Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profit în creștere de peste 50% înregistrat în primul trimestru din 2018 de Nuclearelectrica

ro

11 May, 2018 14:40 2215 Marime text
În perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2018, Societatea Națională Nuclearelectrica a obținut un profit net de 189.997 mii lei în creștere cu 51,7% față de perioada similară a anului trecut. Potrivit unei informări a SN Nuclearelectrica transmise către Bursa de Valori București, rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere de 44,4%, iar EBITDA o creștere de 25,1% față de aceeași perioada a anului anterior, în principal că urmare a creșterii veniturilor din exploatare cu 15%, influențate de creșterea cu 11,8% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.
 

”Ca urmare a liberalizării complete a pieței energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2018, strategia de vânzări a SNN a fost reconfigurată în conformitate cu noile condițîi de piață, cu axare pe piață forward și contracte pe perioade lungi de timp și prețuri stabile, în scopul valorificării optime a producției” – se mai arată în documentul citat.

 
Vânzări energie electrică (cantități, prețuri și valori) în trimestrul I al anul 2018
 
Producția brută de energie electrică a celor două unități operaționale ale CNE Cernavodă a fost de 2.950.627 MWh în trimestrul I al anului 2018.
 

”În perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2018, Societatea nu a vândut energie pe piața reglementată (11% în perioada de trei luni încheiate la 31 martie 2017), înregistrând o creștere cu 12% a cantitățîi de energie electrică vândută pe piață concurențială față de perioada comparativă a anului precedent. Față de aceeași perioada a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piață concurențială a contractelor bilaterale a crescut cu 11%, beneficiind de o creștere a prețului mediu de vânzare pe această piață cu 24% (preț fără Tg), în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piață spot (PZU) a crescut cu 17%, însă prețul mediu de vânzare pe această piață a fost mai mic cu 32% (preț fără Tg)” – se mai arată în document.

 
De asemenea, cantitatea de energie electrică vândută pe baza de contracte, pe piață spot (PZU) precum și pe PE este de 2.765.079 MWh, cu 0,07% sub programul de vânzări, de 2.767.094 MWh (dimensionat la prognoza de producție, fără estimarea opririlor neplanificate) și cu 0,87% mai mic față de cantitatea de energie electrică vândută în trimestrul I al anului 2017. Diferența dintre energia electrică vândută de Societate și energia electrică produsă și livrată de CNE Cernavodă este reprezentată de energia electrică achiziționată pentru acoperirea integrală a obligațiilor contractuale, cantitate de energie electrică care a fost achiziționată în proporție de 74% de pe PE și restul de pe PZU.
 
În ceea ce privește veniturile realizate pe piață de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din trimestrul I al anului 2018 sunt de 541.982.221 lei (din care 12.801 lei, acestea reprezintă venituri redistribuite rezultate din echilibrarea sistemului, în baza aplicării Ordinului ANRE nr.51/2016 și Ordinului ANRE nr.76/2017), mai mici cu 2,39% față de veniturile bugetate pentru trimestrul I al anului 2018 și respectiv mai mari cu 11,4% față de realizările din aceeași perioada a anului anterior.
 
Gradul de realizare pentru obiectivele majore de investițîi la sfârșitul trimestrului I al anului 2018
 
Valoarea totală a programului de investițîi al SNN pentru anul 2018 este de 244.867 mii lei (fără componentă alocată plății serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung), program aprobat prin Hotărârea nr. 3/02.03.2018 a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor SNN.
 

”Ca și în anii anteriori, ponderea cea mai mare în programul de investițîi o au investițiile pe termen lung (în curs de execuție). Acest fapt se datorează necesității de modernizare/înlocuire a unor sisteme, din considerente de natură economică – reduceri de consumuri specifice, îmbunătățirea unor parametri caracteristici proceselor deservite cu impact pozitiv asupra eficienței, sau din considerente de natură legală – necesitatea implementării unor îmbunătățiri asociate securității nucleare, protecției mediului și securității muncii reprezentând cerințe imperative venite din partea autorităților de reglementare din domeniul în cauza (ex: CNCAN și Ministerul Mediului)” – se arată în documentul transmis către BVB.

 
Programul de investiții al SNN pentru anul 2018, anexă la BVC, a fost dimensionat valoric luând în considerare angajamentele contractuale în derulare, estimările cu privire la obiectivele de investiții ce urmează a se realiza în anul următor, inclusiv sume alocate unor proiecte de investiții pentru care se anticipează îndeplinirea anumitor cerințe aflate în afară controlului SNN (de exemplu: avize prealabile ale unor autorități de reglementare, termene legale privind finalizarea procedurilor de achiziție publică inclusiv contestații, obținerea aprobărilor necesare de la organele corporatiste SNN etc.), pentru a permite implementarea acestor proiecte cu încadrarea în valorile bugetare aprobate.

 
La 31 martie 2018, gradul de realizare valorică a programului de investiții a fost de 3,5%, la o valoare anuală a programului de investiții de 244.867 mii lei. Nivelul țintă la finele trimestrului I pentru anul 2017, considerat și pentru trimestrul I 2018, a fost de minim 5%. Astfel, un grad de realizare de 3,5% raportat la țintă de minim 5%, reprezintă o realizare de 70% a planului de investiții de realizat în trimestrul I 2018.
 

”Nivelul țintă de 5% asociat primelor luni ale anului este justificat prin faptul că primele luni ale anului sunt dedicate planificării/contractării. Astfel, (i) pentru proiectele de investițîi în continuare – o pondere valorică mare este asociată lucrărilor urmând a fi prestate începând cu trimestrul II, de exemplu în timpul opririi planificate, iar (ii) pentru proiectele noi de investiții implementarea acestora debutează în partea a două a anului calendaristic, ulterior semnării contractelor aferente.
În analiza gradului valoric trebuie luat în considerare faptul că acesta poate diferi de gradul de realizare fizic; astfel, dacă un proiect de investițîi a fost finalizat cu succes, gradul de realizare fizic este de 100% însă gradul de „realizare” valoric poate fi subunitar, respectiv mai mic de 100%, dacă proiectul a fost implementat la un cost mai mic decât sumele bugetate; aceste economii reprezintă beneficii pentru societate, deoarece aceleași rezultate se obțin cu resurse mai mici” – se mai arată în documentul înaintat către Bursa de Valori București.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii