Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prevederi speciale pentru scutirea de TVA

ro

30 Apr, 2003 00:00 721 Marime text
Directia Finantelor Publice Constanta face cunoscute prevederile Ordonantei Ministerului Finantelor nr. 507/2003 privind aprobarea procedurii pentru aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazuta la art. X paragraful 1 din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, ratificat prin Legea nr. 260/2002, publicat in Monitorul Oficial nr. 272/18.04.2003. Scutirea de taxa pe valoarea adaugata pentru bunurile si serviciile achizitionate de fortele Statelor Unite ale Americii si contractantii acestora, atunci cand actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, se realizeaza prin doua modalitati prezentate mai jos.

Restituire lunara

Aceasta procedura este aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate de fortele Statelor Unite ale Americii in Romania, de membrii de familie si de contractantii acestora, neinregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, de catre directia generala a finantelor publice in a carei raza este situata localitatea in care sunt dislocate fortele. In vederea obtinerii restituirii taxei pe valoarea adaugata, solicitantii vor depune, pana la finele lunii urmatoare celei pentru care se solicita restituirea, la Ministerul Apararii Nationale, urmatoarele documente: cererea de restituire; borderoul documentelor justificative; documentele, in copie si in original, care atesta achizitionarea si plata bunurilor si/sau a serviciilor, in original si in copie. Nu se admit facturi fiscale pe care contractorii au inscris mentiunea: "Nu se achita taxa pe valoarea adaugata".Dupa verificare, Ministerul Apararii Nationale transmite cererile avizate, impreuna cu documentatia anexata, la directia generala a finantelor publice in a carei raza este situata localitatea in care sunt dislocate fortele. Restituirea se solicita de catre autoritatea militara a fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, atat pentru achizitiile proprii, cat si pentru achizitiile personalului si membrilor de familie ai acestuia, si de catre contractantii care nu au calitatea de platitor de taxa pe valoarea adaugata.

Recuperarea prin decontul lunar

O alta modalitate de recuperare o constituie decontul lunar al taxei pe valoarea adaugata facturate pentru bunurile livrate si serviciile prestate de catre contractantii inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata in favoarea fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania. Aceasta se realizeaza astfel: prin evidentierea sumei taxei pe valoarea adaugata din facturile emise in decontul lunii respective la randul 1 "Taxa pe valoarea adaugata colectata pentru livrari de bunuri/prestari de servicii in tara" si la randul 25 "Taxa pe valoarea adaugata efectiv restituita cumparatorilor straini, inclusiv comisionul unitatilor autorizate".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii