Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preturile de pe piata imobiliara s-au dublat fata de inceputul anului

ro

04 Dec, 2003 00:00 573 Marime text

Intermedierea vanzarilor de imobile, o afacere rentabila pentru agentiile specializate

Agentii imobiliari considera ca explozia preturilor se datoreaza, in principal, numeroaselor oferte de creditare puse la dispozitia populatiei de catre majoritatea unitatilor bancare * Fata de primele luni ale acestui an, valorile aproape s-au dublat, facand ca pretul unui imobil care era evaluat in trecut la aproape noua mii de dolari sa depaseasca, in aceasta perioada, 15 mii de dolari * O crestere spectaculoasa a fost inregistrata si in cazul vanzarilor de terenuri, aceasta fiind favorizata de noile prevederi ale Constitutiei, care incurajeaza achizitionarea de terenuri de catre investitorii straini

Piata imobiliara constanteana a inregistrat, in ultimele luni de zile, o evolutie spectaculoasa in ceea ce priveste pretul imobilelor sau al terenurilor care fac obiectul activitatii acestora. Astfel, daca pe la inceputul anului pretul la apartamente era unul destul de acceptabil, dar totusi sub puterea de cumparare a constantenilor, in aceasta perioada, daca va hotarati sa achizitionati un apartament care se prezinta in conditii cat de cat acceptabile, intr-o zona oarecare a Constantei, dar nu printre cele mai selecte, trebuie neaparat sa dispuneti de fonduri care sa fie de cel putin 20 mii de dolari. Aceasta evolutie spectaculoasa a preturilor este motivata de catre majoritatea agentilor imobiliari constanteni ca fiind rezultatul numeroaselor oferte de creditare pentru achizitionarea de locuinte pe care bancile din Romania le-au lansat in decursul acestui an. Astfel, reprezentantii agentiilor imobiliare au precizat ca, daca in urma cu aproximativ un an de zile, cumparatorii se tocmeau cu vanzatorii in speranta reducerii pretului de achizitionare, in aceasta perioada cumparatorii nu mai sunt interesati de pretul final pentru ca, bazandu-se pe creditul oferit de banca, acestia pot plati atat cat cere vanzatorul. In ceea ce priveste preturile la care s-a ajuns, in numeroase cazuri acestea chiar s-au dublat, astfel ca un apartament care, in urma cu aproximativ un an de zile, era evaluat la suma de noua mii de dolari, acum costa cel putin 15 mii dolari. Totodata, daca apartamentul mai dispune de unele imbunatatiri cum ar fi gresie, faianta, parchet, la care, mai nou, se adauga usile si ferestrele din termopan, pretul poate ajunge la o suma, daca nu enorma, macar foarte ridicata. Aceasta evolutie nu pare insa a-i deranja pe agentii imobiliari datorita faptului ca, pretul apartamentului fiind mare, rezulta si un comision destul de consistent.

Noua Constitutie atrage investitorii straini

La cauzele care au condus la aceasta explozie a preturilor pentru terenurile destinate constructiei caselor, a vilelor sau chiar a spatiilor comerciale putem adauga si prevederile noii Constitutii, care, potrivit modificarilor, creeaza anumite facilitati investitorilor straini care doresc sa isi achizitioneze un teren pe malul marii ori chiar in centrul orasului. Astfel, daca intr-o zona mai indepartata de oras se pot gasi terenuri care se vand la un pret cuprins intre 10 si 20 dolari pe metrul patrat, pretul creste insa proportional cu apropierea de oras, ajungand pana la 100 de dolari pe metrul patrat. In ceea ce priveste pretul maxim la care poate ajunge terenul in judetul Constanta, acesta se invarte in jurul sumei de 200 de dolari pe metrul patrat si este cel mai des intalnit in Faleza Nord, acest cartier fiind cotat de catre agentiile imobiliare ca facand parte dintre cele mai selecte zone ale orasului. Un ultim amanunt care mai influenteaza pretul terenurilor este reprezentat de utilitatile care se gasesc pe terenul respectiv, in care intra racordul la apa si la canalizare, la reteaua electrica sau cea de gaze. Toate aceste lucruri au facut ca piata imobiliara sa devina una foarte profitabila pentru agentiile specializate care intermediaza acest gen de tranzactii, creandu-se in acelasi timp si o mare concurenta intre acestea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii