dolari uncia în primul trimestru, de 2.275 dolari uncia în cel de-al doilea, de 2.300 dolari uncia în al treilea trimestru, respectiv de 2.275 dolari uncia în ultimul trimestru.

„Credem că ciclul de scădere a dobânzilor Fed şi declinul randamentelor reale din SUA vor deveni din nou motorul din spatele exploziei preţului aurului, în a doua parte a lui 2024", mai afirmă Shearer.

JPMorgan aminteşte că băncile centrale ale lumii (în frunte cu cea a Chinei) au achiziţionat peste 800 de tone de aur (net) în primele trei trimestre ale anului 2023. Banca de investiţii estimează că achiziţiile globale ale băncilor centrale în anul 2024 vor atinge 950 de tone, China rămânând un cumpărător semnificativ.

„Încă există spaţiu pentru creşterea rezervelor unor bănci centrale, deoarece instituţiile caută să-şi diversifice activele de rezervă", menţionează Shearer, adăugând: „Astfel, achiziţiile de aur vor rămâne probabil ridicate".

JPMorgan conchide că, alături de dobânda băncii centrale, apetitul sporit al investitorilor de pe piaţa fizică a aurului ar trebui să contribuie, de asemenea, la dinamica pieţei de profil în 2024.
 
 
 Citește și
Preţul aurului atinge un nivel record, pe fondul temerilor privind extinderea pandemiei
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii